Властите в Аляска отмениха есенния добив на червени кралски раци

...
Властите в Аляска отмениха есенния добив на червени кралски раци
Коментари Харесай

Спешни мерки! Забраниха улова на снежни и кралски раци в Берингово море поради срив в популацията

Властите в Аляска анулираха есенния рандеман на червени кралски раци в Бристолския залив и като първи ход потопиха зимната годишна продукция от по-малки снежни раци, съобщи ДПА.

Този ход е двоен удар за риболовния флот от щатите Аляска, Вашингтон и Орегон, който лови раци в Берингово море. През 2016 година " реколтата " беше за 280 милиона $.

" Толкова е необикновено, че това се случва. Имаме трето потомство риболовци, които ще излязат от бизнеса ", сподели Джейми Гоен, изпълнителен шеф на " Аласка Беринг сий крабърс " (Alaska Bering Sea Crabbers).

Затварянето отразява опасенията за запазване на двата типа раци след мрачните летни изследвания на популациите. Трудните решения за прекратяване на добива на снежни раци и есенни кралски раци пристигнаха след дни на полемики сред биолозите на Департамента по риба и дивеч на Аляска и висши чиновници на организацията, които се сблъскаха с молбите на ловците на раци за право на най-малко дребен улов.

" Управлението на снежния рак в Берингово море в този момент би трябвало да се концентрира върху опазването и възобновяване му поради изискванията на запаса ", заяви отделът в изказване от понеделник, обявявайки анулацията на улова на снежен рак.

Популациите на снежни раци се сринаха след стоплянето на Берингово море през 2019 година, което съществено повлия на по-широката морска екосистема, а миналогодишният улов от снежни раци от 5,6 милиона паунда (2,5 млн. кг) беше най-малкият от повече от 40 години.

Учените към момента изследват аргументите за срутва на популацията на снежните раци, които евентуално включват нараснало грабителство, както и стрес от по-топлата вода, която е довела до увеличение на метаболизма на раците и апетит. Аляска, в рамките на федерален проект за ръководство, който предлага позволен биологичен улов, дефинира какъв брой раци ще бъдат уловени.

Научен модел на популацията на снежни раци, прегледан предходната седмица от Федералния съвет за ръководство на риболова в Северния Тихи океан, демонстрира, че тази година може да е имало задоволително за друга дребна годишна продукция. Но Бен Дейли, координатор на проучванията на отдела за риба и дивеч в Аляска, сподели, че моделът се е затруднил да регистрира трагичния спад на популацията след стоплянето през 2019 година и държавни чиновници са загрижени, че може да не е прецизен.

" Имаме изключителни опасения за запазване на популацията и съществени подозрения по отношение на модела ", разяснява Дейли.

Есенният рандеман на червени кралски раци беше анулиран за втора поредна година - ход, отразяващ ниския брой зрели женски раци, които, макар че не са ориентирани към добива, са знак за по-широкото здраве на запаса, който е бил в дълготраен спад. Проучването би трябвало да откри минимум 8,4 милиона зрели женски, с цел да дадат зелена светлина за лов, а изследването от 2022 година, макар че сподели леко усъвършенстване по отношение на 2021 година, въпреки всичко падна под това равнище, съгласно Дейли.

Случайният улов на кралски и снежен рак в Бристолския залив, ще продължи към този момент без нови ограничавания. Те включват лов на риба с панер, ориентиран към атлантическа тресчица, и дънни траулери, които ловят с мрежа морски език и други риби.

Траулерите, преследващи морска тресчица с огромни мрежи, които хвърлят на дъното, евентуално наранявайки раците, също не са изправени пред нови ограничавания.

Представители на промишлеността за траулери споделят, че към този момент са подхванали някои ограничения за понижаване на въздействието им върху раците от Берингово море.

Крис Удли, изпълнителен шеф на " Граундфиш конгрес " (Groundfish Forum), който съставлява флота на траулерите, преследващ жълтоперест морски език, показа, че операторите са модифицирали мрежите, с цел да понижат въздействието, и през миналата година са се сблъскали с нови ограничавания на площта, както и с понижаване броя на раците, които могат да се хващат в мрежите като прилов.

Съветът за ръководство на риболова в Северния Тихи океан дефинира разпределението и разпоредбите за улов за траулери в Берингово море, които по-късно се ползват (и налагат) от Националната работа за морски лов на риба.

Гоен се надява съветът да утвърди някои нови отбрани, поискани от нейната група на среща през декември. Но тя е разочарована от бавния развой на съвета и неспособността на нейната група през миналата година да направи повече от съвета за ограничение на прилова на раци при лов на риба на други типове.

" Собствениците на кораби би трябвало да създадат избор и то с малко или никакви доходи: някои ще продадат, някои ще банкрутират, а други ще отсрочат поддръжката. Притесненията за сигурността единствено ще се усилят, защото губим дълготраен, умел екипаж в риболова на раци които знаят по какъв начин да пазят хората в сигурност на палубата ", написа Гоен в писмо от 30 септември до ръководителя на съвета Саймън Киниън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР