Внимание, синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

...
Внимание, синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)
Коментари Харесай

НИМХ бие аларма: 6 области са с червен код, съботно-неделен вихър ще блокира България

Внимание, синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) оповестиха най-високо равнище на заплаха за времето в събота.
Обявен е червен код за изобилен снеговалеж в елементи от 6 области на страната на 25.11. – събота.
Червен код е разгласен в елементи от областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе.
Очакват се обилни превалявания от дъжд, които бързо ще преминат в сняг. Очаквани количества – до 40-65 mm. Ще се образува снежна завивка, в планинските елементи от региона ще има виелици и ще се образуват навявания. Силен северозападен вятър с пориви до 20-24 m/s.
Според легендата на картата с „ Опасни феномени “ на Национален институт по метеорология и хидрология – аленият код значи „ времето е доста рисково “.
Вземете ограничения да се предпазите. Обширни области с пълен сняг и/или забележителна ледена завивка, водещи до обилни разстройства в наземния, релсовия и въздушния превоз. Голям риск при шофиране, пътувайте единствено при безспорна нужда, предизвестяват от Национален институт по метеорология и хидрология.
В останалата част от страната е разгласен оранжев и жълт код за рисково време.
„ Очаква ни сериозна зимна конюнктура. Мъглата в петък заран е локализирана в най-ниските квартали, сред „ Орландовци ” и „ Надежда ” и ще се разсее до обяд. Снегът, през идващите дни, ще покрие 30-40% от територията на страна след към 24 часа ”, съобщи Симеон Матев по NOVA.
През идващите 48 часа, под въздействие на средиземноморски циклон, преминаващ южно от България, метеорологичната конюнктура доста ще се усложни, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). През нощта преваляванията от дъжд ще обсег страната, а до сутринта в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще премине в сняг. Минималните температури ще бъдат сред 8° и 13°, в Северозападна България и Софийско: 2°-3°. Атмосферното налягане е по-ниско от междинното за месеца – доста ще се намали.
Утре преваляванията ще продължат, на доста места ще са обилни по количество. След обяд със захлаждането в Западна и Централна България дъждът ще премине в сняг и ще стартира да се образува снежна покрива, а по проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Със мощен северозападен, в източната половина от страната – североизточен вятър ще нахлува леден въздух. Температурите ще се намаляват и към 14 часа ще са от 0° в западните региони до 16°-17° тук-там в Югоизточна България, където преди обяд ще духа мощен югозападен вятър; там по-късно денем ще има и гръмотевична активност.
През нощта против неделя превалявания ще продължат, ще са обилни, като и в по-голямата част от Източна България дъждът ще премине в сняг. В Североизточна България ще духа плевел северен вятър, ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания.
Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Очакват се обилни превалявания, а по южното крайбрежие и гръмотевична активност. Ще духа мощен преди обяд югозападен, след обяд североизточен вятър. Максимални температури: 10°-17°. Температурата на морската вода е 9°-11°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с наклонност на увеличаване. През нощта против неделя метеорологичната конюнктура по Черноморието доста ще се усложни.
Над планините ще бъде облачно със обилни превалявания, които и в ниските елементи ще преминат в сняг. Ще духа плевел югозападен вятър, който на първо време в ниските елементи ще се ориентира от север-северозапад. Ще има снежни виелици, по проходите ще се образуват преспи и навявания. Поради изобилните снеговалежи видимостта ще бъде мощно понижена. Температурите ще се намаляват и към 14 часа на височина 1200 метра ще бъде към 3°, на 2000 метра към минус 1°.
В неделя ще остане доста прохладно. Валежите от запад на изток последователно ще стопират, най-късно, едвам по здрач – и в Североизточна България, където към момента количествата ще са обилни, виелиците ще продължат. По проходите в Източна Стара планина ще има навявания и преспи. От югозапад облачността ще стартира да се раздира и да понижава. Студено време, в доста региони с негативни минимални температури и оптимални към нулата. В понеделник вятърът ще отслабне. Ще има променлива облачност, по-често до слънчево. Нощните температури ще се намалят още и минималните тук-там в котловините ще са до минус 8° – минус 10°, а дневните ще са сред минус 1 и 4, в югоизточните региони до 5°-6°. Привечер вятърът ще се ориентира краткотрайно от югозапад, облачността от запад още веднъж ще стартира да се усилва.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР