Властите предприеха спешна евакуация на моряците от „Вера Су“ на

...
Властите предприеха спешна евакуация на моряците от „Вера Су“ на
Коментари Харесай

Безпрецедентната операция край Камен бряг: Евакуираха екипажа на „Вера Су“

Властите започнаха незабавна евакуация на моряците от „ Вера Су “ на 17-ия ден от рецесията със заседналия край Камен бряг транспортен съд, претрупан с азотен тор.

Още през вчерашния ден времето в региона се утежни, а прогнозата е в идващите два дни да стане извънредно рисково. Операцията по изваждането на суша на екипажа стартира следобяд по тяхно предпочитание. Тя продължи час и половина, моряците излизаха по избавителна мрежа от скалите към кораба. Целият екипаж към този момент е на сушата.

„ Корабът няма екипаж, сега няма да бъде допустимо осъществяването на каквито и да било действия по разтоварване и евакуиране на кораба, без екипаж това е невъзможно… Когато този транспортен съд е изоставен от екипажа, той става безстопанствен, който първи се качи на него става негова благосъстоятелност, ще стане благосъстоятелност на българската страна “, сподели за bTV министърът на превоза Христо Алексиев.

Екипажът на „ Вера Су “ беше откаран в Каварна и настанен в общински хотел. Видимо моряците са в положително здравословно положение, само че към този момент отхвърлят да приказват. На този стадий няма да бъдат карантинирани, а на следващия ден ще бъдат разпитани от арбитър.

„ Уверили сме корабособственика, че няма да бъдат арестувани, стига да не се появи някое ново събитие “, разгласи Радослав Бухчев, областен прокурор на Добрич.

Няколко часа по-рано сътрудниците от холандската компания, обезпечена от притежателя да избави плавателния съд, направиха оглед на място, водолази влязоха в морето.

От института по метрология и хидрология във Варна успокояват, че макар все огромното неспокойствие, няма заплаха корабът да се обърне.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР