Вместо традиционно от плат, както е било три години поред,

...
Вместо традиционно от плат, както е било три години поред,
Коментари Харесай

Скандал с гигантска мартеница. Организатор: Жалка работа!

Вместо обичайно от плат, както е било три години подред, в Лакатник ще спускат на 1 март върху внушителни скали до река Искър 40-метрова мартеница от винил.

Новината за обрата изумява хората, с помощта на чиято самодейност и сила стартира всичко. Оказва се, че те нито са известени от кметството и читалището за смяната, нито е търсено тяхното подпомагане.

Празничното отбелязване на 1 март започва за първи път през 2018 година посредством най-много на старания, средства и сила, вложени от локални хора, събрани в предприемчив комитет. Рамо удрят кметствата в Гара Лакатник и Миланово, както и момчета от Планинската избавителна работа, които спускат мартеницата по отвесните скали.

Идеята за събитието хрумва на Йорданка Тодорова от Гара Лакатник. Докато е посетител в прилежащото село Гара Бов по случай 3 март, където локалните спускат голямо българско знаме върху скалите против селото, у Йорданка се заражда концепцията за мартеница, която да украси скалите против Гара Лакатник.

Тя споделя това с другари и към края на 2017 година стартира организация за събитието. Йорданка, която печели трогване и благосклонности с изработката на питка на Дядо Йоцо от тесто на Фестивала на брашното, сама ушива гигантската мартеница. Разбира се, има и доста помощници, които й спомагат в битката с плата. И по този начин няколко следващи години.

След като събитието се утвърждава като едно от най-красивите освен в цялото Искърско дефиле, само че и в страната, идва неприятната за уредниците смяна.

" Празникът за Баба Марта беше мероприятие, в което вложихме душа и сърце. Само сме давали, не сме желали нищо. Идеята на Данчето се трансформира в наша задача, само че не щеш ли останахме неразбрани и очевидно ненужни. Постъпката на кметството и читалището в Лакатник по отношение на инициативния комитет, основал празника Баба Марта, е извънредно грозна и обидна.

От предходната година те провеждат празника без нас. Аз персонално не бях осведомена от тях за дейностите, които започнаха, даже не можаха да звъннат и да кажат: " Хей, ние поемаме нещата, ще се радваме да дойдеш да видиш какво сме измислили. " Жалка работа! Искам просто да има правдивост и истината да е ясна за всички ", показа пред " България Днес " учителката Лили Кръстанова, която е измежду най-дейните в основаването и организацията на празника.

" Направихме мартеницата от винил, с цел да е по-здрава и да издържи най-малко 4-5 години. И да не е единствено от червени и бели платове, а с шевица. Били са поканени хората от инициативния комитет, доколкото знам, не виждам проблем ", разяснява дългогодишният кмет на Гара Лакатник Иван Илиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР