Властта може да обещае на Полша това, което никой не

...
Властта може да обещае на Полша това, което никой не
Коментари Харесай

Как властта в Полша опита да си купи победа с бюджетни пари - и се провали

Властта може да обещае на Полша това, което никой не може да извърши - даже самата тя.

Управляващата " Право и правдивост " направи всичко допустимо да резервира надзор над Сейма и държавното управление си след 8 години на власт, изпълнени с политическо напрежение и спорове с Европейски Съюз, само че и пазеше известността си със обилно разпределяне на пари от бюджета.

Популистките обещания бяха тактиката на PiS и на парламентарните избори на 15 октомври, когато партията видя, че има риск да остане без болшинство и без евентуален съдружен сътрудник.

Кампанията им фактически докара до невъобразим растеж на изборната интензивност над 72% - повече от историческата 1989 година в Полша.

Но не обезпечи успеха, за която " Право и правдивост " наливаха пари с парични награди, детски помощи, изкуствено събаряне на цените на горивата, анулация на такси и други

" Битката за пожарните "

Една от концепциите на PiS да подтиква гласуването беше обещанието за " подаряване " на 1 млн. полски злоти за ремонт или изграждане на пожарна станция (еквивалент на към 223 хиляди евро) за общината с най-високата изборна интензивност в съответната област.

Общата сума на схемата е 300 млн. злоти, или близо 65 млн. евро.

Уловката е, че състезанието важи единствено за общини с по-малко от 20 000 души население - обичайните дребни, селски консервативни " замъци " на " Право и правдивост ". Големите градове не получават тласък за гласоподаване.

Отделно от това - държавното управление дава обещание и по 250 000 злоти (около 56 000 евро) помощ за женски организации, фолклорни сформира или други локални културни организации в дребните общини, в които изборната интензивност надмине 60%.

60% нарастване на детските помощи

Пет месеца преди изборите " Право и правдивост " разгласи, че ще увеличи детските помощи, които се поставят за всяко дете, всеки месец.

Програмата влиза в действие още през 2016 година, след идването на партията на власт, като е известна като " Семейство 500+ " поради цената от 500 злоти (110 евро). Първоначално се дава единствено при раждане на второ или последващо дете в фамилията, само че на предишните избори през 2019 е разширена до всички деца в Полша. Няма предел за приходите на родителите, които желаят да аплайват.

Целта на мярката е да насърчи младите родители в Полша - една от страните в света с най-нисък коефициент на раждаемост. С изключение на моментно покачване през 2016 и 2017 година обаче броят на живородените деца в страната продължава да спада всяка последваща година до 2022, когато пада до историческо дъно.

Откакто 500+ е въведена, размерът на помощта не е индексиран, а инфлацията докара до обезценяването на парите. Според полското издание на Business Insider, през днешния ден действителната стойност е намаляла до по-малко от 350 злоти по отношение на интервала през 2016.

През май Ярослав Качински разгласи, че подвига помощите от 500 на 800 злоти (около 177 евро) от януари идната година - т.е. с 60%.

Безплатни медикаменти за деца и пенсионери

През август 2023 президентът Анджей Дуда подписва указа, с който всички деца до 18-годишна възраст и всички хора над 65 година към този момент ще получават гратис медикаментите си - над 2800 типа лекарства за децата и близо 3800 за възрастните, включително за високо кръвно, диабет, и други

Дотогава сходни облекчения са съществували единствено за хората над 75 година или бременни дами. С последната смяна, влезнала в действие 1 месец преди изборите, към тях се прибавят още 11,5 милиона души, които се освобождават от възнаграждение на лекарства.

Цената на тази мярка се прави оценка на над 530 млн. евро спомагателни бюджетни разноски всяка година, поради което опозицията подлага на критика " Право и правдивост ".

Евтин бензин и анулация на пътните такси за персонални коли

От 1 юли държавното управление анулира и тол таксите за напредване по автомагистралите за водачи на персонални коли.

Същевременно полската държавна компания Orlen, която управлява доста от бензиностанциите в страната, изкуствено потиска цените на горивата тъкмо преди изборите - още веднъж част от акцията на държавното управление да не нервира гласоподавателите.

Страхът на хората, че евтиният бензин ще " свърши " след изборите, обаче докара до противоположен резултат - презапасяване с горива и въвеждане на ограничавания за зареждане. По бензиностанциите до границата се появяват и чешки водачи, решили да заредят на по-ниски цени в Полша.

Стимул за гласоподавателите на PiS за сметка на Варшава

PiS усилва и броя на изборните секции и изисква от локалните управляващи да дават безвъзмезден превоз на хората със затруднено напредване. Мярката звучи чудесно - само че още веднъж таргетира високата изборна интензивност в интерес на ръководещите, които разчитат на гласовете на възрастното население.

В същото време, ръководещите отхвърлят да вкарат рекомендациите на локалната Национална изборна комисия за смяна в разпределението на мандатите в Народното събрание съгласно смяната в популацията на съответните области.

Столицата Варшава, да вземем за пример, би трябвало да има спомагателни 14 депутатски мандата поради все по-големия си брой поданици. Това би довело до още по-голяма тежест на опозицията, която е доста по-силна в огромните градове.

Към броя на гласувалите във Варшава се прибавят и бюлетините на поляците, които живеят в чужбина - а тази година са се записали рекорден брой от 608 000 жители, искащи да гласоподават отвън страната.

Странният референдум, който се провали

В опита си да припишат на опозицията всички непопулярни политики - които самата съпротива не припознава - " Право и правдивост " провежда и успореден референдум с 4 спекулативни въпроси:
Подкрепяте ли продажбата на държавни предприятия на задгранични компании, което ще докара до загуба на надзор на поляците върху стратегически браншове на стопанската система?Подкрепяте ли повишението на възрастта за пенсиониране, включително възобновяване на високата възраст от 67 година за дами и мъже?Подкрепяте ли премахването на оградата на границата сред Полша и Беларус?Подкрепяте ли приемането на хиляди незаконни имигранти от Близкия изток и Африка в сходство с механизма за насилствена релокация, натрапен от европейската администрация?
Всичко това цели да удари по имиджа на Доналд Туск - водач на " Гражданската платформа " и някогашен ръководител на Европейския съвет.

Освен че е въплъщение на събирателния облик на " Брюксел ", Туск е министър председателят, в чийто мандат през 2012 година Полша вкарва политика за поетапно повдигане на възрастта за пенсиониране на 67 година към 2020 година за мъжете и към 2040 година за дамите.

" Право и правдивост " идват на власт с заричане да анулира тази мярка и го прави. Сега дамите имат право да се пенсионират на 60 година, а мъжете - на 65, макар дълготрайните проблеми с салдото сред застаряващото население и загубата на работоспособни хора, които да поддържат пенсионната система.

Туск категорично съобщи, че няма желание да връща остарялото непопулярно решение, като се разграничи от по-ранни мнения на собствен стопански консултант.

Самият референдум се оказа следващата неточност на ръководещите. Допитеването се оказа невалидно поради едва присъединяване на гласоподавателите - единствено 40% на фона на общата интензивност от близо 73%.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР