Властите в САЩ издадоха първия паспорт с обозначение „X“ на

...
Властите в САЩ издадоха първия паспорт с обозначение „X“ на
Коментари Харесай

САЩ издаде първия паспорт с Х вместо пол

Властите в Съединени американски щати издадоха първия паспорт с означение „ X “ на мястото, където се отбелязва мъжки или женски пол. Това се смята за крайъгълен камък в признаването на правата на хората, които не се разпознават като мъже или дами, като при започване на идната година се чака хората с друга ориентировка да могат да попълнят и собственоръчно като какви се самоопределят. Това заяви Държавният департамент, цитират от CNBC.

Специалният дипломатически делегат на Съединени американски щати за правата на ЛГБТ, Джесика Стърн, назова първият подобен паспорт " исторически " и съобщи, че по този начин Съединени американски щати са изцяло настоящи към новата действителност, в която има " по-широк набор от човешки полови характерности ".

" Когато човек получи документи за идентичност, които отразяват същинската му идентичност, той живее с по-голямо достолепие и почитание “, сподели Стърн.

Властите, обаче не прецизират на кого е публикуван паспортът, и отхвърлиха да потвърдят дали е на Дана Зийм- интерсексуална жителка на Колорадо, която води правосъдна борба от 2015 година

На Зийм беше отказано издаването на паспорт, защото в заявката за него не бе попълнил мъж или жена е. Според правосъдните документи по делото ѝ Зийм е написал " интерсекс “ над полетата с " M “ и " Ж “, и вместо това е изискал маркер за пол " X “ в настрана писмо.

Зийм е роден с " неразбираеми физически полови характерности ", само че е отгледан като момче и е претърпял няколко интервенции. Той служи в армията като мъж, само че по-късно се разпознава като интерсексуален.

Още през юни източници от Държавния департамент оповестиха, че управляващите от ден на ден се доближават към концепцията да вкарат рубрика за трети пол. Заявлението за паспорт и актуализацията на системата за персоналните данни с прибавяне на опцията за означение „ X “ към момента би трябвало да бъдат утвърдени от Службата за ръководство и бюджет, която утвърждава всички държавни формуляри, преди да могат да бъдат издадени.

Отделът към този момент също по този начин разрешава на претендентите сами да избират своя пол като мъж или жена, като към този момент не се изисква от тях да дават здравно уверение, в случай че полът им не съответствува с този, посочен в другите им документи за идентичност.

Съединените щати са следващата страна след Австралия, Нова Зеландия, Непал и Канада, която разрешава на своите жители да показват в паспортите си пол, друг от мъжки или женски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР