Влиятелното американско издание The New York Times скоро публикува отчет

...
Влиятелното американско издание The New York Times скоро публикува отчет
Коментари Харесай

The New York Times: На Русия не й достига военна мощ да съперничи на НАТО и винаги ще догонва

Влиятелното американско издание The New York Times скоро разгласява доклад за ученията на НАТО в Източна Европа. През юли 25 хиляди военнослужещи от въоръжените сили на Съединени американски щати и техните съдружници по НАТО (България, Румъния и Унгария) взеха присъединяване в огромни маневри. В обявата се прокарва тезисът, че след продължителни битки с ислямистите в Близкия Изток американската войска би трябвало да се учи да противодейства на по-силен конкурент – Водоснабдителна система на Русия. Вестникът непосредствено назовава Русия „ евентуален противник” на Съединени американски щати. И цялото прегрупиране на войските на Алианса на изток се изяснява с претекста за „ сдържане” на нападателните планове на Русия.

В рамките на интервенция Atlantic Resolve управляващите на Съединени американски щати и Западна Европа трансферираха на територията на Балтика и някогашни членове на Варшавския контракт четири батальона (механизирани и танкови) с обща бройка 4500 души с 87 танка и 144 БМП „ Брадли” плюс подразделения на военната авиация. Дори да се прибавят силите на националните армии, общата им мощност въобще не е сериозна спънка за съветската войска.

Пак съгласно натовски специалисти, с цел да изтласка силите на Алианса от Балтика и да я окупира, на Москва й трябват 2-3 денонощия. Може и по този начин да е, само че разсъжденията стопират дотук. Защото по-важният въпрос е какъв брой време съветската войска ще може да удържи Балтика.

Преди това разумно следва въпросът има ли Русия претекстове да нахлува в Балтика – има задоволително голяма територия, построи задоволително корабни терминали по брега на Балтийско море, продължава за основава нужната инфраструктура в Калининградска област. И въпросът за удържане на завладени територии има чисто военнотехнически измерения.

По очевидни източници, Русия разполага в Западния боен окръг над 400 хил военнослужещи, разполагащи със 700 танка, 900 БМП и БМД, 1400 БТР, 600 самоходни оръдия, 700 буксирани оръдия, 300 РСЗО, „ Точка-У” и „ Искандер”.

На въоръжение в частите на Южния боен окръг се намират 400 танка, 1000 БМП и БМД, над 1000 БТР, 450 САУ, по 250 РСЗО и буксирани оръдия.

Тези сили безусловно ще пометат 4500 американски, английски и други натовските подразделения. А след това?

Общият военен капацитет на Алианса възлиза на над 3 милиона души срещу по-малко от милион съветски военнослужещи. Съвкупният боен бюджет на страните от НАТО надвишава съветския 12-13 пъти. НАТО значително превъзхожда Русия по мощност на надводния флот, изключително по авионосци (16 срещу „ Адмирал Кузнецов”), по съвкупна мощност на бойната авиация и бронирани машини. Русия несъмнено превъзхожда Алианса единствено по брой на танкове, РСЗО и буксируема артилерия.

Никога западните медии не са посмели да слагат под подозрение интелекта и компетенциите на съветския Генерален щаб и стратегическото мислене на неговия шеф военачалник Валерий Герасимов. Те чудесно знаят, че Русия в никакъв случай няма да стане по-силна от НАТО, само че точно тя би трябвало да „ сдържа” враговете си. Затова в съветската отбранителна теория е заложена отбрана на териториалната целокупност и суверенитет на страна. Това може да го подсигурява единствено бойна мощност, която е способна да нанесе на съперника „ неприемливи загуби”.

Редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР