Владимир Путин погледна в бездната за миг и затаи дъх.

...
Владимир Путин погледна в бездната за миг и затаи дъх.
Коментари Харесай

Путин погледна към бездната и затаи дъх

Владимир Путин погледна в бездната за момент и затаи мирис. След като се зарече да отмъсти за „ въоръжения протест “, най-после той се съгласи на компромис.

Руският президент научи това, което са научили доста тирани преди него: Когато пуснеш на независимост кучетата на войната, те могат да се върнат, с цел да те ухапят. Когато съветският мощен мъж изпрати войските си на марш, с цел да завладяват Киев, той в никакъв случай не си е представял, че 16 месеца по-късно разбунтувалите се бойци от наемническата група „ Вагнер “ ще тръгнат към Москва.

Но и Наполеон не си е представял, че нахлуването в Русия ще докара до неговото заточение и възобновяване на монархията във Франция. Хитлер в никакъв случай не си е представял, че нахлуването в Полша ще докара до самоубийството му и разделянето на Германия. Саддам Хюсеин в никакъв случай не си е представял, че нахлуването в Кувейт ще докара в последна сметка до свалянето на неговия режим и гибелта му.
Бързината, с която Путин отстъпи, подсказва,
че възприятието му за накърнимост може да е по-високо даже от това, което считат анализаторите. Той може и да е избавил режима си в събота, само че този ден ще бъде запомнен като част от разпадането на Русия като велика мощ – което ще бъде същинското завещание на съветския водач.

Войната по своята същина е непредсказуема и рискована активност, чиито последствия в никакъв случай не могат да се плануват с изясненост – и рядко се ръководи сполучливо. Илюзията за надзор на диктатора прекомерно постоянно може да рухне в котела на борбата – изключително в случай че войната се трансформира в нескончаем, кървясъл спор на безсилие, както се случи в Украйна.

Много анализатори допуснаха, че времето е на страната на Путин в тази война, тъй като Русия е доста по-голяма от Украйна и тъй като Украйна е толкоз подвластна от външна поддръжка от страни, които може би нямат нужното самообладание да запазят правия курс. Сега обаче виждаме, че времето въпреки всичко
може да е на страната на Украйна,
тъй като нейното държавно управление е демократично определено и се радва на съвсем единомислещата поддръжка на народа си да води война за териториална отбрана. Неизбраният, незаконен режим на Путин, в противен случай, сплашва съветския народ, с цел да го накара да се съгласи, само че не провокира преданост или обич.

Подобно на доста други диктатури, режимът на Путин се оказва по-крехък, в сравнение с наподобява извън. Той постоянно е разчитал на умеенето си да ръководи конкуриращи се властови центрове, като настройва олигарсите (и другите клонове на правителството) едни против други, тъй че той да бъде крайният съдия при вземането на решения. Този модел работи в продължение на две десетилетия, само че се разпада под натиска на една изгубена война, която смила и унищожава съветската войска.
Престъпник, прекарал известно време
в пандиза в Съветския съюз през 80-те години на предишния век за въоръжен обир и други закононарушения, Пригожин отваря щанд за хот-дог, откакто излиза на независимост, и го трансформира в сполучлив кетъринг бизнес, осигуряващ храна на съветските военни. Това довежда до прякора, който той ненавижда: „ Готвачът на Путин “. Скоро той стартира да основава доста проблеми: Неговата Агенция за интернет проучвания се трансформира в инструмент за съветска дезинформация, подпомагайки офанзивата против изборите в Съединени американски щати през 2016 година, а групата му „ Вагнер “ се трансформира в инструмент на Путин за планиране на властта в Африка и Близкия изток с прикритие на неправдоподобно отказване. Когато през 2014 година Путин реши да завземе Крим и да разпали въстание в Източна Украйна, Вагнер – цялостен с някогашни оперативни служащи от специфичните сили на съветската войска – беше един от инструментите, които той употребява.

Първоначално Вагнер не беше в челните редици на съветското навлизане в Украйна през 2022 година, само че
неуспехите на съветската войска
дадоха опция на Пригожин всъщност да заграби пазарния дял на съветското министерство на защитата. Готвачът на Путин приготви изключително безмилостна и дръзка скица, като вербуваше наказани от съветските затвори, с цел да ги употребява в офанзиви с човешки талази. За да държи нарушителите в послушание, той популяризира филм, на който хипотетичен беглец е екзекутиран с удари с чук по главата.

Нападенията на Вагнер против украинския град Бахмут се трансфораха в главен фокус на спряната зимна атака на Русия. В последна сметка хората на Пригожин превзеха града, само че с цената на големи загуби: Американското разузнаване пресмята, че единствено сред декември и май са убити над 20 000 съветски бойци и 80 000 са ранени, най-вече в Бахмут.

С повишаването на властта Пригожин като че ли стартира да се възгордява и да пуска видеоклипове, в които се подиграва на съветския министър на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб военачалник Валерий Герасимов и да ги назовава страхливци и нарушители. Той ги упрекна, че не са обезпечили задоволително артилерийски снаряди за силите му, пренебрегвайки обстоятелството, че
съветските военни разполагат с лимитирани ресурси
и по разбираеми аргументи дават приоритет на личните си сили. „ Заради техните прищявки починаха пет пъти повече момчета, в сравнение с се предполагаше, че ще загинат “, сподели Пригожин във видеоклип, сниман на 20 май в Бахмут. „ Те ще бъдат подведени под отговорност за дейностите си, които на съветски се назовават закононарушения “.

Путин не изглеждаше изключително притеснен; евентуално си е представял, че съревнованието за реализиране на боен прогрес в Украйна ще работи в негова изгода. Но през последните дни съперничеството сред Вагнер и Министерството на защитата излезе отвън надзор. По-рано този месец силите на Пригожин заловиха съветски офицер, който той обществено упрекна, че е стрелял по ескорт на Вагнер. В петък Пригожин упрекна съветските военни, че са
атакували лагер на Вагнер,
което е довело до доста жертви, и, базирайки се на Шойгу, съобщи: „ Тази сган ще бъде спряна! “ Федералната работа за сигурност на Русия реагира късно в петък, като издаде заповед за арест на Пригожин за „ подстрекателство към въоръжен протест “.

Пригожин не изчака да бъде задържан. Подобно на Юлий Цезар, който минава Рубикон, неговите хора влязоха в събота в Ростов на Дон и без пердах превзеха съветския боен щаб там. По-късно денем ескорт на Вагнер се насочи към Москва на фона на известия за барикадирани пътища към столицата.

„ През идващите часове лоялността на съветските сили за сигурност и изключително на съветската Национална армия ще бъде от основно значение за това по какъв начин ще се развие рецесията “, означи английското министерство на защитата. „ Това съставлява най-значимото предизвикателство за съветската страна напоследък. “
При оправянето с тази непредвидена опасност Путин стигна до такава степен,
че се базира на съветската гражданска война от 1917 година, когато, съгласно него, „ интригите, кавгите и политиканстването зад тила на армията и народа доведоха до огромен потрес, заличаване на армията и раздробяване на страната “. Разбира се, той индиректно се съпоставя с цар Николай II, който взема злощастното решение да взе участие в Първата международна война и който провокира протест в армията с неуспехите си на бойното поле.

В събота вечерта, след посредничеството на президента на Беларус Александър Лукашенко, Пригожин отдръпна настъплението си на към 200 км от Москва, тъй че наподобява, че Путин може да преживее тази рецесия. Като част от тази договорка наказателните обвинявания против Пригожин са свалени и той отпътува за Беларус. Членовете на „ Вагнер Груп “, които не са взели участие в протеста, ще подпишат контракти с съветското министерство на защитата, само че ориста на компанията остава неразбираема.

В сходни обстановки единствено лудите скачат в бездната, а нито Путин, нито Пригожин са луди. Това приличаше на игра, при която и двамата бойци се стрелят във въздуха, с цел да се бият и на идващия ден.

Въпреки това рецесията във Вагнер разкри скритата
неустойчивост на режима на Путин
и разклати аурата му на власт. Тя към момента би могла да сътвори благоприятни условия за украинско контранастъпление, което до момента единствено се прокрадваше. Ако руснаците са разсеяни от вътрешни битки, Украйна може да има опция да реализира повече триумфи на бойното поле – а това от своя страна може да подкопае още повече властта на Путин.

Това, което ще последва, сигурно е още повече проблеми за Путин в Украйна. В дните преди похода си към Москва Пригожин сподели истината в прав текст. Украйна не е заплашвала Русия, а съветското навлизане е било излишно – неточност с епични размери. Дори Путин, леденият човек, не може да замрази изгарящата истина за своята злополука в Украйна

Това е урок за всички бъдещи тирани, които биха желали да стартират нападателна война. Обръщате ли внимание, Си Дзинпин?

––––––––––––––––––––––––––

Макс Бут, Дейвид Игнатиус – Вашингтон пост
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР