Системата ни за защита срещу руско невоенно влияние не е

...
Системата ни за защита срещу руско невоенно влияние не е
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: Системата ни за защита срещу руско невоенно влияние не е достатъчно добра

Системата ни за отбрана против съветско невоенно въздействие не е задоволително добра. Това сподели нощес в студиото на " РеВизия " някогашният министър на защитата Тодор Тагарев.

Той добави, че на хартия армията ни наброява 43 000 настоящи и в запас, само че в действителност е с към 20% под това число. " Поддържаме обаче съразмерно по-голям персонален състав спрямо по-големи страни като Германия. От 1989 година сме придобили единствено няколко поддържащи платформи, хеликоптери и транспортни самолети, само че не и съществени бойни системи ", уточни Тагарев.

По думите му предстоящите самолети F-16, патрулните кораби и машините " Страйкър " са нужни за рационализация за Армията. " Това са първите съществени вложения в бойни качества от 35 години насам. Нужни са обаче още доста неща, по тази причина внесохме огромна стратегия за вложения в защитата, призната в Народно събрание преди дни. Докато бях министър на границата са служили към 350 души от Армията, само че през годините броят им е бил двоен. Това не е малко число, защото хората се ротират. Все по-голяма част от подготовката ни води със съюзнически сили. На процедура бойната ни група всекидневно тренира с тях. Има фаворизиране на Министерство на вътрешните работи пред МО, това е голям проблем за армията, тъй като се отразява и на заплащането на чиновниците ", разяснява той. Бившият боен министър добави, че ще бъде належащо да се дават още средства за защита.

" Трябва да влагаме в качествата си и да оказваме помощ на съдружниците си в НАТО. Пропиляхме огромна част от мирния си дял - използвахме за други цели разноските за защита. От 5% от Брутният вътрешен продукт паднахме на 1,2% през 2017 година Изядохме 3/4 от това, което ни даде краят на Студената война. След нападателните дейности на Русия стана ясно, че още веднъж би трябвало да поемаме по-голям дял от гаранциите за своята лична сигурност, това е обща политика на НАТО ", разяснява Тагарев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР