Влиянието на изкуствения интелект може да окаже още по-голямотази година

...
Влиянието на изкуствения интелект може да окаже още по-голямотази година
Коментари Харесай

AI през 2024 г: Пет тенденции, които работниците трябва да знаят

Влиянието на изкуствения разсъдък може да окаже още по-голямотази година в области катонаемане на работа, приобщаване, контролиране и др, заяви Би Би Си.

Както 2023 година беше повратна точка за изкуствения разсъдък, по този начин през 2024 година той ще окаже още по-голямо въздействие. Но този път служащите са подготвени.

Сега, когато генеративният изкуствен интелект е в полезрението на чиновниците от повече от година, те са освен по-добре готови да схванат мястото му в актуалния работен пейзаж, само че и да одобряват измененията и опциите, които идват с него.

Време е да употребявате това преимущество. За да излязат напред, служащите би трябвало да знаят какво следва в региона на изкуствения разсъдък, в това число тези пет трендове, които са на път да окажат въздействие през годината.
1. ИИ ще насърчи необятното приобщаване
Изкуственият разсъдък евентуално ще се трансформира в мощен инструмент за служащите с увреждания - и този прогрес може да докара до смяна за всички хора.

Първо, доста принадлежности за машинно образование, създадени в интерес на служащите с увреждания, биха могли да станат все по-достъпни, счита Виктор Сантяго Пинеда, шеф на Лабораторията за приобщаващи градове към Калифорнийския университет в Бъркли, Съединени американски щати. Помислете да вземем за пример за основаните на логаритми принадлежности за превръщане на тирада в текст и текст в тирада, които дават спомагателна информация надлежно на консуматори с повредено зрение и слух.

" Задвижваните от изкуствен интелект помощни технологии имат капацитета да отстранен бариерите и да дадат повече благоприятни условия на хората с увреждания, като предизвикват възприятието за самостоятелност и приобщаване ", споделя той.

Той има вяра, че всеобщото приемане на принадлежности, предопределени да оказват помощ на хората с увреждания, може да бъде от изгода и за всички. Например, защото огромните езикови модели не престават да усъвършенстват многоезичните затворени надписи в действително време, всички хора ще имат достъп до по-широк и разнороден набор от информация.
2. ИИ ще направи процесите на наемане и редуциране по-справедливи
Специалистите в региона на човешките запаси към този момент са подготвени да употребяват изкуствен интелект в процеса на наемане, с цел да основат по-справедлива среда за наемане, само че актуалната технология надалеч не е съвършена. В отговор на това учени и специалисти от промишлеността работят за понижаване на алгоритмичните пристрастия в електронните платформи за наемане на работа и други принадлежности за човешки запаси посредством ИИ.

Някои специалисти към този момент дефинират тези цели като предпочитани. Институтът Hire Aspirations, управителен от Синтия Дворк, професор по компютърни науки в Харвардското учебно заведение за инженерни и приложни науки " Джон А. Полсън ", се концентрира върху идентифицирането на пристрастия в инструментите за асортимент и експертите, които ги употребяват.

Освен в процеса на наемане на чиновници, някои компании, измежду които и световната консултантска компания Deloitte, употребяват технологии с изкуствен интелект, с цел да задържат гениите си. В момента компанията опитва с потреблението на данни от изкуствен интелект за по-ефективно преразпределение на бюджетите, пренасяне на служащи на по-търсени позиции и на собствен ред попречване на съкращения. Това може да помогне изключително на маргинализираните групи, които постоянно са обект на съкращения в предприятията.

Въпреки това доста специалисти и експерти по човешки запаси са съгласни, че макар че развиването на ИИ ще бъде потребно за основаването на по-разнообразна фуния от претенденти, то може да не е в положение да реши всички проблеми, в това число човешките пристрастия при наемане на работа. Въпреки това нарасналата информираност за неравнопоставеността при наемане може да помогне на експертите по ЧР да схванат личните си скрити преценки и по какъв начин да ги преодолеят.
3. Работните места ще употребяват изкуствен интелект, с цел да съсредоточат разнообразието при наемане и образование
Освен за равнене на изискванията за кандидатстване, разрастващите се принадлежности на ИИ могат също по този начин да оказват помощ да се подсигурява, че обичайно маргинализираните хора няма да стартират нова работа на по-заден проект.

Като начало, развиването на ИИ може да подтикне регулаторните органи да се концентрират от ден на ден върху финансирането на практиките за приобщаване на служащите в обществения и частния бранш. В своя скорошен Стратегически проект за използване (SEP) Комисията за равни благоприятни условия за претовареност на Съединени американски щати даде приоритет на превъзмогването на дискриминирането на работното място в един все по-подпомаган от ИИ свят. В Европейски Съюз новоприетият закон за ИИ изисква данните за човешките запаси и процесите във компаниите да дават отговор на откритите стандарти за правата на служащите, в противоположен случай се постановат корпоративни санкции.

Инвестициите в приобщаващи технологии, като модели за проучване на езици, създадени от разнообразни екипи, да вземем за пример, могат да оказват помощ на работодателите да основат персонализирани просветителни стратегии, съобразени с необятен набор от прекарвания на чиновниците. Това има капацитета да помогне на служащите от всички среди да получат идентичен старт.
Важно е да се означи, че тези промени ще повлияят на метода, по който се проектират платформите за наемане. Отстраняването на пристрастията при създаването на логаритмите може да предотврати практиките на изключване през цялото време на процеса на наемане, вместо да се работи за компенсиране на грешките и слепите петна, откакто те се проявят. Експертите настояват, че това може да докара до действителна смяна, защото показват смисъла на основаването на приобщаващи екипи на стадия на създаване на технологиите за изкуствен интелект, с цел да се помогне на всички служащи да имат еднакъв късмет за прогрес.
4. Служителите желаят да работят с ИИ, а работодателите ще влагат в повишение на квалификацията.
Въпреки че някои специалисти споделят, че опасенията за заменяне на някои длъжности от ИИ са основателни, те в същото време предвиждат, че той няма да отстрани всички човешки работни места. Вместо това служащите ще се развиват, с цел да съществуват взаимно с тази нововъзникваща технология, а чиновниците, които са подготвени да се учат и приспособяват към ИИ, ще видят най-големи изгоди.

За доста от тях това ще изисква преквалификация в избрани области и спонсорирани от работодателя благоприятни условия за образование. Проучване за 2023 година, извършено от Центъра за изкуствен интелект и бъдещето на труда (JFF) към Jobs for the Future, демонстрира, че болшинството от интервюираните считат, че ще се нуждаят от нови умения, с цел да се конкурират в работната мощ, ръководена от изкуствен интелект. По-младите служащи изключително усещат натиска: 66% от интервюираните от поколението Z и хилядолетието са декларирали, че изпитват нужда да усъвършенстват и актуализират своите умения, с цел да запазят конкурентното си преимущество.

Компаниите могат от ден на ден да се оправят с този проблем, като оферират по-добри запаси за повишение на квалификацията посредством стратегии като семинари в офиса, партньорства с университетски институции, схеми за попечителство и тествания, които срещат служащите с разнообразни елементи на бизнеса. Експертите на JFF оповестяват, че фирмите, които влагат, могат да реализират триумф на чиновниците си и да имат бизнес преимущество в по-широката конкурентна среда.
5. Регулирането на изкуствения разсъдък ще продължи да се бори да бъде в крайник с технологията
ИИ ще донесе изгоди, само че използването на тези достижения няма да бъде безусловно безпрепятствено.

Тъй като ИИ навлезе в всеобща приложимост, някои софтуерни водачи приканват да се даде подтик на определянето на границите му. Регулаторните органи са натоварени със задачата да уголемяват технологията, като в същото време пазят правата - и специалностите - на разнообразната човешка работна мощ. Междувременно, защото ИИ става нормален в доста промишлености, специалистите споделят, че сполучливата рамка за контролиране ще изисква световно съдействие от страна на корпорации, държавни управления и университетски откриватели.

Тъй като бързият прогрес на технологиите за ИИ заплашва да изпревари напъните за основаване на гъвкава и всеобхватна рамка за потреблението му, служащите може да останат загрижени за отбраната на работните места, неприкосновеността на персоналния живот на работното място и измененията в промишлеността. Тези опасения имат последици в действителния живот - съгласно изследването на Американската психическа асоциация " Работно място в Америка през 2023 година " респондентите, които се тормозят, че ИИ ще повлияе на работата им, оповестяват за по-голямо количество стрес, тревога и професионално прегаряне, в сравнение с тези, които са приели технологията.

Най-големият извод: ИИ на работното място е тук, с цел да остане. В съвсем всички аспекти на работното място чиновниците ще станат очевидци на бърза еволюция в метода, по който технологията въздейства на професионалния им живот през идната година, а предприятията ще би трябвало да се приспособяват също толкоз бързо, колкото и техните служащи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР