Внезапно ни напусна Владимир Янков, който успя да съхрани плуването

...
Внезапно ни напусна Владимир Янков, който успя да съхрани плуването
Коментари Харесай

Напусна ни Владимир Янков, съхранил плуването на Славия в най-трудните години

Внезапно ни напусна Владимир Янков, който съумя да запази плуването в Славия в най-трудните години за този спорт и с който са свързани десетки от най-големите триумфи на белия клуб.

Старши треньор и президент от 1999 до 2010 година, с помощта на него за тима трофеи, медали и интернационален авторитет донесоха доста от огромните фигури родния наследник спорт, привлечени в спортната рота, спортното учебно заведение или като състезатели. Достатъчно е да споменем Георги Михалев, Денислав Калчев, Димитър Петров-Мутата, Красимир Захов, Иван Ангелов, Симеон Македонски. Последната година от кариерата си за белия отбор се състезава и олимпийската медалистка Антоанета Френкева.

Под управление на Владимир Янков през 1994 година Славия стана екипен отличник на столичния басейн „ Диана “ – исторически успех на плувния клуб.

Сред най-изявените му състезатели са Адриана Борисова (сега Любенова), която в продължение на 6 години господства в кроула от късите до дългите дистанции и взе участие на европейски шампионати, както и актуалният президент на клуба Николай Чальов.

„ В най-трудните години за българското плуване и клуба Владимир Янков съумя да запази ПК Славия. Направи го във финансова и водна рецесия, без лични клубни басейни, само че с доста обич към спорта, запазвайки както личните гении, по този начин и привличайки доста от огромните имена “, показа за BGswim.com Николай Чальов – президент на ПК Славия и дългогодишната дясна ръка на Янков.

„ Голяма загуба и за Славия и за българския плувен спорт. Дълги години Владимир Янков беше от стожерите в клуба. Показателно за качествата му на треньор бе, че 90 % от състезателите в групата, в която тренирахме под негово управление, се запази за спорта, а това и през днешния ден е мъчно постижимо “, показа Адриана Любенова.

Владимир Янков е роден на Бъдни вечер 24 декември 1941 година в Търговище, само че сътрудниците и състезателите го назоваха Стратега от Опицвет - селото, в което обичаше да прекарва свободното си време и откъдето чертаеше проекти за клуба.

Поклонението ще бъде в събота (1 февруари) на Централните софийски гробища. Опелото ще е в 14:00 часа в ритуалната зала!
Поклон пред паметта му!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР