Влизате в кампанията със заявката да довършите започнатото. Какво не

...
Влизате в кампанията със заявката да довършите започнатото. Какво не
Коментари Харесай

Иван Христанов: Разрушеното доверие между народ и държава е най-голямото престъпление на старите управляващи

Влизате в акцията със поръчката да довършите започнатото. Какво не успяхте да свършите в предварително прекратения ви мандат?

В земеделието имахме доста амбициозно и постижимо съдружно съглашение, което поставяше в ред целия бранш и гарантираше, че България може да реализира уравновесено земеделие с голям изхабен капацитет и цялостно облекчаване на локалния пазар с вкусни български качествени плодове, зеленчуци, месо и мляко. Една основна част от въвеждането на ред в бранша беше и премахването на тежките корупционни практики от последните 20 и изключително в последните 10 години. Една от тях беше и Капитан Андреево, където с политически, административен и правосъден чадър беше конфигурирана скица на лица със съмнителна известност. В резултат на тази скица, основана с тежки престъпления, българите не бяха позволено до шенгенското пространство и всяка година чакат на километрични опашки за своята отмора в Гърция. Камионите ни чакат на границата с Румъния. Децата ни ядяха храни с пестициди. Българските земеделци банкрутираха вследствие на импорт с дъмпингови цени, а страната изгуби стотици милиони левове от полагаемите такси. Именно този удар в сърцето на мафията смъкна държавното управление и не ни даде опция да си довършим работата.

В общ политически проект желаеме да вдъхнем убеденост на българите, че имат право на самочувствие, че страната не е мащеха и може да заслужи доверието им и че България е по-добро място за развиване от чужбина. Разрушаването на доверието сред народ и страна е най-голямото закононарушение на някогашните ръководещи, което те не престават да правят.

Вие разкрихте проблемите на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". Какви ползи се крият там?

Капитан Андреево е емблематичен образец по какъв начин в България е допустимо да използван опита против Ал Капоне, при който тежък нарушител е получил отмъщение, следвайки пътя на налозите. В продължение на доста години Капитан Андреево наподобява, че е била точка за транспорт на мигранти, оръжия, опиати и това е било допустимо на база на пороците в държавното ръководство, присъщи на прехода и старите ръководещи, за които загатнах по-рано. Всъщност големите парични потоци за мафията са идвали точно от противозаконната контрабанда и това аргументи този гневен отпор, който безусловно невиждано коалира Движение за права и свободи с Възраждане и ГЕРБ с Има Такъв Народ - политически сили, които на доктрина би трябвало да са остра съпротива едни на други. Но когато кукловодите им издадат заповед да гласоподават дружно на вота на съмнение, те не помниха обещанието си към цяла България и се подчиниха на повелята на нарушителите.

Кой носи виновността за протичащото се там?

Бойко Борисов. Всички министри на земеделието за последните 10 години. Всички ръководители на БАБХ за последните 10 години. Всички началници на Главна дирекция " Гранична полиция " и на Агенция " Митници " за последните 10 години. Те са следили протичащото се безучастно, прелестно са били наясно, само че поради страха и срастването на страната с мафията, даже дребното честни всред тях не са смеели да създадат нищо.

Нашите изводи за граничния надзор бяха доказани преди броени дни от предварителния отчет на основна дирекция " Здравеопазване и сигурност на храните» към Европейската комисия (DG SANTE), която направи одит на фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт «Капитан Андреево» по покана на кабинета Петков малко откакто възстановихме държавния надзор на границата.

Бившите ви сътрудници от Има Такъв Народ споделят, че в този момент контролът на " Капитан Андреево " е занижен. Има ли съображение и може ли страната да управлява процесите там?

Хората от Има Такъв Народ, които саботираха България, не обърнаха безусловно никакво внимание нито в Народното събрание, нито в изпълнителната власт, нито в комисиите към Народното събрание на колосалните нарушавания, които ние разкрихме и прекратихме. Не обърнаха нито един път внимание на заканите към народните представители и висши държавни чиновници и даже упорстваха, че те нямат значение. Има Такъв Народ не направиха разлика до последно сред Капъкуле и Капитан Андреево. Има Такъв Народ нямат безусловно никакво морално право даже да приказват по тематиката за граничния надзор, тъй като те бяха част от политическото лоби, което се опитваше да отбрани компрометираните практики на държавната граница. Така че всички въпроси на Има Такъв Народ имат единствено едно пояснение и то е, че те не се вълнуват от граничната сигурност и от здравето на българите.

Може ли въпросът " Капитан Андреево " да ни " спъне " за Шенген, поради обстоятелството, че нескрито излязоха проблемите, в това число и изказванието Ви, че тонове плодове и зеленчуци с пестициди са влезнали в Европейски Съюз?

Това е една от опорките на Има Такъв Народ, която демонстрира непросветеност и акцентира в какъв брой дълбока изолираност от европейския разговор е била тази партия и нейните членове от самото начало. Проблемите на Капитан Андреево са известни от цяло десетилетие и са били коментирани от най-висше дипломатическо равнище към държавната администрация и политическата прослойка, превзела България през този интервал. Няма никакво подозрение, че на най-високо равнище е било известно, че Капитан Андреево е проблем за влизането ни в Шенген. Въпроси са били задавани от евродепутати, от членове на българското Народно заседание, от публицисти, институции. Всички тези въпроси са посрещани с равнодушие и не са удостоявани с отговор.

Резултатите от нашите дейности - осветляване на схемите на мафията и възобновяване на прозрачността, покачиха неимоверно доверието в България. Единствената причина, заради която приемането ни в Шенгенското пространство не беше ускорено неотложно, беше нарушената от опозицията ни политическа непоклатимост, която би подсигурила продължение на резултатите. Ние получихме увещание, че в следствие точно на нашите дейности, България заслужава приемане в Шенген повече от всеки път и незабавно щом съставим държавно управление, европейските сътрудници ще признаят с дейности тази действителност.

Какви са проблемите пред българското земеделие?

Българското земеделие е тежко декапитализарано в 90% от подсекторите си. В последните най-малко 12 години дребните, междинните, младите земеделци, млечното и месното говедовъдство, плодовете и зеленчуците са били изцяло пренебрегнати в разпределението на европейския запас и в тях няма вложения. Земеделците, които срещам в последните 7 месеца, в това число и по време на акцията в Плевен, задават един и същи въпрос: " Защо беше унищожено дребното земеделие - от непросветеност или преднамереност? " Трябват години работа и верни дейности, с цел да можем да възстановим нанесените вреди и това неизбежно минава през възобновяване на доверието на земеделците в централната власт.

Какви средства са планувани за земеделието в Стратегическия проект и по какъв начин те ще стигнат до земеделските стопани? Те под риск ли са и при какви условия?

От първи дирек директни заплащания, който се финансира непосредствено от Европейския съюз, са планувани 800 млн. на година. Далеч по-важно обаче е финансирането по програмата за развиване на селските региони или така наречен втори дирек, в който са капиталовите ограничения. Ако следвахме старите политики на прехода, България трябваше да задели в поддръжка на земеделието, както в последните 15 години, абсолютния най-малко по правилник, който щеше да бъде 248 млн. евро. Без непотребна невзискателност мога да кажа, тъй като цифрите приказват ясно, че аз съм първият върховен държавен чиновник за последните 30 години, който имаше смелостта да съобщи, че България е длъжна да обезпечи земеделие със самочувствие. Така аргументирах и опазих 60% национално съфинансиране, вместо 15%, или запас в размер на 2,16 милиарда лв., вместо 248 млн. евро. С този ход заявяваме на българските земеделци и на Европейския съюз, че България ще влага в личното си земеделие, в неговата работливост и рационализация и в личните си жители.

България има право на ново политическо самочувствие, на база на което да отстоява българския интерес в общото европейско семейство. Няма по-голяма политическа поръчка в земеделието от най-малко 40-50 години насам.

Кое е конкурентното преимущество на българското земеделие?

Това са традициите, установявани в продължение на столетия; най-прекрасните почвено-климатични условия в цяла Европа, които създават най-вкусните плодове и зеленчуци; съхранената чиста земя в по-голямата част от България и способността на българите бързо да възприемат нови, съвременни, даже авангардни решения. Развитието на зърнопроизводството потвърди това и в този момент би трябвало да пренесем опита към всички останали браншове, с цел да превърнем България още веднъж в градината на Европа.

Какъв резултат очаквате за Политическа партия на вота и кои са евентуалните ви сътрудници в вероятно бъдещо ръководство?

В цялата история на прехода " Продължаваме промяната " е единствената партия, която извърши обещанието си за битка с корупцията, развиване на стопанската система и отбрана на уязвимите членове на обществото. Ние имаме вяра, че заслужихме доверието на гласоподавателите от всички обществени пластове и че отстояваме ползите на всички българи, без оглед на техните политически пристрастия. По-високите пенсии и безвредната храната доближиха до гласоподавателите на всички политически сили. За нас идеята е България. Ще работим за по-високи приходи за възрастните хора, за работещите, за поддръжка за децата и родителите. Социалната ни стратегия е изцяло допустима с парите от спрените обири на провалените политици от прехода. Затова си слагаме още по-голяма цел от това да търсим коалиция за ръководство. Вярваме, че заслужаваме да получим доверие за сформиране на необятното съдружно болшинство, нужно за премахването на болшевишката фигура на основния прокурор, с цел да подсигуряваме, че в никакъв случай повече няма да има самозабравили се хора, провъзгласили се за ръката на Бог.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР