Властите в Турция затвориха временно Босфора за корабоплаване заради блуждаеща

...
Властите в Турция затвориха временно Босфора за корабоплаване заради блуждаеща
Коментари Харесай

Затвориха Босфора! Турция прати военноморски екипи

Властите в Турция затвориха краткотрайно Босфора за мореплаване поради блуждаеща морска мина северно от Истанбул. Районът се обследва за други обекти, които може да се окажат дрейфуващи мини. Предполага се, че находката се е откъснала от въжетата си край украинско пристанище и е донесена от морските течения до турския бряг.

На място е изпратен профилиран екип на турския военноморски флот, разгласи турското министерство на защитата. Находката е превозена на несъмнено място за неутрализиране. Превантивно са били преместени някои от корабите, закотвени в региона.

За обект, сходен на мина, са съобщили първо локални риболовци на два километра от Румели Фенери. Според турски медии става дума за остаряла съветска мина, която съдържа 30 кг експлозив.

След проучване беше доказано, че обектът е остаряла мина. Впоследствие тя беше обезвредена от наш подводен екип. В контакт сме с украинските и съветските управляващи. Разговорите не престават, съобщи Хулуси Акар, министър на защитата на Турция.

Тази седмица Турция увери, че взема всички ограничения против плаващи мини, откъснали се от котвите си край украински пристанища. Провежда се наблюдаване със самолети, хеликоптери, дронове и фрегати.

Преди дни съветските специфични служби предизвестиха, че стотици морски мини, сложени край Украйна преди началото на нашествието, са се откъснали от въжетата и се носят свободно из Черно море. Киев дефинира изказванието като дезинформация и опит за затваряне на водни сектори.

Съгласно конвенцията от Хага, призната през 1907 година, морските мини би трябвало да имат система за неутрализиране при положение на отделяне от застопоряващите въжета, показва Франс прес. Турските медии обаче спекулират, че тази система може да липсва при по-стари мостри.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР