Властите в Арканзас, един от 13-те щати, които имаха готови

...
Властите в Арканзас, един от 13-те щати, които имаха готови
Коментари Харесай

До 10 години затвор за аборт в Арканзас, Кентъки също криминализира аборта

Властите в Арканзас, един от 13-те щати, които имаха подготвени закони “на изчакване” срещу абортите, уведомиха клиниките за репродуктивно здраве, че абортът към този момент е неразрешен в щата. Криминализиращ абортите закон влезе в действие и в Кентъки след решението, с което Върховният съд подвигна конституционната протекция над правото на аборт.

Според писма на управляващите в Арканзас до организацията за репродуктивни здравни грижи Planned Parenthood, “умишленото осъществяване или опит за осъществяване на аборт е углавно закононарушение, наказуемо със затвор до 10 години и санкция до 100 000 $.

Според началника на щатското опазване на здравето Пола Дей абортите за избавяне на живота на дами при незабавни медицински случаи са изключение. Дей е пояснила това в писмото до офисите на организацята с идеална цел в Арканзас и източната част на Оклахома.

Planned Parenthood разгласява изказване, съгласно което нейните уреди “вече не са в положение да предложат аборт в щата”.

В Кентъки осъществяването на аборт също към този момент е закононарушение. В мощ влезе законът Human Life Protection Act, който не разрешава съзнателното “прекратяване на живота на неродено човешко същество”, заяви основният прокурор на щата Даниъл Камерън.

От Обединението за цивилен права в Америка обявиха, че ще подадат правосъден иск в щатски съд, който да оспори мнението на Върховния съд на Съединени американски щати с тезата, че конституцията на Кентъки “разрешава достъпът до аборт като законно право”.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР