Властите в Киргизстан и Таджикистан се договориха в петък за

...
Властите в Киргизстан и Таджикистан се договориха в петък за
Коментари Харесай

Киргизстан и Таджикистан се договориха за прекатяване на огъня по границата

Властите в Киргизстан и Таджикистан се договориха в петък за цялостно преустановяване на огъня по границата си. Това се случва след конфликти сред силите за сигурност на двете страни, които убиха двама души, а десетки бяха ранени.

Насилието избухнало в четвъртък вечерта и е най-кървавата ескалация сред двете страни, откакто предходната година жертвите бяха десетки.

Държавният комитет за национална сигурност на Таджикистан заяви, че двама цивилни са убити и 10 други са ранени. В това число влизат шестима души от силите за сигурност и четирима цивилни. Министерството на здравеопазването на Киргизстан пък разгласява информация за 11 ранени, които са откарани в болница. Министерството на изключителните обстановки заяви, че повече от 24 000 жители на Киргизстан са били евакуирани от региона на боевете.

В ранните часове на 28 януари граничната работа на Киргизстан съобщи, че е постигнала цялостно преустановяване на огъня, откакто публични лица от двете страни са провели диалози.

Според съглашението двете страни ще изтеглят спомагателни сили и техника от границата, ще отворят изцяло автомагистралата Баткен-Исфана. На границата пък ще бъде открит взаимен патрул.

Двете страни по-рано се упрекнаха взаимно в разпалването на сраженията.

Почти половината от 970-километровата киргизко-таджикска граница към момента не е демаркирана. Това води до систематично до ескалиращо напрежение, откогато двете страни получиха самостоятелност след разпадането на някогашния Съветски съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР