Владислав Горанов: Смяната на Асен Василев няма да ни забави

...
Владислав Горанов: Смяната на Асен Василев няма да ни забави
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Смяната на Асен Василев няма да ни забави за еврозоната


Владислав Горанов: Смяната на Асен Василев няма да ни забави за еврозоната.

Смяната на Асен Василев като финансов министър, за която упорстват от ГЕРБ-СДС при договарянията за ново държавно управление с ПП-ДБ,

няма да забави приемането на България в еврозоната.

Този коментар направи някогашният министър на финансите Владислав Горанов,

който заемаше поста във второто и третото държавни управления на Бойко Борисов.

„ Не споделям оценките на Христо Иванов за ролята на Асен Василев в процеса за присъединение към еврозоната.

Той по-скоро може да бъде упрекнат за забавянето на процеса.

Искам да припомня, че Асен Василев за първи път стана финансов министър в служебното

държавно управление на Румен Радев през 2021 година

Впоследствие, след малко спиране, бе и постоянен министър в мандата на Кирил Петков.

През този интервал, до момента в който хърватският министър председател Пленкович обикаляше Европейския съвет и лобираше за влизането на Хърватия в еврозоната от началото на 2023 година,

Асен Василев и настоящото тогава болшинство в Народното събрание не прибавиха и една запетайка към

решенията, нужни за влизане в еврозоната.
Впоследствие единственото, за което може да бъде поздравен е,
че съумя да направи нашата инфлация двойно по-висока от нужната. Най-вече с фискалната си политика. Така че да се твърди, че Асен Василев е „ Мистър Евро “, е като това да се твърди за Румен Гечев. Надявам се, макар фискалната политика на Василев и констатациите на МВФ за неговия принос към инфлацията, които напълно скоро ще видите в изводите от настоящата задача на МВФ в България, която се организира всяка година, ние да се присъединим в обозримо бъдеще към еврозоната. За страдание, това евентуално няма да стане от януари 2025 година и то точно заради инфлацията “, разяснява Горанов. Думите му бяха във връзка изявление на водача на „ Да, България “ Христо Иванов преди Националната конференция на партията му.

„ Със сигурност промяната на Асен Василев няма да забави процеса по приемането ни в еврозоната. Решението за нашето присъединение към еврозоната ще се вземе в края на тази година. Дотогава има време за нормализиране на нашата фискална политика “, безапелационен бе обаче Владислав Горанов.

„ Връщайки се обратно – главните старания, с цел да бъде изобщо допустимо през днешния ден да приказваме за евро, бяха положени от последното държавно управление на Борисов и от 44-ия парламент. Изключително сполучливото председателство на Съвета през 2018 година и водачеството и престижа на тогавашното държавно управление, убедиха европейските ни сътрудници да ни посочат пътя, по който би трябвало да тръгнем, с цел да стигнем до чакалнята на еврозоната през 2020 година С поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи и другите партии в 44-ото Народно събрание бяха признати извънредно значими пакети от закони, включително и смяна на закона за Българска народна банка, които ни отвориха вратата към еврото. За страдание, всичко случило се по-късно по-скоро ни е забавило в процеса “, сподели още Владислав Горанов.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР