Внасянето на бюджет с дефицит под 3% от БВП, каквато

...
Внасянето на бюджет с дефицит под 3% от БВП, каквато
Коментари Харесай

Димитър Чобанов: По-консервативно с бюджета, намаляването на дефицита не е тривиална задача

Внасянето на бюджет с недостиг под 3% от Брутният вътрешен продукт, каквато е поръчката на новото държавно управление с финансов министър Асен Василев, не е обикновена задача, както се показва в общественото пространство . Когато стартира същинската работа по бюджета, ще стане ясно, че пренебрежението, което са показали политиците към този въпрос, напълно не е целесъобразно.

Как да реализираме бюджет с 3% недостиг

В момента имаме едно доста бързо повишаване на настоящите разноски и това са такива разноски, от които мъчно може да бъде рязано. Основният източник или буфер, който ще се преглежда в тази обстановка са финансовите разноски. Те са по-високи от естественото и са заложени в плана, препоръчан от служебното държавно управление на Гълъб Донев.

Това имаше своите учредения:

На първо място, завършва предходният програмен интервал от европейския бюджет, т.е. тези средства, в случай че не бъдат усвоени тази година, няма по какъв начин да се усвоят по-късно.

На второ място, от предходната година останаха средства по Плана за възобновяване и резистентност, които бяха получени, само че не бяха изхарчени. За тях по същия метод тази нужда е налице.

Текущи разноски

Тепърва следва повишение на пенсиите , което по принцип е заложено да се случи от 1 юли. Трябва да се намерения това повишение да бъде отсрочено оптимално във времето.

Повишаването на всевъзможни заплати и други разноски в бюджетния бранш, за което се оказва напън, би трябвало да бъдат най-малкото отсрочени. Ситуацията е такава, че в противоположен случай би се осъществил доста огромен недостиг, който ще сложи под подозрение финансовата непоклатимост.

Разходите за настояща прехрана бяха много нараснали в плана на служебното държавно управление. Може би там също могат да се намерят някакви запаси.

Разходите за дотации, които са свързани с високите цени на тока и обезщетенията, които получава бизнесът. В момента се вижда, че на пазара на електрическа енергия обстановката е малко усъвършенствана. От там може да се осъществя някакво икономисване. По принцип резултатът от това ще бъде безпристрастен за бюджета. По тази стратегия би следвало и приходите, и разноските да се идентични. Така че това не би трябвало да се отразява върху бюджетното салдо. Ако тези пари не се изземат от държавните енергийни сдружения, могат да бъдат получени от бюджета под формата на налог облага, само че това може да се случи малко по-късно. Не е ясно дали това може да има резултат върху тазгодишния бюджет. Като цяло програмата за дотациите на цените на тока би трябвало да бъде доста мощно лимитирана.

 Асен Василев

В момента лимитът за изтегляне на нов дълг е привършен за тази година. Така че идните промени , които би трябвало да бъдат направени за удължаването действието на предишния бюджет, би трябвало наложително да включват и повишение на лимита за дълга, тъй като другояче това слага под заплаха самото ръководство на ликвидността на държавните финанси. Възможно е в дадени моменти да няма налични средства, които да бъдат употребявани за осъществяване на съответните разноски.

Дефицитът ще дефинира размера на нужния дълг и за тази, и за идната година. Ако имаме недостиг, какъвто очакваше служебното държавно управление, това значи и много огромна нужда от изтегляне на дълг. Ако дефицитът бъде фактически понижен, това ще значи, че дълг отново ще е нужен, само че в много по-малък размер.

По-внимателно без подценяване

Призовавам финансовия министър Асен Василев да не продължава политиката, която се случваше при приемането на предните бюджети с този финансов министър и този състав на финансовото министерство, тъй като то докара до сегашната обстановка. По-внимателно, по-консервативно и без подценяване на резултата от повишение на разноските, т.е. фактически да се преглежда каква е същинската картина и да не се вършат някакви прогнози за по-голям Брутният вътрешен продукт и по-оптимистично събиране на приходите. Разходната част би трябвало да бъде доста по-добре съобразена с приходната и надлежно дефицитът фактически да бъде понижен. Това е съществено предизвикателство и не е тривиална задача. /БГНЕС

------------------

Димитър Чобанов, откривател в Института по стопанска система и политики в УНСС. Анализът е изработен особено за Агенция БГНЕС.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР