ВМРО се явява самостоятелно на изборите, защото симпатизантите ни не

...
ВМРО се явява самостоятелно на изборите, защото симпатизантите ни не
Коментари Харесай

Стефан Балабанов: Престъпността се вихри, защото усети, че МВР и държавата са слаби

ВМРО се явява независимо на изборите, тъй като симпатизантите ни не желаят да плащаме непознати неточности
Повече от година престъпността в България се разраства. Този „ бонус “ към коронавирус епидемията, инфлацията и упованието на стопански най-тежката зима от години, напълно смаза българина, който не знае по какъв начин към този момент да оцелява. Само преди дни, безхаберието и корупцията във вътрешното ведомство от времето на Рашков убиха двама млади служители на реда и Министерство на вътрешните работи като че ли се разсъни. Дали ще е за дълго, ще хвръкнат ли началнически глави, ще проработи ли полицията нормално… По тези тематики диалог със Стефан Балабанов от Вътрешна македонска революционна организация, който до предходната година бе заместник-министър на вътрешните работи за „ “.

– Г-н Балабанов, има ли отговорни за гибелта на двамата служители на реда в Бургас или това е просто трагично стичане на събитията?

– Разбира се, че има отговорни за ужасната покруса, която сполетя България. В световен проект това е неглижирането на мигрантския напън през последната година и половина. Абсолютно никаква работа в тази тенденция. Мигрантите свободно щъкат в този завършек на Странджа около границата. Как за година и половина не беше хваната някаква по-сериозна тайфа или група от каналджии. Второ – оградата на границата е безусловно разрушена на доста места и не се поддържа. Няма никакво взаимоотношение с турски и гръцки специфични служби. Това е оставено на назад във времето, изобщо не се работи. В по-конкретен проект може би оперативните дежурни, които са чували по радиостанцията казуса с този рейс като опитни чиновници трябваше да предупредят сътрудниците си да пазят най-много себе си. Какво от това, че ще пропуснем един рейс да влезе някъде, все някъде ще го спрем? Мен ужасно доста ме боли за тези момчета, само че в нашата полицейска специалност такива неща се случват. Сега ще има публично следствие, ще се открият по-конкретни лица, които са отговорни, оставки ще се подават, само че тези два млади живота в никакъв случай няма да ги върнем.

– През последните 1-2 години престъпността пораства непрестанно. Какво се промени, нали служителите на реда са същите, каквито бяха и преди?

– Не са същите, същите са на доста ниски равнища. Доста управителни чиновници бяха безусловно изгонени през последната година и половина. В полицейската система има надзор, единоначалие и управление и има реализатори. Вие сте права, че изпълнителите са си същите. Само че контролиращите и ръководещите не са същите. Предишното ръководство изгони много фрагменти, които се основават в продължение на доста години. Как пък нито един министър на вътрешните работи не разбра, че когато той пристигна в кабинета си зам.-министрите и началника на кабинета му се сменят, само че всичко друго, което е заварено, би трябвало да остане да работи. Искам да попитам какво наложи промяната на шефа на „ Гранична полиция “ Светлан Кичиков? Ами този човек върви в Турция и Гърция 20 пъти. Направи такава организация, че по едно време ние започнахме да се майтапим – абе, няма ли да пуснем един мигрант, с цел да има защо да се приказва. Един не влизаше. Сега 47 души, 50 души, 100 души, по автомагистрали, по села и паланки ги залавят. Ние се връщаме в 2014 година, ето това са аргументите да се усилва престъпността. Няма управителни фрагменти, няма никакъв надзор кой какво работи. Престъпността се вихри, тъй като усеща, че Министерство на вътрешните работи и страната са слаби.

– Шофьорите също ли го усещат? И злополуките се усилиха фрапантно.

– Винаги в летния сезон злополуките зачестяват заради големия трафик, само че контролът също е значим. Ние започнахме една самодейност за битка с пътните хулигани, като взехме решение да купим 10-20 немаркирани автомобила, които вътре са снабдени със специфична видео техника и цивилни служители на реда анонимно да наблюдават трафика и тези хулигани да бъдат спирани на място, да им бъдат сваляни номерата, в случай че нарушаването е тежко. Искахме да въведем така наречен „ Специална пътна полиция “. Не ни стигна времето, коронавирус рецесията ни затисна, не ни даде опция да обсъдим промени в Закона за придвижване по пътищата, тъй като би трябвало видеозаписите да стават с позволение от съда. Но това би трябвало да се вкара незабавно, всички други проблеми в Министерство на вътрешните работи могат да почакат. Но ние да губим на година по едно огромно село, по 500-600-800 индивида, при тази демографска злополука в страната, това е неприемливо. Но виновността не трябва да се хвърля единствено на Министерство на вътрешните работи, освен то дава отговор за това. Създаде се специфична Държавна организация по пътна сигурност. Във всяка една община със заповед на кмета съществуват комисии по сигурност на придвижването, които могат да вземат решения да контролират придвижването, да сменят знаци, маркировки. Нищо не се прави, всичко спи.

– Често хващат дрогирани водачи, стартира ли българинът всеобщо да се друса?

– Българинът се дрогира повече от преди. Само че аз не виждам хванати наркоразпространители през последно време, не виждам пресечени незаконни групи за трафик на хероин или други опиати. Въобще през тази година и половина единствено четях по какъв начин някой шеф на районна дирекция си е отпътувал, по какъв начин нов е назначен, по какъв начин някой политически деятел на избрана партия е привикван и сплашван по време на изборите с предупредителни протоколи. Министерство на вътрешните работи се намеси сякаш да се бори с пазаруването на гласове, само че в действителност директно се намеси в изборите като ловко манипулираше, плашеше и играеше в интерес на една партия и притискаше други няколко. И когато Министерство на вътрешните работи се занимава с всичко друго, само че не и с престъпността, тя просто се развихря.

– А има ли потребност от промяна в Министерство на вътрешните работи и каква?

– Трябва да има промяна. Първо би трябвало да се върне остарялото полицейско учебно заведение. От 16 до 20-годишна възраст този човек да бъде изграждан като служител на реда. Тези курсове, на които вървят в този момент, са едно нищо. Не може служител на реда да бъде построен за 6 месеца, това е парадокс. Второ – държавната администрация в Министерство на вътрешните работи би трябвало да се огледа и в случай че има някъде непотребни хора при тази компютризация, да бъдат съкратени. Трябва да се освободи Министерство на вътрешните работи и от несвойствени отговорности. Кметовете, да вземем за пример, си разрешават да изпращат служителите на реда да пазят селскостопанската продукция. Когато човек има няколко декара череши, той е задължен като притежател да си обезпечи двама пазачи, от кое място накъде Министерство на вътрешните работи ще прави това. И ми е доста смешно като пишат – жандармерията отиде да пази черешите в Кюстендилско. А вие знаете ли, че съдът няма призовкари и пращат в дежурната на Министерство на вътрешните работи и една патрулна кола вместо да си гледа работата по престъпността, обикаля от адрес на адрес да носи призовки. Другото – за Министерство на вътрешните работи все няма пари. Сега нямало бензин. При нашето ръководство ние премахнахме лимита за бензин – да карат колкото желаят, единствено да има наличие на всички места и да се работи.

– Защо в естествените страни, когато ръководството се сменя, не се трансформира нищо фрапантно, а при нас като пристигна нова партия на власт е допустимо страната просто да рухне?

– Една от аргументите е, че множеството страни имат идея за развиването си, за сигурността си, за стопанската система си и всяко едно държавно управление съблюдава тези концепции. В други страни министърът като пристигна освободи двама заместник-министри и не пипа никого надолу. А тука се получава, като почнеш от зам.-министрите и свършиш с последния шеф на районно ръководство ги освобождават при всяко ново ръководство. И това е във всяко ведомство. Сега слушам, че Корнелия Нинова назначила 500 души партийни свои фрагменти във ведомството, което оглавяваше. Това в случай че е вярно… Като назначиш партиен кадър, който не знае къде се намира и не е експерт в региона си, по какъв начин да имаме резултати. Ами тези двамата младежи Кирил Петков и Асен Василев. Чудесно усмихнати, доста добре образовани и без никакъв опит. Който и да направи държавно управление през есента, аз просто не му изпитвам завист. Как ще оправи всичко, зимата какво знамение ще бъде, просто не знам. И за първи път имаме сполучлив избор на съмнение – знамение на чудесата, тъй като се провалиха.

– А за какво Вътрешна македонска революционна организация реши да се яви независимо на изборите?

– Ние направихме едно допитване до своите членове и симпатизанти. Оказа се, че над 85 % от хората не желаят да заплащат неточности на други партии. Не желаят да берат срама на други партии, които са правили нелицеприятни изявления и дейности и ни приканиха да се явим сами. Това е единствената причина. Въпреки че бяхме почнали договаряния със сродни на нас по идеология партии, само че членовете и симпатизантите изрично споделиха да се явим независимо. Това е повода, друга няма.

– А някакви заключения направихте ли си от резултатите от последните избори?

– Направихме си извода, че акцията по оплюване на ръководството, лъжите и измамите за това, че Вътрешна македонска революционна организация продава паспорти, че е взело комисионни от самолетите, това оплюване и оклеветяване ни понижи резултата. Непрекъснатото говорене, че ние сме патерица на ГЕРБ, също ни понижи резултата. А ние сме били една независима политическа мощ в обединението с ГЕРБ, по този начин ни подреди народът и ние направихме много хубави неща. Попречи ни и неудачната коалиция с Марешки поради техните непремерени дейности при предходните ръководства. Каквото българският народ е решил, това ще бъде. Можем да прескочим или да не прескочим бариерата, това не е съдбовно. Фатално е, в случай че не се вслушаме в гласа на хората си.

– Войната изкара на напред във времето проблемите на българите в Украйна. Защо към този момент над 30 годни не одобряваме нашите сънародници, които живеят и там, и в Молдова и биха заселели и изправили на крайници обезлюдените ни села?

– Аз също не мога да го схвана това. През 2003 година персонално съм написал няколко телефонограми от нашето посолство в Киев, защото работех там като втори секретар. Тогава рапортувах на външните министри, че румънците и унгарците всяка година взимат от техните малцинства в Украйна най-малко по 10 000 души. Дават им карта с право на престояване в страната 5 години, дават им в обезлюдени села къщи гратис, дават им земя гратис, дават им заеми с преференции, дават им данъчни облекчения, като даже унгарците бяха приели закон 5 години тези хора да не заплащат никакви налози. За да може да се замогнат, да им тръгнат работите и тогава да бъдат обложени със съответните налози. Ние предупреждавахме, писахме, нито едно държавно управление от този момент до момента не обърна никакво внимание.

– Те в действителност ли се усещат българи?

– Тези хора обичат България повече от нас. Аз съм обиколил всички области на Украйна, където има плътно българско етническо население. Има села с по 6 хиляди души чисти българи. Посрещат ни с самун и сол, с български флагове, с гайди и хора. И ние нищо не вършим, изключително в този момент, когато там се води война и когато ги взимат ресурс поголовно. Дори получих информация, че етнически българи там са желани за бойци. Губим си хората, а не вършим нищо. Дано да има държавно управление, което да го направи, другояче демографията ще ни срути. Скоро четох, че у нас има 174 села, в които няма нито един гражданин. А тези хора могат да ги възродят. За 20 години в България ще преобърнем демографската рецесия, в случай че го създадем това. Никой не мисли за това. Уж сме малко партии, малко хора, а се ръфаме като кучета, няма единодушие по доста значими тематики. Има села, в които половината къщи са празни и там се заселват роми. Много от тях не работят, не учат, женят се на по 12 години. Ние предлагаме концепции, Каракачанов изписа тонове листа, какви ли не публични разисквания направихме и като скочиха ония НПО-та, взимащи пари от „ Америка за България “ – било дискриминация. Каква дискриминация, като го караме да работи, а той не желае. И като откаже работа от Бюрото по труда, няма да му даваш помощи. Като спре детето от учебно заведение и го ожени на 12 година, ще го вкараш в пандиза. Циганите също са разнообразни. Имам в Пещера другари измежду тях и в случай че видите какви къщи направиха, какви образовани деца имат. Но такива са малко и ние нищо не вършим, с цел да им помогнем те да интегрират останалите си събратя по-бързо.

– Патриот ли е българинът?

– Малко се колебая дали в огромната си част българите са патриоти. Първо – няма го това патриотично образование в учебно заведение и в дома, което беше преди. Второ – тази чалгаризация, това опростачване, тези опиати, това неуважение към образованието, тези опити Ботев и Левски да се изкарват терористи и убийци даже и в учебници. Много беди нанесоха тези НПО-та, джендърските организации, ние приехме всичко неприятно и просташко от европейските страни, вместо да приемем положителния им опит и хубавите практики. Така че ще се веселя, в случай че българинът бъде възпитаван в родолюбив дух, както са го правили генерации наред.

Нашият посетител
Стефан Балабанов е някогашен заместник-министър на вътрешните работи. Той е член на Изпълнителния комитет на Вътрешна македонска революционна организация и ръководител на структурата за Пазарджишка област. Завършил е две магистратури – по педагогика в Пловдивския университет и по корпоративна сигурност в Университета за национално и международно стопанство. Доктор е по национална сигурност, профилиран в проблемите на радикализацията и антитероризма. Бил е шеф на полицията в Пещера, зам.-кмет на града и консул в Украйна. Преподавател е по национална сигурност в Пловдивския университет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР