Влиятелният и определян от някои като най-ярка звезда в съвременната

...
Влиятелният и определян от някои като най-ярка звезда в съвременната
Коментари Харесай

Почина световноизвестният британски физик Стивън Хокинг

Влиятелният и определян от някои като най-ярка звезда в актуалната астрофизика английски академик Стивън Хокинг умря на 76 години, заяви фамилията му, представено от английски и международни медии.

" Ние сме надълбоко опечалени от гибелта на нашия обичан татко. Той беше популярен академик и извънреден човек, чиято работа ще живее още доста години ", пишат децата му Люси, Робърт и Тим в текста, оповестен от английската организация " Прес асосиейшън ". " Някога споделяше: " Това нямаше да е кой знае каква Вселена, в случай че в нея не живееха хората, които обичаш. "

Хокинг е измежду учените, повлияли най-вече на актуалното схващане за Вселената, с работата си върху черните дупки и с научнопопулярни творби кати " Кратка история на времето ". Приживе роденият през 1942 година британец се смяташе за един от най-големите мозъци в света, а съгласно някои - за наи-известния академик в актуалния свят.

Както за околните му, по този начин и за друи други учени, той беше знак на неограничените благоприятни условия на човешкия разум, отбелязва " Гардиън ". Причината е в здравословното му положение. На 22 година получава диагнозата амиотрофична латерална склероза, с която се счита, че ще живее едвам няколко години. Заболяването му обаче се развива извънредно постепенно, той продължава работата си повече от половин век, въпреки и прикрепен в количка и с " електронен " глас (следствие от различен здравословен проблем), който се трансформира в един от знаците на актуалната просвета.

В изявленията и изявления той е заявявал, че уврежденията му не са били важен проблем в работата му в теоретичната физика, а даже в прочут смисъл са му " помогнали ".



През 1959 година, на 17 година, Хокинг получава място в Оксфорд. Близо 11 година по-късно идва и огромният пробив проучването на черните дупки в проучванията му дружно с Роджър Пенроуз, когато двамата ползват математиката на черните дупки към цялата Вселена. Те основават и теоремата на Хокинг-Пенроуз за ранното развиване на Вселената след Големия гърмеж и експоненциалното ѝ разширение след положение на доста по-висока температура и компактност.

Четири години по-късно предлагането му че черните дупки излъчват топлота, преди да изчезнат, докара до голям брой диспути в актуалната просвета за космоса. С годинит той създаде и други теории за тях, в това число в последните години - че те може да водят към други вселени.

Истинската популярност обаче идва с научнопопулярната " Кратка история на времето ", оповестена през 1988 година и останала бестселър в класацията на " Сънди Таймс " в продължение на 237 седмици - съвсем пет години - с над 10 милиона копия и преводи на десетки езици. Книгата разказва на понятен език структурата, генезис и развиването на Вселената, преглежда феномени като Големия гърмеж и основите на квантовата механика.

През 1965 година се дами за младежката си обич Джейн Уайлд, макар че диагнозата към този момент му е сложена. Бракът им продължава 26 година и завършва с неразбирателства. През 1995 година подписва втория си брак - с Илейн Мейсън, сестрата, която тогава се грижи за него - и двамата остават дружно в продължение на 11 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР