Внезапното рязко покачване на инфлацията в еврозоната може да се

...
Внезапното рязко покачване на инфлацията в еврозоната може да се
Коментари Харесай

Шнабел от ЕЦБ: Нарастването на инфлацията може да е нещо повече от "временен порив"



Внезапното внезапно повишаване на инфлацията в еврозоната може да се окаже трайно, в случай че трудещите се стартират да чакат по-високи цени и предвид на това да желаят нарастване на заплатите, уточни членът на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел.

Шнабел повтори формалната линия на ЕЦБ, че ценовият скок, които се чака да доближи 3,4% на годишна база през септември, съгласно данни на Евростат, ще намалее през идната година.

Тя обаче се причисли към все по-големия борй политици, които означават риска това да не се случи.

" Би било прибързано да се твърди, че актуалната динамичност на цените ще отшуми изцяло през идната година ", сподели тя на взаимна конференция, проведена от ЕЦБ и Федералния запас на Кливланд, съобщи Ройтерс.

" Има няколко източника на неустановеност, които биха могли да доведат до по-продължителен инфлационен напън ", уточни тя, визирайки евентуални промени в инфлационните упования и в държанието на хората, когато става въпрос за установяване на заплатите и цените.

" Докато формираме нашата оценка на средносрочната вероятност за инфлацията, ние държим пръста си напразно, с цел да определим дали бризът ще се окаже по-дълготраен, в сравнение с просто временен ентусиазъм ", сподели Шнабел.

Досега обаче " нямаше индикации " в пазарните цени и в прогнозите на икономистите, че по-високата инфлация ще се укрепи, добави немският икономист.

По-рано в четвъртък ЕЦБ показа протоколи от последното си съвещание на 8 и 9 септември, от които се вижда, че централните банкери към този момент са почнали да се тревожат за възходящите инфлационни опасности.



" Рисковете за вероятностите за инфлацията са значително във възходяща посока ", показва стенограмата на ЕЦБ от последното съвещание, като централните банкери настояват, че ЕЦБ би трябвало да следи за възможна " промяна на режима " на инфлацията.

Шефът на ЕЦБ Кристин Лагард омаловажи инфлационните опасения на конференция след съвещанието през септември, само че от този момент насам самата тя предприе по-балансиран звук, до момента в който доста от нейните сътрудници показаха терзанията по отношение на растящата инфлация в частни и обществени диалози.

Новите прогнози на ЕЦБ, показани на срещата през септември, залагат на инфлация от 2,2% през тази година, след което тя да отслабне до 1,7% догодина  до 1,5% през 2023 година

На съвещанието през септември обаче членовете на ЕЦБ са се чудели дали техните планирани модели работят вярно, като се има поради огромното превишаване на инфлационните прогнози тази година.

" Това породи подозрения по отношение на това какъв брой добре моделите, на които се основават прогнозите, са съумели да уловят протичащото се сега в стопанската система, структурните промени, наложени от пандемията, и въздействието на новата тактика на ЕЦБ за паричната политика ", се споделя в стенограмата от последното съвещание на централната банка.

По време на септемврийското съвещание централните банкери са обсъждали и по-голямо понижаване на месечния ритъм на Спешната пандемична стратегия на ЕЦБ за покупки на активи (PEPP).

Някои от по-агресивните членове на ЕЦБ даже са отишли по-далеч, потвърждавайки, че пазарите към този момент са се подготвили за преустановяване на незабавни покупки на активи, известни като " количествени облекчения ", без доста влияние върху изискванията на финансиране, тъй че вложителите да бъдат добре готови.

" Беше бележит аргументът, че пазарите към този момент чакат преустановяване на чистите покупки на активи по програмата PEPP до март 2022 година. Беше очебийно, че даже и без PEPP цялостната позиция на паричната политика остава мощно приспособима ", демонстрират оповестените в четвъртък протоколи от септемврийското съвещанието на ЕЦБ.

В последна сметка ЕЦБ избра по-предпазлив ход след края на съвещанието на 8-9 септември, като просто реши да понижи " умерено " покупките на облигации по незабавната стратегия PEPP от боязън да не изплаши финансовите пазари.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР