Внезапни проверки започват в кухните на детските градини. Ще се

...
Внезапни проверки започват в кухните на детските градини. Ще се
Коментари Харесай

Започват внезапни проверки в кухните на детските градини

Внезапни инспекции стартират в кухните на детските градини. Ще се избира един артикул и ще се ревизира наличността му сега - освен дали е налице нужното количество, а и дали няма остатък, който е бил икономисан от дажбите на децата.

Отделно шефовете на заведенията за най-малките би трябвало по няколко пъти в седмицата да наблюдават продуктите, които се доставят и употребяват в кухнята, с електронна стратегия, която дава опция за такова засичане. Вече няма да се приема опрощение от вида: „ Не знаех, че се злоупотребява! ”, предизвести категорично управленията на детските градини райкметът на „ Южен ” Борислав Инчев.

Ултиматумът му да се затегне контролът и да не се ощетяват децата идва след скандално разобличаване по какъв начин готвачки са изнасяли артикули от кухнята на ДГ „ Вяра ” в кв. „ Кючук Париж ”. Двете дами са хванати в крачка да изнасят огромни количества месо и риба персонално от директорката на детското заведение, която е сезирала районното кметство, полицията и прокуратурата. При последвалата незабавна инспекция в градината са открити струпани и още храни в 3 пространства, които не са предопределени за запазване на артикули. Готвачките са освободени, против тях се води следствие.

Научихме за злоупотребата на 22 февруари, описа пред „ Марица ” районният кмет на „ Южен ” Борислав Инчев. Той  бил известен същия ден персонално от директорката на образователното заведение Диляна Иванова, която е краткотрайно изпълняваща длъжността до конкурс след пенсионирането на предшественичката си. Иванова била по работа в районното кметство и на връщане в градината се натъкнала на готвачките, които носели огромен чувал.

Като разбрали, че директорката ги е видяла, двете дами пренесли товара си до контейнера и го метнали на боклука. Диляна Иванова се усъмнила и отишла да ревизира какво са изхвърлили подчинените. Като отворила чувала, се оказало, че е цялостен с месо. Директорката направила фотоси с мобилния си телефон и неотложно се върнала в районното кметство да заяви. Аз я пратих незабавно в полицията, описа Инчев.

Пристигналите на място чиновници на реда открили, че в изхвърления чувал има 15 кг месо и 2 кг риба.

На идващия ден в детската градина е подхваната цялостна инвентаризация, която е осъществена от оперативния счетоводител на детското заведение и още двама представители на администрацията, сподели Борислав Инчев.  Повсеместната инспекция траяла и в понеделник, 26 февруари.

По време на инвентаризацията се натъкнахме на още количества храни в три пространства в постройката на ДГ „ Вяра ”, разказа райкметът. Едната стая служела за преобличане на личния състав, другата се употребила като склад, а третата е миялно помещение. Вътре имало струпани разнообразни количества от разнообразни артикули. Много е мъчно да се уточни общото количество, тъй като приказваме за разнообразни храни в разнообразни опаковки и мерни единици, сподели Инчев.

Една част от продуктите е била с изминал период на валидност. В протокола, формиран по време на инспекцията, са записани и огромни количества артикули, които могат да бъдат употребявани: 5 кг сирене, 17 кг брашно, 6 кутии пастет, 6,5 кг макарони, 14 опаковки доматено пюре, 3 кг корнфлейкс, 2 кг овесени ядки, 24 буркана с мариновани гъби, 12 опаковки конфитюр.

В пространствата имало складирани също банани и цитрусови плодове. Проверката открила, че и в хладилниците има разминаване на количествата храни. Инчев даде образец с киселото мляко. По документи в деня от него трябвало да има 8-9 кофички, а били открити над 50.

Това не са количества, които човек може да изнася за персонална консумация, позволи районният кмет. „ Вероятно е имало методичност на дейностите. Най-лошото е, че е крадено от децата. В ястията евентуално са слагани по-малки количества артикули и спестеното е заделяно ”, разяснява той. И добави, че и преди да лъсне злоупотребата, е имало подозрения за качеството на храната в детската градина.

Директорката на ДГ „ Вяра ” Диляна Иванова отхвърли да разкрие детайлности по случая, защото сега тече следствие. Тя изясни, че откакто са били разобличени, двете дами са били освободени от работа. Едната е работела в градината от 4 години, а другата е постъпила през лятото на 2017 година Прекратяването на трудовите правни отношения станали по взаимно единодушие. Всички материали са предоставени на прокуратурата, добави Диляна Иванова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР