Влизаме в ERM... като в ШенгенБългарската медийна среда предлага обширни

...
Влизаме в ERM... като в ШенгенБългарската медийна среда предлага обширни
Коментари Харесай

В новия брой на вестник БАНКЕРЪ №29, четете:

Влизаме в ERM... като в Шенген

Българската медийна среда предлага обширни благоприятни условия един очевиден неуспех да бъде показан надали не като триумф, и то огромен, а и обществото да бъде уверено в тази теза. Няма да проучваме за какво това е допустимо - аргументите са сложни. Но безспорното е, че през последните 10 дни станахме очевидци на това по какъв начин се получава подобен резултат. При това във връзка на една доста значима тематика - влизането на България в двегодишния европейския механизъм за въвеждане на еврото, прочут като ERM ІІ. Различни медии, банкери, финансисти, политици, анализатори и публицисти насаждаха чувството, че българското държавно управление е постигнало сериозен триумф. Вярно е, че всички коментатори бяха извънредно деликатни в оценките си по въпроса. Дори се появи тезата, че са ни дали обещание да влезем в "чакалната на чакалната за еврозоната ". А общият звук на мненията бе приповдигнат - нещо се случва, движим се напред, ще вършим промени. Едно от основанията за целия този оптимизъм бе изказването на Еврогрупата от 12 юли 2018-а , направено, откакто тя бе разгледала писмото на България, съобщаващо за готовността й да влезе в ERM ІІ. А дали е тъкмо по този начин? Повече в броя на в.БАНКЕРЪ!

Комисия за защита на конкуренцията погна таксите на КФН

Антимонополната комисия ще ревизира дали новите такси, които постанова Комисията за финансов контрол на застрахователните брокери, не нарушават разпоредбите на конкуренцията. Това стана ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Според документа антимонополният орган е разкрил производството поради тъжба на Цветан Петров от 23 януари 2018-а против това, че е увеличена надзорната такса за застрахователните брокери от 1500 на 5000 лева и нуждата от еднократното й възнаграждение. В жалбата Петров твърди, че резултатът от нарастването ще докара до затварянето на по-малките застрахователни брокерски компании, тъй като таксата е прекомерно висока за тях. А нарастването било в интерес на огромните брокерски компании. Петров повдига и въпроса за пропорционалността на таксата при застрахователните сътрудници, пита за какво такава липсва при застрахователните брокери. Подробности във вестник БАНКЕРЪ!

Софийското летище готово за политане

Концесионирането на "Летище София " получи благословията на Народното събрание и оттук насетне остава да се чакат предложенията на претендентите. ГЕРБ и "Обединени патриоти " поддържаха продължаването на процедурата, до момента в който Българска социалистическа партия и "Воля " гласоподаваха срещу. Седмина от Движение за права и свободи се въздържаха с аргумента, че "концесията не е безусловно нещо неприятно и че в случай че е предпазен публичният интерес, тя е добра ".

В последните седмици много въпросителни изникнаха към позицията на Патриотите. На няколко пъти от дребния сътрудник в ръководството споделиха за "БАНКЕРЪ ", че тематиката не е разисквана в парламентарната група и че нямат общо политическо мнение. Консолидираният им избор в пленарната зала обаче сподели, че те застават зад кабинета на Бойко Борисов в това начинание. При предходния опит партиите на Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО) сложиха изискване на ГЕРБ да не дават летището на турски компании, които имали за цел да минимизират неговите благоприятни условия. Възможно е в този момент още веднъж да са сложени същите претенции или да е реализиран различен пазарлък. От Българска социалистическа партия до дъно твърдяха, че държавното управление позволява неточност, давайки ход на концесионната процедура. Бъдещето ще покаже коя позиция е вярната....

Защо у нас не порастват коли?

"България е член на Европейския съюз, НАТО и Световната комерсиална организация, валутата й е постоянна поради валутен ръб, с един от най-ниските бюджетни дефицити и държавни задължения е в Европейски Съюз. " Така стартира представянето за евентуалните вложители на Automotive Cluster Bulgaria, който си е сложил за цел да притегли огромен авто тръст у нас.

През февруари тази година беше взето решение с държавна поддръжка той да провежда низ от род-шоута - срещи с най-големите международни производители на коли. Това е следващата вяра страната ни да навакса изоставането си в тази област - даже по отношение на съседите. И най-вероятно ще се трансформира в следващата приказка с разочароващ край. Защото в българската индустриална история до момента четири пъти е стартирало производството на коли и четири пъти се е проваляло. Как прочетете в БАНКЕРЪ!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР