Властите на Украйна днес, както се очакваше, прекратиха с Украинската

...
Властите на Украйна днес, както се очакваше, прекратиха с Украинската
Коментари Харесай

Украйна гони монаси от Украинската православна църква

Властите на Украйна през днешния ден, както се очакваше, прекратиха с Украинската православна черква (УПЦ) контракта за наем на здания на територията на Киево -Печерската лавра.
Днес изтича ултиматумът, който беше подложен на духовенството. Министерството на културата на страната подреди да изоставен лаврата или да отидат в приетата от вселенския патриарх Вартоломей православна черква на Украйна. Русия не признава новосъздадената черква и подържа отношеня с Украинската православна черква. Свещениците от Киево -Печерската лавравече отхвърлиха да изпълнят и двата разновидността.
Както беше обявено по-рано от управлението на УПЦ, тя няма да напусне манастира, защото предлагането за определяне там е получено с решение на Върховната Рада и държавното управление на Украйна, а не от Министерството на културата.
Очаква се договорът за наем да бъде преустановен през днешния ден. Формалната причина са нарушавания при използването на държавни парцели. Какви тъкмо, управляващите не прецизират. Членове на Синода на УПЦ, дружно с митрополита, се пробваха да беседват със Зеленски, отидоха в кабинета му, само че не бяха признати.
В отбрана на каноничната черква се оповестиха папа Франциск и епископи на поместни православни църкви.
В цялата страна активността на УПЦ е неразрешена, а храмовете й са предадени на разколническата черква на ПЦУ.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР