Вместо да съдействат за идеята за издигане на паметник на

...
Вместо да съдействат за идеята за издигане на паметник на
Коментари Харесай

СРАМ! Няма място за паметник на Дядо Добри

Вместо да спомагат за концепцията за издигане на монумент на Дядо Добри, Светият синод и страната в лицето на Столична община разиграват и трансферират тематиката като парещ картоф. И по този начин към този момент повече от пет години.
Последният образец от сагата по реализирането на плана Монумент Дядо Добри - първият монумент на Доброто в

България идва от направление " Архитектура и градоустройство " в Столична община.

" Подкрепяме рекомендациите на регион " Слатина " и предлагаме да се потърси по-подходящо място, обвързвано с активността на Дядо Добри, както и да се осмислят художественият облик и материал за направа на паметника ", написа в писмо на основния проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура, адресирано до зам.-кмета на София Мирослав Боршош и проектант Димитър Бакалов, който работи по плана.

Решението на основния проектант идва на фона на 5-годишна борба на съдружие " Азбукари " и съидейници за направа на монумент на благодетеля от надарени възпитаници от каменоделското школо във врачанското село Кунино и слагането му. След голям брой провеждани диалози и публична преписка от Светия синод отхвърлят слагане на паметник на Дядо Добри в пространството към патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " и столичния храм " Свети Седмочисленици ", където приживе благочестивият дъртак събираше лепта, с цел да я подари по-късно за градеж или ремонт на храмове в цялата страна. Включително и на храм-паметника, чийто максимален физически донор и до през днешния ден продължава да бъде точно Добре Добрев със своите 35 700 лева

Накрая синодалните старци взеха решение да предлагат паметникът да бъде подложен в двора на църквата в с. Байлово. Далеч от светините, пред които починалият столетник събираше лепта за същия този синод и с които миряните го отъждествяваха.

По-късно стартират редица диалози и със Столична община. От сдружението са ориентирани към столичния парк " Гео Милев " в регион " Слатина ". Следват обещания за подпомагане и ярък небосвод, като планът е концепцията за монумент на Дядо Добри да бъде осъществена след тази за паметник на легендата на " Левски " Георги Аспарухов-Гунди. И до момента в който паметникът на славната " синя " деветка към този момент бе публично открит, то внезапно обещанията за подпомагане за подобен и на Дядо Добри получават радикално друга форма.

Оказва се, че дейностите по публичното разискване и взетите решения не наподобяват по никакъв начин чисти.

" Изискахме информация от регион " Слатина ", която напряко е скандална. След публична среща с кмета Георги Илиев беше взето решение за осъществяване на публично разискване за утвърждение на концепцията за слагане на паметника в парк " Гео Милев ". Бяха направени рекомендации да се видоизмени целият план, което направихме с архитектите Бакалови - татко и наследник. Общественото разискване се е провело без наше познание и без уведомяване на Инициативния комитет, зает с концепцията за основаването на паметника на Дядо Добри. Скриват датата на провеждането на публичното разискване. Впоследствие разбираме, че от извършеното публично разискване в регион " Слатина " не са произтекли проблеми, нас публично не ни известяват със наличието на каквито и да е било рекомендации. Главният проектант на регион " Слатина " споделя, че всичко е минало безоблачно. След това изпращат някакви рекомендации, с които не сме осведомени, до Експертния съвет на ДАГ (СО), които в формалния документ на Следствен отдел към окръжна прокуратура не са разказани. Но намерихме документ, който споделя надали не, че делото на Дядо Добри няма народен темперамент и положителното би трябвало да го ориентираме единствено по местоположението в предишното на дядото. Това, че Иван Вазов, Ботев и Левски са от дребни градове, не значи че не ги празнува цялата нация. Аргументите им са нелепи и издишат ", разяснява ръководителят на съдружие " Азбукари " Цвета Кирилова.

В същото време се организира Експертен съвет, на който не са поканени създателите на плана, които да аргументират концепцията - татко и наследник Бакалови, които основават плана.
" Абсурдно е всичко това. Някакви служители да вземат решение, скривайки от създателите, основателите и инициативния комитет провеждането на Обществено разискване в регион " Слатина " и макар правото на създателите на плана да го аргументират при провеждането на този Експертен съвет на Следствен отдел към окръжна прокуратура ", споделя Кирилова.
" България Днес " ще потърси всички страни и ще следи проблема отсега нататък.

Автор: Борислав Радославов
" България Днес "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР