Влажните зони Пантанал в западна Бразилия – прочути като рай

...
Влажните зони Пантанал в западна Бразилия – прочути като рай
Коментари Харесай

Пожари „извън контрол“ застрашават дивата природа в бразилските влажни зони Пантанал

Влажните зони Пантанал в западна Бразилия – фамозни като парадайс на биоразнообразието – имат големи облаци пушек, извиващи се над тях от началото на ноември до момента в който вилнеещите горски пожари трансформират големи пространства в изгорена земя.

Известен със своите тучни пейзажи и витална дива природа, в това число ягуари, каймани, ара и маймуни, Пантанал е дом на най-големите тропически влажни зони в света, а в естествени времена и процъфтяваща промишленост за екотуризъм. < /p>

Но през последните седмици той беше унищожен от пожари, които заплашват емблематичната му дива природа, защото Бразилия страда от пролетта на суши и рекордни горещини в Южното полукълбо.

Имаше 2387 пожара в Пантанал през първите 13 дни на ноември, което е нарастване с повече от 1000 % по отношение на целия месец ноември предходната година, съгласно сателитно наблюдаване от бразилската организация за галактически проучвания INPE.

„ Ситуацията е изцяло отвън надзор. И сред горещата вълна и вятъра, нещата единствено ще се влошат “, споделя биологът Густаво Фигейроа, 31, началник на екологичната група SOS Pantanal.

„ Пантанал е район, който е привикнал с пожари. Обикновено се регенерира по натурален път. Но толкоз доста пожари не е обикновено. “

Беше мощно обиден от сушата тази година, като нормално наводнените площи се трансфораха в спаружени езера.

На едно такова място по черната автомагистрала в района, 150-километровата (93-мили) Транспантанейра, може да се види дребна група каймани, които се пробват да плуват в плитката вода.

Наблизо трупът на различен гние на брега.

На друго място мъртво бодливо прасе лежи върху килим от пепел в овъглените остатъци на тогавашна гора.

„ Вероятно е умряло от поемане на пушек “, споделя ветеринарният доктор Арачели Хаман, който е доброволец в група за избавяне на диви животни.

Те направиха мрачното изобретение в парка Encontro das Aguas, дом на най-голямата популация от ягуари в света.

Близо една трета от парка е бил обиден от пожари през последния месец, съгласно екологичната организация ICV.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР