ВМРО-ДПМНЕ ще участва в техническото правителство, но без да гласува

...
ВМРО-ДПМНЕ ще участва в техническото правителство, но без да гласува
Коментари Харесай

ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи Джафери за технически премиер

ВМРО-ДПМНЕ ще взе участие в техническото държавно управление, само че без да гласоподава за техническия министър председател Талат Джафери от Демократическия съюз за интеграция (ДСИ).

Това обявиха от македонската партия ВМРО-ДПМНЕ в отговор на рецензиите от премиера Димитър Ковачевски.

По-рано министър председателят на РСМ съобщи, че постовете в идното техническото държавно управление, които по закон принадлежат на опозицията, би трябвало да останат " празни ", до момента в който ВМРО-ДПМНЕ не гласоподава в поддръжка на кабинета на Джафери.

В отговор от партията на Християн Мицкоски споделиха, че " законът не познава оферти за министри с празни постове ". ВМРО-ДПМНЕ също по този начин упрекна Димитър Ковачевски " застрашаване на изборния развой ".

" Очаквахме сходни евтини трикове от СДСМ и Ковачевски. Именно по тази причина ВМРО-ДПМНЕ оферираше унищожаване на техническото държавно управление, само че Ковачевски отхвърли. За да действаме държавнически и отговорно, приехме да участваме в техническия кабинет, само че без да поддържаме кандидатурата на Джафери. " - се споделя в позицията. Предложенията на партията за министри ще бъдат показани идната седмица.

Коалиционните сътрудници на СДСМ от ДСИ предложиха Талат Джафери за нов " механически министър председател " през последните 100 дни преди изборите, според така наречен контракт от Пържино и съглашението за съдружно ръководство сред двете партии. Премиер за първи път в историята на РСМ ще бъде етнически албанец, откакто преди този момент Ковачевски подаде оставка. СДСМ предложи Йован Митревски да бъде новият ръководител на Народното събрание.

Първият тур на президентските избори ще се организира на 24 април, а вторият тур, дружно с парламентарните избори, на 8 май. Според плануваните периоди изборите ще бъдат оповестени най-късно на 28 февруари, а техническото държавно управление би трябвало да бъде образувано до 28 януари. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР