Влиза в сила новият Регламент за батериите, който ще гарантира,

...
Влиза в сила новият Регламент за батериите, който ще гарантира,
Коментари Харесай

Влиза в сила нов регламент за събиране, повторно използване и рециклиране на батериите

Влиза в действие новият Регламент за батериите, който ще подсигурява, че батериите в Европа имат невисок въглероден отпечатък, че употребяват единствено най-малко нездравословни субстанции, че се нуждаят от по-малко първични материали, както и че се събират, употребяват се наново и се рециклират.

От 2025 година ще бъдат въведени ограничения за възстановяване на успеваемостта и въглеродния отпечатък на акумулаторните акумулатори, употребявани в индустрията, електрическите автомобили и леките транспортни средства. Батериите на пазара на Европейски Съюз ще могат да съдържат единствено най-необходимия най-малко нездравословни субстанции.

От 2025 година последователно ще се вкарват условия за успеваемостта на преработването, оползотворяването на материалите и рециклираното наличие. Всички събрани отпадъчни акумулатори ще би трябвало да бъдат рециклирани и ще би трябвало да се реализира висока степен на оползотворяване, изключително за първични материали като кобалт, литий и никел, оповестиха от Европейската комисия.

От 2027 година потребителите ще могат сами да отстраняват и заменят портативните акумулатори в своите електронни устройства във всеки миг от виталния им цикъл. В помощ на потребителите ще се вкара QR код, който ще обезпечи достъп до дигитален паспорт с подробна информация за всяка батерия.

Новият правилник планува също по този начин производителите да подсигуряват, че наличието на литий, кобалт, никел и натурален графит в техните акумулатори няма неподходящи екологични или обществени последствия.

В сходство с задачите на Европейския зелен пакт, Регламентът за батериите е първият европейски законодателен акт, който възприема метод, учреден на целия витален цикъл, т.е. при който снабдяването, производството, използването и преработването са залегнали в обединен закон.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР