Властта е решила да се намеси сериозно в хазартния бизнес,

...
Властта е решила да се намеси сериозно в хазартния бизнес,
Коментари Харесай

Шуми на пари: държавата със заявка за сериозна намеса в хазартния бизнес

Властта е решила да се намеси съществено в хазартния бизнес, като с това прави и показно упражнение против Васил Божков - един от знаковите предприемачи на прехода и със съществено въздействие в този бранш.

Така наподобяват нещата след втория ден, в който се активизираха институции, министър председателят Бойко Борисов разяснява за първи път тематиката, министърът на финансите внесе закон за нова организация - едноличен орган, на негово послушание, чийто шеф ще управлява хазарта, а предложенията на " Патриотите " да има държавен монопол на лотарийните игри бяха бързо признати на първо четене в бюджетна комисия без диспути.

Специализираната прокуратура резервира безмълвие за инспекцията в комисията по
хазарта, само че пък изпрати документи на финансовата ревизия (АДФИ).

След утринното изказване на премиера за нарушавания и документите от прокурорите АДФИ промени позицията си. В сряда шефът й Георги Начев изясни, че законът дава опция да се събират два типа разнообразни такси и не може да реши дали това е вреда. По-малко от 24 часа по-късно финансовата ревизия заяви, че Комисията по
хазарта е направила нарушаване при събирането на таксите, също така пропуснатите суми са доста по-големи от оповестените и ще приключи инспекцията в по-кратък период. Така породи нов въпрос - дали законът е нарушен от лотариите, или комисията е правила друго нарушаване, като е приемала декларациите им с данни за облагане.

В собствен жанр Борисов се закани, че в случай че отчетът на финансовата ревизия за облагането в бранша е правилен,

" доста хора ще имат проблеми ",

тъй като в него имало доста компании, само че не назова имена.

Той даде да се разбере, че работата на
лотариите може да бъде спряна като им лишават лицензите, поради нарушавания, свързани с заплащането на такси, а не по плана за национализацията на този сегмент в хазарта. Дали това е допустимо съображение за лишаване на лиценз е измежду юридическите загадки по тематиката.

И до момента в който аргументът с плащаните по-малки такси е измежду главните, с които се нападат
лотариите тези дни, в плана на финансовото министерство за новата организация по хазарта е препоръчан нов тип облагане, който на процедура прави таксата за лотарийните игри по-ниска (Повече - четете тук).

Звучи объркващо, а предлагането ускори и мненията, че задачите зад измененията не са за повече бистрота, надзор и доходи, а по други аргументи - преразпределяне на бизнес и въздействие в бранша.

" Ние продължаваме да не разбираме претекстовете на депутати, министри и държавни чиновници в тази открита офанзива върху частния бизнес в опит за заграбване на активи ", написаха в позиция фирмите на Васил Божков, свързани с
хазарта, в четвъртък по здрач.

Индиректен диалог Борисов - Божков

Те обявиха подготвеност за среща с Борисов, откакто той е споделил, че ще приказва с всички и желаят " да представим позициите си и да уточним тезите му. " През последните дни стана известно, че министър председателят не е дал отговор на позвъняванията на Божков, който го потърсил по тематиката. В момента двамата си приказват косвено през медиите и посредством изказвания.

В позицията си компаниите подсетиха още веднъж, че ще търсят правата си по правосъден ред и това може да докара до компенсации за милиарди. Към позицията им беше приложено копие на заповедта на финансовия министър Горанов, с което е одобрена декларацията за заплащане на държавните такси и самата декларация.

Те напомнят, че настоящият в този момент Закон за
хазарта е променен по предложение точно на Горанов през декември 2014 година, а смяната е била аргументирана от министерство на финансите с " нуждата от отбягване на благоприятни условия за отклонения на данъчно облагане ".

В позицията не пропущат да разясняват също, че във връзка измененията в закона за
хазарта министър председателят по едно и също време е декларирал, че не става дума за " одържавяване " и " национализация ", а " малко по-късно разказва категоричен монопол и заграбване на главните активи на всички лотарии ".

Освен, че се опита да разчисти изказванията за национализация и че бизнесът ще бъде трансфериран на различен състезател,

Борисов се опита да отиграе и картата с " Левски "

Той съобщи, че не вижда никаква връзка сред тематиката с финансирането на тима и инспекциите на
лотариите.

В петък следва срещата му с почитателите, които той ще се опита да притегли на своя страна в грижата за бъдещето на тима и да ги откаже от митинги. В четвъртък Борисов даже призна, че е " болен левскар ", след което добави, че " Левски " ще го има и след него, и след Божков (единственият път, в който той загатна бизнесмена). Досега е имало няколко обстановки, в които министър председателят напълно обществено демонстрира, че търси/намира финансиране на тимове.

Скоростта, с която управляващите се активизираха по хазартната тематика наподобява изненадваща, само че измененията очевидно се готвят по-отдавна. Преди две седмици " Капитал " писа, че да има единствено държавна
лотария е обсъждано още преди Коледа, а планът на Горанов за нова организация надали е писан през уикенда, откакто той загатна концепцията предишния петък.

Как ще приключи конфликтът за
хазарта

към момента няма безапелационен отговор, тъй като и при други като че ли сигурни законодателни промени е имало огромни обрати.

След дейностите в четвъртък обаче наподобява, че властта е решила по един или различен метод да извади от бизнеса с лотарийни игри Божков (частните компании с лицензи в този сегмент са две и той е главен съсобственик) - и посланието е в жанр " даже и до момента да сме приемали, че сте спазвали закона, в този момент намерихме нарушавания, също така към този момент ще има нов закон ".

Лотарийните игри с билети за триене са най-силно развилият се сегмент през последните няколко години и са бизнес за стотици милиони, както и рекламодател в доста медии. Талоните се продават по разнообразни калкулации в към 40 000 обекта в цялата страна, измежду които и цялата верига " Лафка ", обвързвана с депутата Делян Пеевски.

Влизането на хазартния пазар от години се счита, че е допустимо единствено с разрешението и поддръжката на Божков, за който постоянно се е твърдяло, че има въздействие и в комисията по
хазарта.

Проектът на Горанов за смяна на комисията не планува прелицензиране на всички на пазара, тъй че " Национална
лотария " и " Лотария България " ще могат да изпълнят лицензите си, в случай че те не бъдат отнети по различен метод - поради нарушавания или по закона на " Патриотите ".

Вот на доверие за " Патриотите "

Часове откакто Борисов даде инструкции по какъв начин ГЕРБ да работи с предложенията на Симеонов, отрасловата парламентарнакомисия по бюджет и финанси одобри нови текстове в Закона за
хазарта, които плануват лотарии с билетчета за триене да могат да се провеждат единствено от държавния тотализатор. Те бяха подкрепени от ръководещите, а Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи взеха решение да се въздържат. Поправките се гласоподават дни преди вота на съмнение против държавното управление, пожелан от Българска социалистическа партия и подсилен от Движение за права и свободи.

През лятото на 2018 година, Валери Симеонов имаше първи опит за промени, които щяха да разместят бизнеса на частните
лотарии - със възбрана на рекламата им и ограничение на местата за продажби (има го и в настоящия проект). След шумното потегляне на закона през Народното събрание беше решено да се изчака позиция на Еврокомисията и след това планът беше пропуснат. В същото време обаче Божков спря рекламата на " Национална лотария " в " Нова тв ", където тя е най-големият рекламодател (той удостовери това и в изявлението си пред " Свободна Европа " тази седмица), малкия екран беше купена от братята Кирил и Георги Домусчиеви, а хазартния предприемач закупи обичания тим на премиера - " Левски ".

Не е ясно дали и какви последващи ходове има Божков в този момент, откакто стартира с " Левски " и потвърждението, че няма да има пари за тима, в случай че
лотариите бъдат национализирани и упованието за митинги.

След като наруши повече от десетгодишно безмълвие и в сряда приказва два пъти пред медии, той упорства за правда и плаши със съд за всяко от дейностите на страната.

Едната посока, за която предприемачът загатна в медийните си изяви е сезиране на Конституционния съд. В известието от името на обвързваните с
хазарта компании на предприемача през днешния ден се припомняше, че Конституцията категорично показва обектите, върху които може да бъде установяван държавен монопол и те не включват тяхната сфера на активност. Право да сезират съда обаче имат стеснен кръг представители на държавни институции - една пета от народните представители (48), президентът, държавното управление, Върховния касационен и Върховния административен съд и основния прокурор, а в обособени случаи - омбудсманът и Висшият адвокатски съвет.

Другата упомената опция е Божков да съди страната, евентуално в европейските съдилища, за отнемането на бизнеса му. В изявлението си за " Свободна Европа " от сряда той съобщи фирмите му няма да съблюдават поправките " Симеонов ", даже те да бъдат признати, а на въпрос какво значи това, дава отговор: " Ами по какъв начин какво значи – в случай че политиците, които би трябвало да извършват законите, не ги съблюдават, ние би трябвало ли да ги съблюдаваме? Не че няма да извърша закона, просто ще осъждам страната за наложително изземване на бизнеса и неговия максимален актив - лиценза ".

* Шуми на пари е рекрамно обръщение за билета " Шум на пари " на Държавния състезателен тотализатор в предаване, предавано по Българска национална телевизия.

Какво сподели Борисов - тук.
Какво целят препоръчаните промени в
хазарта съгласно Божков - тук.
Какво ще се случи с бизнеса на Васил Божков - тук.
Всичко по тематиката - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сблъсъкът за
хазарта (34)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР