Влизането в еврозоната е приоритет в предложения от Министерството на

...
Влизането в еврозоната е приоритет в предложения от Министерството на
Коментари Харесай

Акад. Николай Денков: Еврозоната е приоритет в държавния бюджет за 2023 г.

Влизането в еврозоната е приоритет в оферти от Министерството на финансите законопроект за държавния бюджет на Република България за 2023 година Заложеният в него недостиг до 3% от Брутният вътрешен продукт е значим за България, защото това е един от икономическите индикатори, въз основа на които се правят оценка страните, които желаят да вкарат еврото. Ключово е да запазим Маастрихтските критерии, с изключени на инфлацията, която не зависи от нас, а от външни фактори, само че в последно време понижава много бързо.

 

Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков пред публицисти в профилирания учебно-тренировъчен комплекс „ Црънча ”, където участва на деня за проява на качествата на Специалните сили на Българската войска „ Stealth Dagger - 23 ”.

Министър-председателят акцентира, че влизането в еврозоната не би трябвало да бъде за сметка на заплатите, хората и пенсиите и уточни, че държавният бюджет за 2023 година е с фокус върху обществените заплащания. Според акад. Денков заложеният напредък на Брутният вътрешен продукт от 1,8% също наподобява осъществим.

Премиерът уточни още, че би трябвало да се възнамеряват разноски за вложения и финансови разноски на планов принцип. По този метод ще се прекрати практиката на неефективно и непрозрачно разпределяне на средства с Решения на Министерския съвет в края на годината.

Акад. Денков увери, че ще има финансиране за към този момент готовите планове, в употребява на защитата, като за 2025 година е ще бъдат отделени повече средства. Тогава страната ни ще извърши и заложения от НАТО най-малко от 2% от Брутният вътрешен продукт на средствата, които се отделят за защита. „ Когато се възнамеряват плановете и самото финансиране, от една страна е значимо по какъв начин българската войска да получава лична мощ и мощност, с цел да отбранява страната, хората и територията. От друга страна, по едно и също време с това тя би трябвало да се интегрира с общите сили на НАТО, тъй като единствено дружно можем да бъдем задоволително мощни, тъй че никой да не посмее да намерения да наруши нашата територия “, сподели министър председателят.

Министър-председателят очерта и тематиките, които ще бъдат на дневен ред по време на съвещанието на Европейския съвет. Сред тях са Шенген, еврозоната, мигрантският поток и основаването на координационен център у нас за запазване на източната ни граница, законодателната стратегия на България.

По отношение на провелата се през вчерашния ден лидерска среща в Народното събрание сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС министър председателят уточни, че би трябвало да се работи с търсене на консенсус, защото подготовката на съдружно съглашение изисква месеци. „ Кога ще бъде подписано съглашението би трябвало да решат парламентарните групи. Големият проблем сега не е по какъв начин работи държавното управление, тъй като ние съумяваме да си вършим работата. Трябва да се реши по какъв начин да се обезпечи законодателната стратегия, без която няма смисъл цялото изпитание “, съобщи акад. Денков. По думите му напрежението е главно във връзка с гласуването на законопроектите.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР