Властите в България и Турция обединиха сили в разследването на

...
Властите в България и Турция обединиха сили в разследването на
Коментари Харесай

Две държави на крак заради убития полицай на браздата, Демерджиев и Сойлу спешно разговаряха

Властите в България и Турция сплотиха сили в следствието на гибелта на 32-годишния сержант от Гранична полиция Петър Бъчваров, който нощес бе убит на българо-турската граница при обход на оградата. Министрите на вътрешните работи на двете страни Сюлейман Сойлу и Иван Демерджиев организираха незабавен диалог, а от посолството на Анкара в София оповестиха публично, че турските сили за сигурност са мобилизирани за незабавното разкриване на причинителите и изясняване на тежкия случай.

Около 20.30 часа нощес в региона на 242 пирамида до елховското село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и чиновник на Министерство на защитата вижда срез в оградата. Двамата слизат от автомобила, с който са се придвижвали и в този миг от турска територия по тях е открита пукотевица. Сержант Бъчваров е погубен още с първия изстрел в главата, а военнослужещият съумява да се прикрие зад колата и отвръща на огъня. Групата мигранти се изтегля във вътрешността в турска територия.

В профила си в Туитър вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу заяви, че е разговарял българския си колега  Иван Демерджиев, като Сойлу уточни, че със страдание е научил, че български полицейски чиновник, прострелян край границата, е изгубил живота си.

" Изразих съболезнования и се договорихме, че двете страни ще работят дружно за определяне на причинителите и за изясняване на случая. Отново показвам съболезнованията си на уважаемия ми сътрудник и на народа на България ", написа турският вътрешен министър.

Edirne, Lalapaşa ilçesi Bulgaristan sınırında bir Bulgaristan Polis Memurunun silahla vurularak hayatını kaybettiğini teessürle öğrendim.

Kıymetli mevkidaşım, Bulgaristan İçişleri Bakanı Sn. Ivan Demerdzhiev'e ve Bulgaristan halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum...
— Süleyman Soylu (@suleymansoylu)

От посолството на Анкара в София също излязоха с публична позиция по случая. 

" По мотив случая, довел до гибелта на български граничен служител на реда на турско-българската граница, министърът на вътрешните работи господин Сюлейман Сойлу в ранните часове беседва с сътрудника си господин Иван Демерджиев, с цел да изрази своите съболезнования. Незабавно на границата бяха изпратени спомагателни екипи, с които е обезпечено засилено наличие. силите ни за сигурност бяха мобилизирани за незабавното разкриване на причинителите и изясняване на случая. По този мотив изричаме нашите откровени съболезнования на българския народ и на чиновниците на Министерство на вътрешните работи ", пишат в позицията си от задачата.

 Снимка: Посолство на Турция в България

 

 

Същевременно в послание към чиновниците на Министерство на вътрешните работи във връзка празника на полицията - 8 ноември, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че през днешния ден е ден на мъка.

" Днешният ден трябваше да бъде празник. Арогантният престъпен акт, при който почина 32-годишен наш сътрудник, го трансформира в тежко удостоверение за рисковете и тестванията, съпътстващи полицейската специалност. Днес е ден на мъка. Но и на решителност да бъдем безусловно безкомпромисни към всеки, който основава заплаха за живота и здравето на чиновниците ни! Нека бъдем мощни в скръбта и стимулирани да защитим достолепието на работата в интерес на държавността! Нека ни води непоколебима религия! Неслучайно настойник на полицията е Св. Архангел Михаил - страж на реда и законността, изразител на успеха на положителното и справедливостта. Поклон пред починалите при осъществяване на дълга си! И пред всички Вас, които безрезервно носите отговорността да браните Закона и обществото! ", се споделя в изказването на вицепремиера.

От пресцентъра на вътрешното ведомство разпространиха биографична информация за убития служител на реда и оповестиха, че той ще бъде награден посмъртно с Почетен знак на Министерство на вътрешните работи.

Петър Димитров Бъчваров е роден на 3 октомври 1990 година в Ямбол. Средното си обучение приключва в Елхово през 2009 година, продължава образованието си в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". Младши контрольор Бъчваров е постъпил на работа в системата на Министерство на вътрешните работи през декември 2013 година. Преминал е през длъжностите служител на реда и старши служител на реда в група " Охрана на държавната граница " към Гранично полицейско ръководство -Елхово към Регионална дирекция " Гранична полиция ".

България предлага основаването на взаимна комисия с Турция

Зам.-министирът на външните работи на България Костадин Коджабашев пък беседва с посланика на Анкара у нас Айлин Секизкьок, като й предложи създаването на взаимна комисия, която да обясни събитията към случая на българо-турската граница.

От Министерство на външните работи осведомят, че по време на днешната изключителна среща заместник-министър Коджабашев е сложил пред турския дипломат въпроса за предстоящо цялостно подпомагане от страна на Анкара за изясняване на събитията към случая. Също по този начин заместник-министърът прикани турските управляващи да извършват отговорностите си при запазване сигурността на границата сред двете страни.

От Министерство на външните работи оповестяват още, че в хода на диалога от българска страна е регистрирано досегашното равнище на съдействие сред двете страни, както и че България чака турската страна да постави спомагателни старания за повишение на сигурността по общата ни граница.

От своя страна дипломат Секизкьок изрече съболезнования и удостовери готовността на управляващите в Турция да си сътрудничат с българските институции. Тя увери, че към този момент са взети всички нужни ограничения за разкриването на причинителите на закононарушението, както и за укрепването сигурността на общата ни граница, пишат още от Министерство на външните работи.

Българска социалистическа партия внесе оферти за " драконовски ограничения " в Наказателния кодекс срещу каналджиите

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи на брифинг в Народното събрание, че от партията са внесли оферти за " драконовски ограничения " в Наказателния кодекс (НК) против така наречен каналджии, длъжностни лица, които подкрепят каналджийството, и хора, които подкрепят пребиваването в страната на към този момент минали незаконни емигранти.

Това, което се случи на границата сред България и Турция, е неприемливо посягане против националната сигурност, разяснява Нинова. По думите ѝ това е следващият подобен случай. За нас не задоволително просто да установяваме казуса до идващия път, трябват " драконовски ограничения " за предварителна защита и решение на тези въпроси, уточни тя. Затова през днешния ден внесохме промени в Наказателен кодекс, които са свързани с увеличение фрапантно на наказванията отнемане от независимост, на санкциите и лишаване напълно на имуществото в тези случаи, добави Нинова.

За така наречен каналджии предлагаме отнемане от пет до 10 години, санкция от 10 хиляди до 50 хиляди лв., да отпадне от настоящия текст за отчасти лишаване на имуществото и да бъде отнемано напълно, уточни водачът на Българска социалистическа партия.

За длъжностни лица, които подкрепят каналджийството, предлагаме отнемане от независимост от 10 до 20 години, санкция от 50 хиляди до 100 хиляди лв. и също напълно лишаване на имуществото, означи тя. За тези, които подкрепят пребиваването в страната на към този момент минали незаконни емигранти, предлагаме отнемане от независимост от 3 до 7 години, санкция от 5 хиляди до 15 хиляди лв. и същото за имуществото, добави Нинова. По думите ѝ като законодатели би трябвало да подсигуряват един недопечен закон и да управляват неговото приложение и осъществяване.

В отговор на въпрос ръководителят на ПГ на левицата сподели, че не са търсили поддръжка от другите политически сили в Народното събрание. Бързахме през днешния ден да ги внесем, тъй като през днешния ден сме очевидци на следващия драматичен случай, уточни тя и изрази съболезнования на околните на починалия граничен служител на реда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР