Властите в България и в Северна Македония работят заедно, в

...
Властите в България и в Северна Македония работят заедно, в
Коментари Харесай

Българските и македонските власти заедно работят по разследването на катастрофата

Властите в България и в Северна Македония работят дружно, в цялостно подпомагане по изясняване на аргументите за жестоката злополука на Автомагистрала „ Струма “, при която починаха 46 македонски жители.

Премиерът на районен съд Македония Зоран Заев се срещна с българския президент Румен Радев.

Радев изрази съболезнования на Заев за жертвите при злополуката, а министър-председателят на РСМ изрече съболезнования на българския държавен глава за пожара през вчерашния ден в дома за възрастни хора в село Рояк, при който починаха 9 души.

България и Република Северна Македония са дружно в скръбта си, бе общата позиция на българския президент и македонския министър председател.

Стана ясно, че България е подхванала своевременни дейности за изясняване на аргументите за пътнотранспортния случай, за идентификация на починалите, за оказване на помощ и за лекуването на потърпевшите, разчита на поддръжката на институциите в югозападната ни съседка и е подготвена да им даде цялата информация по случая.

Засега прокуратурата на Република Северна Македония няма да води редом следствие за тежката злополука на автомагистрала „ Струма “.

Представителите на прокуратурата на РСМ са се заели в най-кратки периоди да бъде обезпечен биологичен материал от роднините на починалите, с цел да стартира и тяхното различаване, сподели заместител основният прокурор Борислав Сарафов.

Министерство на външните работи на Република България оказва в границите на компетенциите си цялото належащо подпомагане на РСМ по отношение на злополуката. В това увери министърът на външните работи Светлан Стоев премиера на Република Северна Македония, външния министър Буяр Османи и здравния министър Венко Филипче.

Министерство на външните работи, както и посолството ни в Скопие са в непрекъснат контакт с Министерство на външните работи на Република Северна Македония и дипломатическото й посланичество в София.

Поискали сме от способените български институции да бъде обезпечено предпочитано и гладко влизане в България на околните и роднините на починалите и потърпевшите, както и на представители на медиите на РСМ с оглед филантропичния аспект на случая. В рамките на компетенциите си Министерство на външните работи оказва подпомагане и на екип от правосъдни медици, както и на чиновници от Министерство на вътрешните работи на РСМ, които ще дойдат в страната ни по отношение на злополуката, съобщи министър Стоев.

Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески и ръководителката на Прокуратурата за битка с проведената престъпност и корупция Вилма Русковска разискаха с представители на българската прокуратурата хода на следствието на тежкия пътен случай на автомагистрала „ Струма “.

В срещата, която се организира наоколо до мястото на нещастието, от българска страна участваха заместител основният прокурор Борислав Сарафов и представителят на основния прокурор Сийка Милева.

На българските проверяващи ще бъде предадена цялата документи на компанията, която е провела пътуването, в това число техническата за рейсовете – по кое време са регистрирани, по кое време са минали механически обзор, увери Вилма Русковска.

Собственикът на компанията е декларирал, че към този момент 20 година има транспортна компания и до момента не са имали никакъв случай, уточни още тя.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР