Влиятелният проповедник Били Греъм, съветник на президенти на САЩ и

...
Влиятелният проповедник Били Греъм, съветник на президенти на САЩ и
Коментари Харесай

Почина американският проповедник Били Греъм

Влиятелният просветител Били Греъм, консултант на президенти на Съединени американски щати и един от най-популярните баптистки проповедници в историята, умря през днешния ден на 99 годишна възраст, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Уилям Франклин Греъм-младши умря тази заран в дома си в Северна Каролина, заяви фамилията му.

Той твърди, че е получил духовно признание на 16-годишна възраст и с помощта на персоналното си омагьосване и разпалените си проповеди бързо стартира да притегля вниманието на доста хора. От 40-те години доникъде на предишното десетилетие той проповядва неуморно в разнообразни точки на планетата - в това число в Съюз на съветските социалистически републики и Китай, а през 1992 година и 1994 година даже в Северна Корея.

Срещал се е с едни от най-влиятелните персони - от кралица Елизабет Втора до майка Тереза и папа Йоан Павел Втори. Но най-голямото въздействие оказва на президенти на Съединени американски щати, с които се среща - от Хари Труман до Барак Обама. Джордж У. Буш даже признава, че под негово въздействие е спрял да пие и е разкрил пътя към Бог.

През 60-те години Греъм поддържа водача на придвижването за цивилен права на афроамериканците Мартин Лутър Кинг, който също като него е баптистки просветител.

През последните години Греъм се е лекувал от пневмония, рак и други болести.

Съпругата му Рут умря през 2007 година. През 1995 година синът му Уилям Франклин Греъм Трети става водач на неговата Евангелистка асоциация.

Смята се, че Били Греъм е достигнал до над 200 милиона души посредством проповеди онлайн и до милиони посредством изявите си по малкия екран и радиото.

"ВЕЛИКИЯТ Били Греъм е мъртъв. Нямаше различен като него! Ще липсва на християните и на всички религиозни хора ", написа в Туитър президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Вицепрезидентът Майк Пенс изрази съболезнования на фамилията на Греъм, заявявайки, че "безподобният му глас е трансформирал живота на милиони ". "Скърбим за кончината му, само че знам с безспорна сигурност, че през днешния ден той е чул тези думи: "Добра работа, положителни и правилни служителю ", написа Пенс в Туитър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР