Властите в Иран са екзекутирали трима мъже, осъдени на смърт

...
Властите в Иран са екзекутирали трима мъже, осъдени на смърт
Коментари Харесай

Иран екзекутира трима мъже заради антиправителствени протести

Властите в Иран са екзекутирали трима мъже , наказани на гибел по отношение на общонационалните антиправителствени митинги предходната година, заяви правосъдната власт, представена от „ BBC “. Тримата бяха наказани за хипотетичното им присъединяване в нахлуване със пукотевица , при което бяха убити трима чиновници на сигурността в Исфахан през ноември. „ Amnesty International “ прецизира, че те са били подложени на несправедливи процеси и се твърди, че са били изтезавани .

Четирима други протестиращи бяха обесени от декември. Съобщава се, че десетки други са били наказани на гибел или упрекнати в углавни закононарушения.

Протестите обгърнаха цялата Ислямска република след гибелта в ареста на Махса Амини, 22-годишна кюрдка, която беше арестувана от полицията за морал в Техеран през септември за хипотетично носене на хиджаба си „ погрешно “. Тримата, които бяха екзекутирани в петък – 30-годишният Маджид Каземи, 36-годишният Салех Мирхашеми и 37-годишният Саид Якуби – бяха задържани след митинги в централния град Исфахан на 16 ноември, по време на които двама членове на паравоенните сили Basij и един служител на реда бяха задържани и убити.

Източници обявиха пред „ Amnesty International “, че мъжете са били принудително изчезнали , по-късно измъчвани и принудени да създадат уличаващи ги изказвания, които образуват основата на наказателните каузи против тях.

Твърди се, че следователите са окачили Каземи с главата надолу, посочили са му видеозапис по какъв начин изтезават брат му, подлагат го на симулирани изтезания и заплашват да убият братята му. В аудио известие от пандиза Дастгерд, където бяха държани тримата мъже, Каземи беше чут да споделя:

„ Кълна се в Бога, че съм почтен. Нямах никакви оръжия в себе си. Те (силите за сигурност) продължиха да ме бият и да подреждат да кажа, че това оръжие е мое.

Казах им, че ще кажа каквото желаят, единствено апелирам, оставете фамилията ми на мира. “

Революционен съд осъжда Каземи и другите двама мъже за „ омраза против Бога “, неразбираемо дефинирано обвиняване за национална сигурност, и ги осъди на гибел през януари след, както споделиха деятели, четиридневен развой.

Според основания в Съединени американски щати Център за правата на индивида в Иран (CHRI) им е била отказана опцията да приготвят подобаваща отбрана, прокурорите са разчитали на насилствени „ признания “, а обвинителният акт е „ изпълнен с нередности, които разкриват, че това е политически стимулиран случай “ .

Миналата седмица управляващите оповестиха, че висшият съд е удостоверил присъдите им. В свое изказване в сряда Даяна Елтахауи, заместник-директор на Amnesty за Близкия изток, споделя:

„ Използването на смъртното наказване против тези мъже е фрапантен акт на възмездие против самоуверено потомство протестиращи за това, че твърдо упорстваха за правата на иранския народ през последните седем месеца. “

„ Шокиращият метод, по който процесът и осъждането на тези протестиращи бяха ускорени през правосъдната система на Иран на фона на потреблението на „ самопризнания “ с изтезания, съществени процедурни пропуски и липса на доказателства, е различен образец за иранските управляващи “ безочливо неуважение на правото на живот и обективен развой “.

Миналата седмица шефът на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк изрази отчаяние от това, което той назова „ плашещо високия брой изтезания “ тази година в Иран . Той цитира източници от Организация на обединените нации, които споделят, че минимум 209 души са били наказани на гибел до момента тази година – повече от 10 души всяка седмица – най-вече за закононарушения, свързани с опиати, като го назова „ непоносим връх “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР