Внасяме закон за отлагане на либерализацията на пазара за цената

...
Внасяме закон за отлагане на либерализацията на пазара за цената
Коментари Харесай

БСП: Искаме отлагане на либерализацията на пазара на ток за семействата

„ Внасяме закон за отсрочване на либерализацията на пазара за цената на ток за семействата с една година - вместо от 1 юли тази година да влезе в действие от 1 юли 2025 година Всички прогнози, които вършат специалистите демонстрират, че излизането на фамилиите на свободния пазар ще докара до оскъпяване цената на тока до 20 %. Има стотици хиляди фамилии, които не могат да поемат този нов удар в цените - и небогати, и работещи небогати, и пенсионери ".

Това заяви водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред публицисти в коридорите на Народното събрание.

По думите й в енергетиката е цялостен безпорядък, фондът, който би трябвало да компенсира нарастването на цената е изпразнен и в случай че незабавно и в този момент либерализацията влезе в действие, това крие големи опасности. „ Включително за стопанската система, в това число и за еврозоната. Защото нарастването с 10 % на цената по прогнози на специалисти води до повишение и на инфлацията с 1 %. А това ще се отрази въобще на целия проект за развиването на България ", съобщи Корнелия Нинова.

Българска социалистическа партия внася закона и ще упорства доста бързо да се гледа в зала, безапелационна бе водачът на българските социалисти.

Нинова добави, че в Българска социалистическа партия знаят какви причините ще се дадат от другата страна това да не се случи: че това е ангажимент по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и би попречило на асимилиране на средствата от проекта. Но обърна внимание на обстоятелството, че в Плана в директивата, която регламентира тези връзки - няма дата и година, в която би трябвало да се одобри. „ Там е казано, че би трябвало да стартираме процеса по либерализация, само че не е закрепено по кое време това да се случи. Всяка страна би трябвало да реши по кое време да го направи. Ние считаме, че сега това би било голям риск - за повишаване на неравенствата, за бедните хора, за работещите и за стопанската система, в това число. Затова ще желаеме доста бързо да се гледа в зала този закон ", заключи водачът на Българска социалистическа партия.

Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България " и някогашен енергиен министър Драгомир Стойнев напомни: „ Когато се представяха тези промени в Закона за енергетиката, Българска социалистическа партия бяхме изрично срещу. Категорично срещу, тъй като това държавно управление е некадърно да направи сходна промяна и хаосът сега е цялостен ".

Стойнев бе безапелационен, че Българска социалистическа партия отхвърля хората да страдат поради тази непросветеност на ръководещите. „ Самите ЕРП-та декларират, че нямат задоволително пресен запас, който да вложат, тъй че да не се усили цената за семействата. Фондът за сигурност на енергийната система, за жалост, е изпразнен, отново поради некомпетентното ръководство, тъй като огромна част от парите отидоха да покриват недостига на министъра на финансите. И в този момент елементарните жители би трябвало да заплатят това нарастване на цените, тъй като няма кой да ги поеме - още веднъж ще кажа, поради некадърността на ръководещите ", съобщи националният представител от Българска социалистическа партия.

„ Този политически безпорядък, който за жалост, се задава, ще бъде повлечен от българските семейства. Затова ние от Българска социалистическа партия предлагаме до момента в който няма явен механизъм, до момента в който не стане ясно по какъв начин крайната цена за битовите консуматори ще бъде обезщетена - да не се прибягва към тази прословута промяна ", съобщи Драгомир Стойнев.

По думите на социалиста промяната е била направена само с цел да се усвоят средства от ПВУ. „ Тази промяна не е за положителното на българските жители - не е семействата да имат по-евтина ел.енергия, а само и единствено да се вземат едни пари от Брюксел, да се върже бюджета, а пък семействата да патят цената. Ние от Българска социалистическа партия сме изрично срещу. Самият факт, че никой не знае по какъв начин ще наподобява фактурата, която всеки един ще получи, каква част ще заплати страната, каква - битовите консуматори, демонстрира ясно, че никой сега не работи. Ние сме изрично срещу хората да понесат нарастването на цената поради некадърността на това ръководство ", съобщи Драгомир Стойнев.

Той акцентира, че Българска социалистическа партия има ясна позиция в предизборната си платформа за Европейския парламент - би трябвало да има преразглеждане на Зелената договорка. „ Защото, по един непочтен метод българските производители заплащат скъпи излъчвания, в случай, че ние сме понижили по отношение на 90-та година нашите излъчвания почти с към 43 %. Не може в Европа едни страни да страдат повече, за това че други не са изпълнили своите задължения. Зелената договорка би трябвало да бъде изцяло преразгледана ", заключи Стойнев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР