Владислав Апостолов, коментар специално за Tribune.bg Културният пейзаж продължава да

...
Владислав Апостолов, коментар специално за Tribune.bg Културният пейзаж продължава да
Коментари Харесай

Прогресивното изтриване на женската идентичност

Владислав Апостолов, коментар особено за Tribune.bg
Културният пейзаж продължава да се видоизменя по трагичен метод и да сервира неприятни изненади на дамите. Мейнстрийм институциите на творчеството и известните изкуства трансформират концепцията за женска еднаквост в някаква странна примес сред краткотрайна мода, козметична процедура и партиен девиз.

И в България към този момент видяхме какви токсични форми може да одобри преобладаващата в културните среди идеология. Става дума за меко казано нелепата идея за фотографска галерия по картините на Владимир Димитров-Майстора, само че с биологични мъже в функциите на „ другите българки “.

Като жанр и наличие този план е блестящо отричане на естетиката и биологията. През него се прави и алегорично заличаване на женските облици от картините на един от великите ни художници. Като в холивудски римейк на класика, в който функциите на бели към този момент се играят от чернокожи, и тук вдъхновяващите остарели облици на красиви българки са сменени от съвременно малцинство – това на мъжете, които се разпознават и показват като дами.

Идеята за сходни планове е преводна, несъмнено. И тези дни получаваме нови сигнали за наклонността към изтриване на женската природа, артикул на някои от най-познатите и влиятелни културни институции. На 10-и февруари стартира новото издание на най-големия кино фестивал в света – Берлинале. За втора поредна година категориите са „ джендър неутрални “ - няма самопризнание за актриса или артист. И двата пола се състезават за една премия. Това понижава възможностите за известност на гении. Но най-много постанова наглата неистина, че мъжете и дамите са взаимнозаменяеми и идентични.

Друга основна причина за премахването на женските и мъжки категории в един от най-старите и авторитетни културни конгреси в Европа се корени в самото разбиране на днешните му управници, че има и други „ джендър идентичности “. За тях ограничението на избора до мъже и дами е „ изключващ “, „ ксенофобски “, „ традиционен “, „ назадничав “ и други пароли на злото в новия речник на постмодерния прогресивизъм.

Все повече артисти и актриси фактически се отхвърлят – най-малко обществено – от биологичната си полова съдба и избират най-новите и съвременни идентичности. Понякога цялото нещо припомня сезонните трендовете при цветове и облекла: „ Тази есен се носи кафяво. Тази пролет мъжете са небинарни. Лятото връща ленените ризи и пансексуалната полиамория. “ Прекрасен нов свят на джендър дисфункции и транссексуални трансгресии.

И по този начин в Берлин стартира остарелия и огромен кино фестивал, само че по новите и смаляващи правила. Друга гала, този път във Англия,  „ мина под дъгата “ и смени пола на премиите си. По-скоро го анулира. Призовете „ Брит “ към този момент също са джендър неутрални. Певицата Адел завоюва една от тях и въпреки всичко сподели, че се радва, че е жена.

Това изявление не се одобри добре измежду все по-влиятелните среди на ЛГБТ деятелите. В обществените мрежи се оформи сериозна и враждебна вълна към изпълнителката, която получи присъдата на присъдите – отговорна в трансфобия. Това е една от най-модерните обиди в прогресивното пространство.

Най-прочутата жена, упрекната в трансфобия е авторката на „ Хари Потър “ Джоан Роулинг. Тя е ревностна феминистка и демократична активистка, само че не е в час с новите канони и към момента упорства, че женската еднаквост е нещо неповторимо и вкоренено в биологията.

Това беше задоволително тя да бъде отречена от множеството леви медии и младите звезди на филмите, въодушевени от нейните лични книги.

Културата е следвана от спорта в провъзгласяването на една неистина за нова публична действителност. Увеличават се случаите на биологични мъже, които „ минават “ при дамите и преобладават в дисциплини като плуване, тичане и повдигане на тежести. Да не приказваме за бойните спортове, където има действителна заплаха за биологичните дами, стъпили на кръг или в ММА клетка, против биологични мъже с женски имена и на хормонална терапия.

Политиката също ни носи образци за изтриването на женската природа. Биологичният мъж Рейчъл Левин стана „ първата жена “ четиризвезден адмирал към корпуса на службата по публично здраве в Съединени американски щати. Същата персона е и заместник-министър по опазването на здравето в администрацията на Джо Байдън.

С други думи проблематичните времена за естествените дами не престават. Засега в България „ планове “ като този с транссексуалните модели по картини на Майстора са изключения, които провокират остри публични реакции. Целта е да си станат норма и да се одобряват за нещо неизбежно и „ естествено “. От всички ни зависи каква траектория ще има явлението на локална почва.

***

Владислав Апостолов е създател и публицист с дълготраен опит в печатни и електронни медии. Културен редактор във вестник „ Труд “. Коментатор в bTV и БНР.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР