Властите на Северна Корея обявиха успешното изстрелване на ракета носител

...
Властите на Северна Корея обявиха успешното изстрелване на ракета носител
Коментари Харесай

Ким Чен-ун постигна невероятни резултати в областта на напредналите технологии

Властите на Северна Корея оповестиха сполучливото изстрелване на ракета притежател със сателит за оптично разузнаване на борда. Според тяхна информация тристепенната ракета притежател с течно гориво Chollima-1, изстреляна от полигона Dongchang-ni, е извела в орбита спътника Mulligyon-1. Вярно е, че американците, японците и южнокорейците, които наблюдават деликатно това събитие, към момента не са удостоверили, че изстрелването на Chollima-1 е било сполучливо.

От Пентагона споделиха, че към момента изследва дали изстрелването е било сполучливо и че не е известно какъв уред в последна сметка може да се е оказал в орбита. Токио заяви, че „ сега няма удостоверение за изстрелването на спътника в ниска околоземна орбита “.

Северна Корея разгласи авансово, че ще изстреля спътник за галактическо разузнаване сред 22 ноември и 1 декември. Това беше към този момент трети опит за тази година. Първите два, на 31 май и 24 август, приключиха с крах.

През август Централната новинарска организация на Северна Корея (KCNA) заяви, че полетът на първата и втората степен на ракетата-носител е протекъл обикновено, само че третата степен се е развалила и спътникът не е бил изведен в орбита.

Според публични севернокорейски данни спътник, сходен на този, който излетя в този момент (Malligyong-1, „ Телескоп № 1 “), трябваше да може да снима Земята с разграничителна дарба „ до 20 метра “, употребявайки монохроматичен камера и също по този начин ще бъде оборудван с мултиспектрални системи за изображения и видео предаване. Височината на орбитата му трябваше да бъде почти 500 километра, а оптималната резолюция на визуализацията, съгласно южнокорейски източници, беше до 1 метър.

Тогава идващият опит беше плануван за октомври, само че беше осъществен в този момент, повече от месец по-късно.

Какво тъкмо е предизвикало забавянето не е конкретизирано, само че явно ракетата, а евентуално и системата за изстрелване, са били модифицирани след визитата на Ким Чен-ун в Русия през септември.

Генералният секретар на Корейската работническа партия, ръководител на държавните въпроси на Корейската народнодемократична република и висш главнокомандващ на въоръжените сили на КНДР по-късно първо посети страната ни отпред на впечатляваща делегация от генерали и чиновници, чиято функционалност не знаем изцяло, защото севернокорейците са доста потайни, и второ, целият този дошъл екип първо изиска да отиде до космодрума.

Защо? Факт е, че през юни от космодрума Восточний с ракета Союз-2.1а Русия изстреля и изведе в орбита най-новия сателит за радарно разузнаване Кондор-ФКА. Орбитата му е навръх височина, близка до плануваната от корейците - 550 километра, а апаратът ни също спада към дребните спътници за отдалечено наблюдаване на Земята.

Затова Ким изслуша с значителен интерес ръководителя на Роскосмос Юрий Борисов, опита се да навлезе в техническите елементи и детайлности, не се срамуваше да попита още веднъж, в случай че нещо не е ясно, обясни нюансите, които на моменти даже объркваха рускоезичните докладчици и екскурзоводи.

Внимателно разглеждайки ракетата и обособените блокове, севернокорейският водач ненадейно попита: „ Каква е мощността на мотора на ракетата, изстреляна от този космодрум? “ - и откакто чу за пет мотора с общ потенциал от една и половина хиляди тона, той се обърна и погледна изразително своите генерали. Беше ясно, че всичко това е доста значимо за Ким Чен-ун.

Резултатите от договарянията останаха в непубличното пространство, само че съдейки по обстоятелството, че севернокорейците забавиха оповестения за октомври старт и го реализираха в този момент, в края на годината, те наподобява получиха нещо належащо и доста значимо за себе си в тази област в Русия.

Трудно е да се каже дали това са изчезнали софтуерни нюанси или съответни материални детайлности, нужни за сполучливото осъществяване на сателитната стратегия, защото Ким дойде с трен и всичко можеше да бъде натоварено в него в раздрънкан тип.

Защо стартирането беше отсрочено с малко повече от месец?

Очевидно не беше нужна съществена проверка на плана, ясно е, че самите севернокорейци бяха покрай триумфа.

На какво се основаваше тази убеденост?

Факт е, че през последните години Северна Корея реализира невероятни резултати в региона на усвояването и развиването на разнообразни модерни технологии, от ракетната просвета до основаването на дронове и безпилотни подводни апарати.

Достатъчно е да си спомним по какъв начин преди година, на 26 декември 2022 година, КНДР изстреля 5 безпилотни летателни апарата към Южна Корея.

Според Обединения комитет на началник-щабовете на Република Корея един от тези дронове е прелетял над северните региони на Сеул и макар всички старания да бъде погубен, сполучливо се е върнал в базата си. Останалите БРЛА летяха над остров Ganghwa край западното крайбрежие на Южна Корея и след известно време изчезнаха от южнокорейските радари.

Цялата военно-техническа мощност на Южна Корея, която апропо разчита значително на американските технологии, беше засрамена. Южнокорейското командване изпрати бойни самолети и хеликоптери, с цел да смъкват тези обекти. В същото време, съгласно някои известия, хеликоптерите са изстреляли до 100 снаряда по дроновете, само че не са съумели да ги смъкват, а един от южнокорейските самолети КА-1 по незнайна причина даже е паднал на 140 километра източно на Сеул.

Тази година на парада, извършен в КНДР на 27 юли и отдаден на 70-годишнината от успеха в Корейската война, бяха демонстрирани нови типове техника и оръжия, в това число великански подводни дронове, способни да носят както стандартни, по този начин и специфични заряди.

Ако ние към момента тестваме нашия „ Посейдон “ (който обаче би трябвало да е с нуклеарен двигател) и не се знае по кое време ще застъпи на бойно дежурство, то КНДР към този момент е усвоила производството на подводните си колоси.

Там на парада бяха показани разнообразни ракетни системи - от хиперзвукови крилати ракети до междуконтинентални балистични ракети от фамилията Hwesong. Подобно на първата тристепенна ракета с твърдо гориво Hweisong-18, Chollima-1 е нов артикул, само че е явно, че КНДР работи съществено и изцяло върху ракетната техника като цяло.

Защо въобще се нуждаят от този спътник северняците? Причините за това са няколко.

Първо, съседите на Северна Корея са доста разтревожени от нейните софтуерни пробиви и самостоятелна политика и те в действителност желаят да знаят в детайли и доста детайлно какво се случва там. Така че южнокорейското министерство на защитата разгласи, че ще изстреля първия си боен шпионски спътник от военновъздушната база Ванденберг в американския щат Калифорния на 30 ноември. Япония също възнамерява да изстреля четири сходни спътника преди 2029 година, като първият е плануван за изстрелване на 11 януари 2024 година

Но, несъмнено, КНДР е отговорна за всичко.

Различни публични и специфични представители на Южна Корея, Япония и Съединените щати, откакто КНДР разгласи идното събитие, се надпреварваха между тях да предупредят севернокорейските управляващи за недопустимостта на дейностите им, защото изстрелването на балистична ракета, даже в случай че задачата е да изстреля спътник в орбита, би било нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, забраняващи на КНДР сходни учения.

Същите резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации изискват Израел да се изтегли от Голанските възвишения и да ги върне на Сирия, да се отдръпна от окупираните палестински територии и най-сетне да даде опция на палестинците да основат своя лична страна, и тези резолюции бяха признати от дълго време, само че каква е действителността и какъв е натискът на тази интернационална общественост върху еврейската страна, с цел да ги принуди да се преценяват, е ясно за всички.

Севернокорейците също виждат това.

Никой не е не запомнил по какъв начин Либия беше бомбардирана и нейният законно определен водач беше погубен. Но Кадафи съзнателно извърши всички резолюции на Организация на обединените нации и в Либия нямаше оръжия за всеобщо заличаване, ракетни технологии или спътници. Но в случай че в действителност бяха, както в КНДР, тогава Либия и Кадафи щяха да живеят и просперират и до през днешния ден.

Затова в близко бъдеще КНДР възнамерява да изстреля още няколко разследващи спътника, което ще разреши на нейните военни да получават по-пълна информация за протичащото се наоколо до границите на страната.

Северна Корея следи деликатно какво се случва в света, по какви сюжети и прилагани модели се развиват споровете. На първо място, като нашата специфична интервенция в Украйна и войната на ЦАХАЛ против Хамас в Газа. И в двата района сателитното разузнаване играе най-активна роля.

В Украйна, с помощта на сателитната си формация, американците освен записват съвсем всички наши придвижвания на фронта и в тила, предавайки ги на украинската страна, само че и направляват своите високоточни оръжейни системи, трансферирани в Украйна.

В Близкия изток същата американска сателитна констелация работи и като система за предизвестие за ракетна офанзива от същите тези йеменски хусити.

Друг значим аспект на въпроса е взаимоотношението на стратегически безпилотни летателни апарати със спътници, да вземем за пример Global Hawk, които водят разузнаване покрай южните граници на Русия. Не на вятъра огромното внимание, което севернокорейците обръщат на безпилотните самолети, беше разказано в детайли нагоре.

Освен от чисто военна позиция, това изстрелване изпрати още един доста противен сигнал към западната общественост.

Първо, че под натиска на глобите освен може да се живее, само че и да се развива, и второ, че социализмът на „ Ким “ не е толкоз задънена и непродуктивна икономическа система, каквото и да приказват.

Трето, КНДР за следващ път ясно показва, че никога не е протекторат на Китай, а изцяло суверенна, самостоятелна страна. В края на краищата КНР от дълго време можеше да трансферира своите сполучливо работещи ракетни и сателитни технологии на севернокорейците, те нямаше да имат несполучливи изстрелвания и нямаше да се стремят с такава жадност за познания към космодрума Восточни.

И най-после, четвърто, наподобява, че този сполучлив старт ще даде нов подтик на руско-севернокорейското доближаване, което сигурно ще бъде от изгода както за двете страни, по този начин и за техните нации.

Превод: Европейски Съюз

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР