Вмомента 30-годишните следва да са в разцвета на силите си

...
Вмомента 30-годишните следва да са в разцвета на силите си
Коментари Харесай

Явлението мъртва спалня: Какво се случва с браковете

Вмомента 30-годишните следва да са в разцвета на силите си и да вършат повече секс от хората на същата възраст преди 50 или 60 години. Така ли е обаче в реалност? Защо толкоз доста двойки оповестяват за огромни интервали на спиране на интимната непосредственост? 

" През първите няколко години от брака ни имахме необикновен полов живот... а с напредването на възрастта (сега е на 30 години) той просто не наподобява да се интересува повече от секс. "

Това е един от многото мнения в платформата за обществени медии Reddit, написа BBC.

Подобни разочаровани анекдоти изобилстват от хора, които са във връзки с ниско или нулево полово наличие. " Защо той избира личната си ръка пред това да прави секс с мен? " - пита един от постерите.

Въпреки че може да наподобява задоволително естествено тези истории да идват от по-възрастни двойки, които се борят да запазят искрата, която са имали преди десетилетия , доста от тях са оповестени от хора, които се самоопределят като хора в края на 20-те или 30-те си години. Някои споделят, че децата или браковете са поставили завършек на половия им живот; други споделят, че съпрузите им са с " ниско либидо " и могат да гледат безпределно доста порнография, само че не се възбуждат с тях. Списъкът с недоволства продължава да се добавя от хора на 30, които пишат за явлението " мъртва спалня ".

Въпреки че милениалите са в или към половия си подем, някои представители на това потомство по света оповестяват, че се " отдръпват от секса ". Разкази от конгреси удостоверяват това, изключително за женени и дългогодишни двойки. 

Някои скорошни статистически данни описват сходна история: изследване от 2021 година измежду възрастни на възраст сред 18 и 45 години в Съединени американски щати, извършено от Института Кинси към Университета в Индиана и комерсиалната верига за секс услуги Lovehoney, демонстрира, че измежду женените възрастни милениалите са най-склонни да " оповестяват за проблеми със половото предпочитание през последната година ". Проучването демонстрира, че 25,8% от женените на тези години оповестяват за този проблем, до момента в който единствено 10,5% от женените представители на поколението Z и 21,2% от женените представители на поколението X оповестяват за същото.

Въпреки че " ниското предпочитание не е безусловно синоним на брак без секс ", споделя Джъстин Лемилър, теоретичен помощник в института " Кинси ", " когато единият или и двамата сътрудници в брака изпитват спад в желанието за секс, честотата на половите контакти нормално понижава - а загубата на предпочитание е една от най-големите аргументи, заради които браковете въобще стават безсексуални ".

Какво тъкмо се случва? Сексуалните терапевти и откриватели допускат разнообразни фактори, които могат да обяснят безсексуалните бракове на хилядолетията - от актуалните стадии на живота им до всемогъщото въздействие на интернет. Независимо от съответните аргументи, предизвикващи полови разриви в спалнята, в преобладаващата си част това потомство е изправено пред някои неповторими - даже невиждани - спънки пред здравословния полов живот.

Анатомия на брака без секс

Съществуват многочислени избрания за брак без секс. Едно от тях е безусловно - двойката не е правила никакъв секс за дълъг интервал от време. Друг необятно употребен индикатор за безполов брак е правенето на секс по-малко от 10 пъти годишно.

Експертите, които разговаряха с BBC Worklife, също имат разнообразни хрумвания. Базираният в Ню Йорк секс терапевт Стивън Снайдър споделя: " Обикновено считам, че " безсексуален " е четири пъти годишно или по-малко ", в случай че тази двойка " прави секс на тримесечие и двамата споделят, че е ужасно ". Кимбърли Андерсън, полов терапевт и доцент по психиатрия в Медицинския факултет на Калифорнийския университет, дефинира % на " слабосексуалния " брак на по-малко от 25 пъти годишно. Други споделят, че определението е чисто субективно; в случай че една двойка не е удовлетворена от честотата, с която прави секс, значи има проблем, който си коства да бъде решен. 

Много са факторите, които могат да доведат до брак без секс или брак с ниска полова интензивност. Ако има " разминаване в желанията ", както се показва калифорнийският секс терапевт Кристин Лозано, този дисбаланс може да нарасне с времето, в случай че двойката не се оправи добре с него. Лицето, което желае повече секс и продължава да го инициира, може да се откаже и да загуби самочувствие, в случай че продължава да получава отвод, да вземем за пример. В същото време сътрудникът, който отхвърля, може да се усеща все по-виновен, което като цяло основава още по-лоши условия за стимулиране на възбудата.

Други фактори, в това число медицински или душевен проблеми, също могат да допринесат, защото те могат да създадат секса неосъществим, мъчителен, сложен или нежелателен. Натовареният живот с работа и/или деца също може да извади секса от уравнението, както и неприятната връзка по отношение на желанията на всеки от сътрудниците.

Въпреки че тези аспекти, допринасящи за бракове без секс, не са присъщи за нито едно потомство, някои специалисти виждат смяна в това кой и в кои интервали от живота си е във връзка без секс.

" Периодът, в който двойките стават асексуални, става все по-кратък ", счита половият терапевт от Сан Франциско Селесте Хиршман, която посещава клиенти от към 20 години. По неофициални данни тя е виждала, че на двойките им лишава към 10 до 15 години, с цел да спрат да вършат секс между тях. " Сега това лишава от три до пет години ", споделя тя.

Днес множеството двойки в бракове без секс, които секс терапевтът Кимбърли Андерсън посещава, са на 45 години и по-млади.
Андерсън, която работи като полов терапевт от 30 години, споделя, че демографските характерности на безполовите бракове в действителност са се трансформирали, откогато тя е почнала да практикува.

" Преди тридесет години множеството двойки, които лекувах за брак без секс, бяха над 50-годишни ", споделя тя, борейки се с понижено либидо поради хормоналните промени и заболяванията, които идват с остаряването.

Днес обаче множеството двойки с безсексуален брак, които Андерсън посещава, са на 45 години и по-млади. " Основната динамичност е напълно друга, в сравнение с е била/е при по-възрастните двойки ", споделя тя.

Тежестта на напрежението

Твърде огромният стрес може да попречи на половия живот на всеки човек, а хората от хилядолетието са изключително натоварени с кортизол. " Стресът е един от най-големите убийци на либидото ", споделя Лемилер, " а милениалите са изключително уплашена група в доста връзки, изключително спрямо поколението Х. "

Основните стадии от живота са един от факторите. Много от сегашните 30-годишни са във възраст, в която стават нови родители или имат дребни деца - един претрупан интервал в живота на хората. В изследване от 2018 година на английската консултантска мрежа Relate 61% от хората на 30 години оповестяват, че вършат по-малко секс, в сравнение с биха желали, тъй като " дребните деца пречат ", а 31% споделят, че са " изгубили либидото си, откогато имат деца ".

Стресът се подхранва и от други битки сред поколенията; милениалите към този момент изостават от предходните генерации в осъществяването на значими житейски задания, като да вземем за пример закупуването на жилище; в този момент скокът на цените и увеличението на студентските задължения ги натоварват, изключително финансово.

Но най-много стресът се дължи на настоящето положение на работата. Данни от май 2022 година на световната консултантска компания Deloitte, събрани в пет страни, разкриват, че 38% от милениалите оповестяват за голямо задължение за психологичното здраве, изключително при дамите (41%) по отношение на мъжете (36%), което значително се дължи на тревога на работното място.

Разбира се, работната среда в никакъв случай не е била изключително постоянна или с ниско равнище на стрес за хората от това потомство. " Например, доста от милениалите започнаха кариерата си по време на Голямата криза ", споделя Лемилър. Но спомагателното задължение на пандемията от COVID-19 донесе със себе си спомагателни компликации.

Социалните медии, порнографията и утежняването на половия живот

Влиянието на интернет също не може да бъде надценено. Снайдър разказва обществените медии като " похищение на вниманието " от физическите междуличностни действия като секса, само че Хиршман счита, че ролята им за допринасяне за браковете без секс е доста по-дълбока. Тя споделя, че това е довело до нараснало " схващане за имидж " измежду милениалите - първото потомство, което в действителност е било приобщено към интензивното потребление на обществените медии. 

Тя споделя, че хората изпитват потребност да се показват съвършено на тези платформи, с филтри и ретуши, които не са налични в действителния живот.  Според нея, хората изпитват потребност да се показват напълно в тези платформи с филтри и ретуши, които не са налични в действителния живот. Самочувствието може да последва хората в спалнята и брака им, като ги направи по-малко уверени в тялото си. По данни на Relate от 2018 година 37% от хората на възраст под 30 години, които са били в партньорства с невисок полов интерес, са съобщили за съзнание по отношение на телата си, до момента в който единствено 14% от хората на възраст над 60 години са споделили същото.

В допълнение към обществените медии специалистите са съгласни, че порнографията е оказала голямо въздействие върху милениалите , доста от които са навършили пълноправие тъкмо когато порнографията е станала необятно налична онлайн. Това, несъмнено, е голяма смяна спрямо предходните генерации.

" През 20-ти век някои момчета бяха склонни към полов контакт с доста дами ", споделя Снайдър. " В наши дни те просто са склонни да гледат доста порно. " С други думи, не е належащо да търсят секс с различен човек, с цел да имат полово прекарване, което включва други хора, даже в случай че тези хора са единствено във видеоклип.

Андерсън има доста клиенти мъже на възраст под 45 години в бракове без секс, които страдат от " порно-индуцирана еректилна дисфункция " , споделя тя - положение, което прави невероятно или доста мъчно постигането на ерекция без порнография и с сътрудник в действителния живот. Това може да ги накара да предпочетат независимия секс пред този с сътрудниците си. Някои от тях привикват с цялостния надзор върху удоволствието си, изяснява тя, или с по-екстремните облици, които виждат в порното и които брачният им секс не може да реализира.

" Порното в никакъв случай не ме отхвърля " или " Порното в никакъв случай не подлага на критика представянето ми " са постоянно срещани мнения в кабинета ми ", споделя Андерсън.

" Мъртви спални " ли ни чакат? 

Разбира се, новият век не може да промени факта, че стрес има на всички места. Той не може да заличат въздействието на порнографията или обществените медии. Напротив, надгражда го.

И е ясно, че неналичието на секс е тематика, за която някои хора мъчно приказват даже с индивида, с който разделят спалня, да не приказваме за по-широк кръг от хора - което прави разбирането на проблемите и намирането на решения още по-трудно.  

" Просто към този момент даже не знам какво да желая ", написа една бореща се с проблемите си жена. " Искам да поправя това, само че просто не знам по какъв начин. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР