Властите в Северна Македония са отхвърлили искането за съгласуване на

...
Властите в Северна Македония са отхвърлили искането за съгласуване на
Коментари Харесай

РСМ отхвърли и искането за съгласуване на името на сдружение Цар Борис III в Охрид

Властите в Северна Македония са отхвърлили настояването за координиране на името на българското съдружие „ Цар Борис III “ в Охрид. Това излиза наяве от известие на българското външно министерство, което излезе с реакция по случая.

Вчера министърът на правораздаването в Скопие Кренар Лога подписа решение, с което настояването за приемане на утвърждение за прилагане на името на различен български клуб - " Иван Михайлов " в Битоля е отхвърлено с претекстовете, посочени в мнението на Комисията за приложимост на имена на персони в Северна Македония.

Централният указател на Северна Македония е предал за обзор на Министерството на правораздаването почти 17 000 неправителствени организации, от които единствено 2 са получили отрицателни решения по отношение на използването на определените от създателите им имена - българските клубове в Битоля и Охрид - „ Иван Михайлов " и „ Цар Борис III “.

" Този факт идва да покаже, че небрежно признатите и без публично разискване промени в Закона за сдруженията и фондациите, с опция за ретроактивно използване, са направени с една единствена цел, а точно изтриване от Централния указател на две организации на българи в Северна Македония.

Приетите решения от управляващите в Северна Македония имат директно отношение към степента на демократизация в страната. Те влизат в несъгласие с поетите от Скопие задължения в региона на правата на индивида и задължението за обезпечаване на равни права и свободи за всички жители, включително за тези, които се самоопределят като българи. Припомняме, че през 2009 година Европейският съд по правата на индивида излезе с неоправдателна присъда против Северна Македония за нарушение на член 11 от Европейска конвенция за правата на човека (право на сдружаване). В решението на съда се показва, че името на съдружие „ Радко “ (псевдоним на Иван Михайлов) не може да бъде одобрявано единствено по себе си като риск и опасност за публичния ред ", показват от българското външно министерство.

От Министерство на външните работи допълват, че събитията от вчерашния ден за следващ път демонстрират нуждата от реализиране на обективно пояснение на историческите събития и персони от общата история сред България и Северна Македония.

" Именно за тази цел бе основана Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси. Днес ставаме очевидци по какъв начин едностранните и тенденциозни тълкувания на историческите събития могат да бъдат употребявани като мотив, въз основа на който управляващите да взимат решения за ограничение на съществени права и свободи ", се споделя в позицията.

Съгласно подписания на 17 юли 2022 година Протокол от съвещание на Съвместната Междуправителствена комисия, основана на основа на член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие, Северна Македония се е заела да подхваща ограничения за обезпечаване на ефикасен достъп до равни права, отбрана от дискриминация и запазване на културата и идентичността на българската общественост в страната. България ще следи за осъществяването на поетите задължения, припомнят от Министерство на външните работи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР