Какво ще означава смяната на Цин Ган за китайско-американските отношения?

...
Внезапното отстраняване на външния министър на Китай Цин Ган след
Коментари Харесай

Внезапното отстраняване на външния министър на Китай Цин Ган след само седем месеца на поста може да усложни усилията за съживяване на влошените отношения със Съединените щати, според анализатори.

Но експертите казаха, че неортодоксалното отстраняване на Цин с висок профил - и последващото му заместване от бившия външен министър Ван И - вероятно няма да доведе до по-голяма промяна в курса, като се има предвид, че външната политика на Китай в крайна сметка се определя от президента Си Дзинпин.

„Желанието на Си да подобри връзките със САЩ в момента остава същото“, каза Юн Сун, директор на китайската програма в Stimson Center, мозъчен тръст във Вашингтон, окръг Колумбия. „В този смисъл отстраняването на Qin Gang няма да окаже голямо влияние върху китайската външна политика, защото човекът, който взема това решение, все още е същият човек.“

Юн посочи, че назначаването на Уанг като заместник на Цин демонстрира желание за приемственост. На 69 години Уанг преди това е бил външен министър в продължение на почти десетилетие, докато напусне поста през 2022 г. Впоследствие той е назначен за директор на Службата на Комисията по външните работи на Китайската комунистическа партия, най-висшият орган за вземане на решения в областта на външната политика.

„Той е безопасен избор“, каза Юн пред Ал Джазира. „Той наема курса във време на нестабилност.“


Цин, 57-годишен бивш посланик в САЩ, не е бил виждан публично от 25 юни и Пекин предложи малко информация за това защо, цитирайки само „здравословни причини“. Във вторник висшият законодателен орган на страната гласува за отстраняването на Цин от поста му.

Този ход придружава систематичното изтриване на присъствието на Цин на уебсайта на външното министерство, включително записите от високопоставената среща през юни с държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкен в Пекин.

След тази среща както Вашингтон, така и Пекин приветстваха стабилния, макар и ограничен, напредък в намаляването на напрежението, което скочи през последните години заради набор от въпроси, включително търговия, критични технологии, действията на Тайван и Китай в Източнокитайско море и Южнокитайско море.

Но Китай се стреми да разтърси икономическото си неразположение след COVID, с нестабилни потребителски разходи, забавящ се износ и безработица, достигаща рекордни нива. Чрез затоплянето на отношенията експертите смятат, че Китай се стреми да даде тласък на своята някога оживяваща икономика и да облекчи опасенията относно усилията на САЩ да ограничат достъпа до критични технологии.

Вашингтон междувременно заяви, че се стреми да предотврати прерастването на регионалните спорове в пълномащабен конфликт.

„Вътрешна материя“

Няколко анализатори казаха пред Ал Джазира, че естеството на отстраняването на Цин показва, че решението е малко вероятно отражение на работата му. Те цитираха необичайните обстоятелства като допълнително доказателство, че отстраняването е потенциално неудобен „вътрешен въпрос“, който Пекин ще се стреми да управлява с възможно най-малко смущения.

Всяко изпадане в благодат може да се разглежда като насинено око за президента Си. Близостта на Цин до президента се смята за улесняване на неговия стремителен възход: назначаването на Цин през декември 2022 г. го направи един от най-младите външни министри в историята на Китай.

Рори Даниелс, управляващ директор на Института за политика на азиатското общество (ASPI), отбеляза, че миналия ноември Китай е взел изричното решение да смекчи реториката си за САЩ. Имаше хълцане – предполагаем китайски шпионски балон доведе до избухване на напрежението в началото на годината – но иначе „Китай не се е върнал към дълбоко втвърдяване на външната реторика“, каза Даниелс.


Междувременно посещенията на високо ниво, включително на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън и пратеника на САЩ по климата Джон Кери, продължиха през последните седмици, както и срещите на министри. Даниелс каза, че разговорите полагат основите за посещение на Си в американския град Сан Франциско за форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) през ноември.

Срещата на върха със сигурност е възможност, която нито една от страните не иска да пропусне, защото е наистина важно за САЩ и Китай да покажат на другите икономики в АТИС, че могат да управляват добре тези отношения“, каза Даниелс.

Тя добави, че очакваното присъствие на Тайван вероятно допълнително е мотивирало Си да участва.

„Неудобно“

Отстраняването на Цин все пак може да доведе до „по-твърд“ подход от страна на Пекин в преговорите със САЩ, според Денис Уайлдър, старши сътрудник на Инициативата за американско-китайски диалог по глобални проблеми в университета Джорджтаун.

„Относително е. Не казвам, че ще се оттеглят от преговорите или нещо подобно“, каза Уайлдър, който преди това е бил директор на Съвета за национална сигурност (NSC) за Китай. „Но те може да се чувстват малко по-уязвими и следователно да не искат да правят никакви отстъпки или да правят нещо, което би показало, че по някакъв начин Си Дзинпин трябва да направи компромис с американците, за да възстанови лидерството си.“

Уайлдър също така посочи, че Уанг — докато служи като заместник на Цин — също ще продължи ролята си на ръководител на Службата на Комисията по външни работи, позиция, еквивалентна на съветника по националната сигурност на Белия дом.

„Да бъдеш с две шапки по този начин е малко необичайно и неудобно за американската страна“, добави той. „Защото кой говори с Wang Yi в кой момент?“

Личните взаимоотношения също могат да се променят, засягайки динамиката на бъдещата координация.


Преди това, като говорител на китайското външно министерство, Цин се позиционираше като „вълк воин“ – термин, описващ конфронтационния подход на някои китайски дипломати. Но през последните години той се опита „да се ангажира и да играе добре“ с колегите си от САЩ, според Юн от Stimson Center.

Това беше в контраст с по-„лошото ченге“ роля на Уанг, която беше особено изявена по време на напрегната среща през март 2021 г. в Анкъридж, Аляска. Там Уанг обвини американските служители в „снизходителност“ и каза, че трябва да се съсредоточат върху собственото си вътрешно недоволство.

Личните отношения между Уанг и Блинкен също се влошиха през февруари по време на среща в Мюнхен, Германия, когато американският дипломат предупреди Китай да не предоставя смъртоносна помощ на Русия във войната й в Украйна.

„Уанг И е страхотен кандидат [за министър на външните работи], но също така е имал много, бих казал, остри или войнствени отношения с американските си колеги“, каза Юн.

От друга страна, по-обширната кариера на Уанг като цяло го е накарала да получи по-задълбочен достъп до своите американски служители, отколкото Цин, каза Даниелс от Asia Society. Това може да се окаже предимство при навигирането в трудни води напред.

„Взаимоотношенията наистина са валутата на дипломацията“, каза тя, „и е изключително важно хората да седнат на масата с някой, когото познават.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР