Внезапно избухналият конфликт в Судан между армията и паравоенна група,

...
Внезапно избухналият конфликт в Судан между армията и паравоенна група,
Коментари Харесай

Много държави евакуират гражданите си от Судан

Внезапно избухналият спор в Судан сред армията и паравоенна група, наречена Сили за бърза поддръжка, сложи в невъзможност хиляди чужденци, в това число дипломати и филантропични служащи. В резултат редица страни започнаха да изтеглят своите жители от африканската страна, осведоми организация Ройтерс.
Някои интервенции се реализират по въздух, други – през пристанище Судан на Червено море, което е на към 650 км североизточно от столицата Хартум, само че на към 800 км по шосе. 
Агенция Ройтерс дава информация за някои от евакуациите:
Съединени американски щати
Американски специфични елементи изтеглиха всички чиновници на посолството и техните фамилии, дружно с няколко дипломати на други страни. За евакуацията са били употребявани хеликоптери, които са изхвърчали от база в Джибути и са презаредили в Етиопия. Срещу тях не е имало пукотевица по време на евакуацията. Вашингтон не планира  евакуация на други американци, само че търси благоприятни условия да им помогне да изоставен страната.
Канада
Канада краткотрайно приключва интервенциите в Судан и изтегля своите дипломати от там, разгласи в Туитър канадският министър председател Джъстин Трюдо.
Англия
Британските въоръжени сили проведоха „ комплицирана и бърза евакуация “ от Судан на целия дипломатически личен състав и техните фамилии, заяви министър председателят Риши Сунак в неделя. Той сподели, че държавното управление търси всевъзможни вероятни пътища за прекъсване на кръвопролитията и обезпечаване на сигурността на английските жители в страната. Министърът на защитата сподели, че английската войска е подхванала интервенцията дружно със Съединени американски щати, Франция и други съдружници.
Франция
Френски аероплан с към 100 души на борда е отлетял в неделя от Хартум към Джибути. Подготвя се втори аероплан с сходен брой пасажери, заяви Франция, като посочи, че интервенцията ще бъде възобновена в понеделник. Със самолета пътуват делегацията на Европейски Съюз, както и жители на други страни. По-рано воюващите сили в Судан си насочиха взаимни обвинявания във връзка със пукотевица против френския ескорт, при която е бил ранен един френски жител. Министерството на външните работи на Франция не е коментирало офанзивата.
Германия 
Германски боен аероплан отлетя от Хартум към Йордания със 101 души на борда, оповестиха в неделя въоръжените сили на Германия. Още два самолета се намират в Судан. Неколкостотин немски жители са се записали във външното министерство за бъдеща евакуация, заяви армията в изказване. Тя оповестява още, че в Судан има и хора от други европейски страни, които не могат да ги изтеглят. 
Италия
Италиански цивилни и дипломати са напуснали Хартум, съобщи ДПА. Министърът на външните работи Антонио Таяни сподели, че всички италиански жители, които са поискали да изоставен Судан, са в сигурност и се намират на борда на аероплан към Джибути. > По-рано Таяни разгласи евакуация на към 200 цивилни и личен състав на посолството. Около 140 души са италианците, а останалите са жители на Швейцария, чиновници на посолството на Ватикана и към 20 други европейци, сподели Таяни.
Испания 
Испания изтегля дипломатическия си личен състав и жители, в това число от Европейски Съюз и Латинска Америка, заяви в неделя испанският външен министър. Самолети на испанските Военновъздушни сили преди малко са отлетели от Хартум, като на борда се намират наши жители и дипломати. Други жители на Европейски Съюз, както и на страни от Латинска Америка, също са на борда, написа в Туитър Хосе Мануел Албарес и прикани още веднъж за преустановяване на огъня и обновяване на разговора в Судан.
Египет 
Египет разгласи, че е евакуирал 436 свои жители от общо към 10 000 в прилежащ Судан. Кайро осведоми, че един от египетските дипломати е бил ранен при пукотевица.
Саудитска Арабия и други страни от Залива
Саудитска Арабия изтегля 91 саудитци и към 66 души от други страни през пристанище Судан с транспортен съд към Джеда през Червено море. > Кувейт разгласи, че всички жители, поискали да се върнат вкъщи, са пристигнали в Джеда.> Катар благодари на Саудитска Арабия за помощта за евакуацията на жители на Катар. Суданската войска упрекна Силите за бърза поддръжка, че са атакували и ограбили ескорт на катарското посолство. Силите за бърза поддръжка и Катар не са коментирали тази информация и остава неразбираемо дали става дума за групата, която е напуснала Судан в посока Саудитска Арабия.> Русия > Посланикът на Русия в Хартум е съобщил пред съветски държавни медии, че 140 от към 300 руснаци са декларирали, че желаят да изоставен страната. Подготвени са самолети за евакуация, само че тя не може да се реализира, защото би трябвало да се прекосят граници, сподели посланикът. Той сподели още, че към 15 души, в това число жена и дете, са блокирани в съветската православна черква наоколо до тежки сражения, които се водят в Хартум.> Други страни > Йордания разгласи, че четири самолета с 343 души, измежду които йорданци, палестинци, иракчани, сирийци и германци, са напуснали Судан.> Посолството на Либия в Хартум заяви, че 83 либийци, в това число дипломати и техните фамилии, студенти, чиновници на авиолинии и банки са стигнали до пристанище Судан и са на път към домовете си. > Индия разгласи, че е изпратила транспортен съд в пристанище Судан и два военни самолета в Джеда в подготовка на евакуация. > Тунис разгласи, че ще стартира да изтегля жителите си от Хартум в понеделник.> Ливан уточни, че работи по евакуацията на 51 жители от пристанище Судан.> Южна Корея разгласи в петък, че изпраща боен аероплан, с цел да изтегля 25 свои жители от Судан.> Япония заяви, че три самолета са пристигнали в Джибути, с цел да превозят японските жители.> Гана и Кения оповестиха, че работят по евакуацията на своите жители.> Нигерия е поискала безвреден кулоар за евакуация на 5500 души, основно студенти.> Швеция, Норвегия и Ирландия също поставят старания за евакуация на своите жители. Нидерландия разгласи, че прочут брой от нейните 150 жители в Судан са напуснали с френски аероплан.
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР