Влакнесто-оптичните кабели са сред най-бързите и най-ефективните средства за трансфер

...
Влакнесто-оптичните кабели са сред най-бързите и най-ефективните средства за трансфер
Коментари Харесай

Нов начин за пренос на данни – висока скорост с удобството на Wi-Fi



Влакнесто-оптичните кабели са измежду най-бързите и най-ефективните средства за трансфер на данни, налични за потребителите. Основният проблем при този тип кабели е, че прокарването им може да бъде скъпо и мъчно. Това води до обстановки, при които влакнесто-оптичният интернет е наличен единствено в няколко града и даже там може да се окаже прекомерно безценен за доста хора.

Скоро може би ще има опция. Учени са разкрили метод да запазят високата скорост, която е значима за доста консуматори, без скъпите кабели. В университета в Глазгоу са намерили метод да „ извият” фотоните, което им разрешава да съхраняват огромни количества данни, заобикаляйки въздействията от въздуха. Чрез пропускането на фотоните през специфична холограма, сходна на употребяваните при кредитните карти, експертите са съумели да дадат на фотоните „ оптичен ъглов момент”, който им разрешава да съхраняват информация.

Екипът е тествал този нов способ като е прехвърлял данни на 1,6 км в Германия. Изпитанията са били извършени в градски условия, където здания и други уреди могат евентуално да въздействат на прехвърлянето на информация. Според учените, методът може да докара до опция за безжичен трансфер на данни, който да обезпечи пропускливостта на влакната, само че без нуждата от физически кабели.

Засега обаче има доста въпроси, на които би трябвало да се откри отговор, преди този момент да се трансформира в комерсиално използвана опция за влакнестата оптика. На първо място, екипът би трябвало да подсигурява, че процесът ще може да действа при неприятни метеорологични условия като снежни или дъждовни стихии. Справянето с този проблем ще разреши на бизнеса и потребителите да употребяват висока интернет скорост на налични цени. Освен това, тази технология може да служи като метод за обезпечаването на високоскоростен интернет достъп до провинциалните региони, доста от които са принудени да разчитат на телефонна връзка или други мудни технологии.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР