Влизате в банка с пистолет - може да е играчка,

...
Влизате в банка с пистолет - може да е играчка,
Коментари Харесай

В Ливан може да си вземеш парите от банката, ако я обереш

Влизате в банка с револвер - може да е играчка, а може и да е същински револвер, да вземем за пример ловна пушка - и желаете не всички пари, а единствено тези, които банката държи в сметката ви, парите, които банката е отказала да ви даде, когато бизнесът ви е банкрутирал. А може би това са вашите пари, които ви трябват, с цел да платите за незабавното лекуване на рака на сестра си.

Какъв банков обирджия сте вие?

Това е въпросът, който елементарните ливанци и управляващите си задават, откакто в средата на септември се стигна до поредност от " кражби ", които принудиха банките да затворят за три дни от 19 септември, до момента в който схванат какво да вършат.

В същото време тези, които несъмнено са същинските нарушители, не престават да грабят страната гладко. Тези нарушители са политическият и бизнес хайлайф, който към момента не е образувал кабинет, до момента в който Ливан и неговият народ страдат от финансова злополука, която Световната банка дефинира като " една от най-лошите, които светът е виждал ". Колко неприятно е това? " Реалният Брутният вътрешен продукт - отбелязва Световната банка - има спад от 10,5 % през 2021 година на фона на свиването с 21,4 % през 2020 година, защото политиците към момента не са постигнали единодушие по проекта за справяне със срутва на модела на развиване на страната. " За елементарните хора това значи безработица, необуздана инфлация, отвод от съществени услуги и елементарна неспособност да се заплати наем или да се постави храна на масата.

Докладът на Световната банка излезе през април тази година, преди парламентарните избори през май, на които се появи къс миг на вяра. Спечелиха десетина претенденти, които бяха самостоятелни от сектантските партии. Това обаче се оказа подправена зора. Ситуацията се утежни още повече. Не се вижда никакъв проект. Политиците от сектите и техните доближени от бизнеса се карат за състава на кабинета, спорят за разпределението на плячката.

Лисица в кокошарника
Риад Саламех, шеф на централната банка Banque du Liban (BDL), продължава да ползва тактиката на " патешкото " гмуркане.  Последният му ход е обвързван с изказванието, че апелативният прокурор не е способен да се занимава с неговото досие, което е огромно и включва освен шефа, само че и брата на Саламех - Раджа, и неговата " дясна ръка " Мариана Хоайек. Прокурорът проверява доста финансови въпроси, в това число комисиони в размер на 330 млн. $ от продажбата на държавни облигации на сдружение, благосъстоятелност на Раджа.  Под въпрос са и покупките на парцели за 12 млн. $ във Франция от братята Саламех. Един от парцелите е апартамент в Париж. Той е благосъстоятелност на Анна Ковакова, която беше разказана във френската преса като " майката на противозаконната щерка на Риад Саламех ". Този апартамент е бил предан чартърен на BDL като " авариен център. " А централната банка на Ливан е плащала на Ковакова 500 000 щ.д. годишно за жилището.

Разследване на Проекта за докладване на проведената престъпност и корупцията (OCCRP) от 2020 година, извършено взаимно с основания в Бейрут проверяващ уебсайт Daraj, разкри, че шефът има вложения в чужбина в размер на близо 100 млн. щ. д.

Хитрият Саламех заобикаля арест макар издадените против него заповеди за задържане. Той се движи сред офиса си в BDL и двете си жилища, безспорно подпомаган от корумпирани чиновници в полицията и правосъдната система.

Съпоставете историята му за голямото благосъстояние с тази на Сали Хафез, която споделя, че

сестра ѝ умира от рак

Хафез се нуждае от 13 000 $ от личните си пари, които банката ѝ отхвърля да отпусне. Тя се нуждае от тези пари, с цел да заплати лекуването на сестра си. Затова Хафез се въоръжава с револвера играчка на племенника си и взема нещата в свои ръце.

От банка BLOM оповестиха, че клиентката и съучастниците ѝ пристигнали с револвер, заплашили да възпламенят хората и принудили шефа на клона и касиера да извадят парите от сейфа. Преди да се укрие, дамата, Сали Хафиз, декларирала пред локалния новинарски канал Al Jadeed TV, че револверът е играчка и че парите са ѝ нужни за лекуването на рака на сестра ѝ.

" Нямам какво повече да изгубвам, стигнах до края на пътя ", сподели тя и съобщи, че визитата при шефа на банката преди два дни не е дало съответно решение.

" Стигнах досега, в който щях да продам бъбрека си, с цел да може сестра ми да се лекува ".

" Всичко, с което разполагаме, са тези пари в банката. Дъщеря ми беше принудена да вземе тези пари - това е нейно право, те са в нейната сметка - с цел да лекува сестра си ", споделя майката Хиам Хафиз пред локална телевизия.

А Джауад Слим влиза с ловна пушка

в клона на Lebanon & Gulf Bank, за да поиска депозита си. Бащата на седем деца е без работа от месеци. Той се нуждае от парите, с цел да изхранва фамилията си. Нито един от тях не е упрекнат, както и останалите, които са откраднали личните си пари. Досега са осъществени седем " обира ". Междувременно, както отбелязва L`Orient Today, към момента има съвсем цялостна липса на бистрота по отношение на валутните запаси на BDL. Управителят на BDL продължава с сполучливите си дейности по изгубване. Икономиката на Ливан продължава да се срутва, а хората са принудени да подхващат обезверени ограничения, с цел да оцелеят.

Един клиент, носещ нещо, което изглеждаше като револвер, съумя да вземе 19 000 $ от личната си сметка. Преди да се съобщи на полицията, след обира той даде парите на съучастник, за който локалната преса твърди, че е личният му син,

В южната част на столицата Бейрут мъж, въоръжен с макет на револвер, съумя да изтегли 20 000 $ от банка.

Друг мъж, разпознат като Абед Субра, влезнал въоръжен в банка и изискал достъп до спестяванията си, на стойност 300 000 $. В последна сметка той напуснал банката след залез слънце без парите си и управляващите не го задържали.

В отговор Асоциацията на ливанските банки реши да затвори всички клонове от 19 до 21 септември.

Почти три четвърти от популацията на Ливан е изпаднало в

безспорна бедност 

Валутата на страната, ливанската лира, е изгубила 95% от цената си от 2019 година насам. Икономическата рецесия се утежни от пандемията с COVID-19 и детонацията на амониева селитра в пристанището на Бейрут през 2020 година, която се счита за един от най-тежките неядрени гърмежи в историята. Взривът с мощ 1,1 килотона, който към момента се проверява, аргументи гибелта на минимум 218 души и 7000 ранени, а минимум 300 000 души останаха без дом. 

През август мъж проникна в друга банка в Бейрут, с цел да изтегли средства за лекуването на болния си татко.

Малко по-късно в планинския град Алей въоръжен мъж влиза в клон на Bankmed и прибира част от блокираните си спестявания, преди да се съобщи на управляващите.

След обира от предишния месец, при който също бяха арестувани заложници, упрекнатият причинител беше задържан, само че по-късно освободен без обвиняване, откакто банката отдръпна желае си.

Един от високопоставените ливански банкери, който приказва при изискване на анонимност, съобщи, че това е обезпокоителен казус.  " Мисля, че това е покана за други хора да създадат същото. Докато на хората им се разминава, те ще не престават да го вършат. Това е една провалена страна ", сподели банкерът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР