Владимир Путин лично написа статия за откриването на втората среща

...
Владимир Путин лично написа статия за откриването на втората среща
Коментари Харесай

Двойното дъно на зърнената сделка. Путин открива втори фронт на глобалната СВО

Владимир Путин персонално написа публикация за откриването на втората среща на върха Русия-Африка. Тази публикация не е просто набор от уверения за другарство със страните от Черния континент. Това в действителност е началото на флангова офанзива по позициите на Запада. Докато той се пробва да " контраатакува " в Украйна, Путин превзема Африка.

Тайните извори на зърнената договорка

През последните седмици изказванието „ има доста неща, които към момента не знаем за договорката със зърно “ стана всекидневно. Честно казано, тази мисъл в този момент би трябвало да се изрази по следния метод: договорката за зърно е едно от най-интересните, мистериозни и многостранни феномени в международната политика на 21 век.

Историците ще спорят за същинския прикрит смисъл и значение на тази договорка в продължение на епохи. Днес има мотив да поговорим за един от пластовете на случилото се. Този пласт не е доста видим, когато се гледа от Русия, само че e борба от фундаментално значение за нашата страна. Битката за Африка.

Ние сме привикнали да възприемаме зърнената договорка през призмата на украинския боен спор. От тази позиция става дума за експорт на зърно от пристанищата на Одеса и Николаев, няколко милиарда $, които могат да подобрят обстановката в стопанската система на „ страна 404 “, опцията за доставка на оръжие на Украйна по море.

Гледайки обстановката от тази позиция, всички заклинания на Организация на обединените нации и Европейски Съюз, а в този момент и на Съединени американски щати, че договорката за зърно е нужна за битка с глада в най-бедните страни, наподобяват просто измама: ясно е, че на Запада не му пука за тези най-бедни страни.

Всичко обаче не става толкоз просто, когато разберем, че Африка също е полесражение сред Запада и Русия. Африка е най-важната част от световния Юг.

Загубил опцията да въздейства върху някогашните колонии, Западът действително ще бъде изолиран от останалото човечество. Западът осъзнава тази заплаха: същият френски президент Еманюел Макрон неведнъж се оплакваше, че поради Русия световният Юг губи доверие в Запада и изключително в НАТО.

Затова зърнената договорка беше показана като опит за грижа за гладните в Африка. Затова Русия е упреквана освен в „ експанзия “, само че и в „ преобразяване на питателните доставки в оръжие “.

Без вълшебства, единствено обстоятелства

Владимир Путин не споделя нищо за храната като оръжие. Вместо това в публикацията си в навечерието на срещата на върха Русия-Африка и Руско-африканския стопански и филантропичен конгрес той стартира да разисква най-важните области на съдействие.

Включително и в областта на предлагането на храни. Няма потребност Путин да прави вълшебства за битка с глада. Той може да борави с обстоятелства. Ето някои от тях.

Търговията на Русия с африканските страни през 2022 година се усили и доближи съвсем 18 милиарда щатски $.

Винаги сме обръщали огромно внимание на въпросите, свързани с доставките на пшеница, ечемик, царевица и други култури за африканските страни. И го направихме както на договорна основа, по този начин и безплатно, като филантропична помощ.

През 2022 година Русия е изнесла 11,5 милиона тона зърно за Африка и съвсем 10 милиона тона повече през първите шест месеца на тази година.

Сделката, която беше обществено показана на Запад като демонстрация на тяхната угриженост и изгода за Африка, в действителност беше нахално употребена само за обогатяване на огромния американски и европейски бизнес.

Като част от договорката от Украйна бяха изнесени общо 32,8 милиона тона товари, от които повече от 70% отидоха за страни с високи и над междинни равнища на приходи, в това число Европейския съюз, до момента в който страни като Етиопия, Судан и Сомалия, както и Йемен и Афганистан, съставляват по-малко от 3% от общото количество - по-малко от един милион тона.

И Русия просто беше възпрепятствана да доставя храна на Африка през цялото това време. Създават се спънки даже когато даряваме минерални торове на нуждаещи се, най-бедни страни.

От 262 000 тона артикули, блокирани в европейските пристанища, бяха изпратени единствено две партиди: 20 000 тона за Малави и 34 000 за Кения. Останалото остава в безскрупулните ръце на европейците.

Докато Западът приказва какъв брой доста желае да помогне на Африка, Русия в действителност оказва помощ. И освен храна. Така да вземем за пример у нас учат към 35 000 студенти от континента, от които над 6 000 са с съветски стипендии.

Струва си да разгледаме тези причини - и въобще не е изненадващо, че Западът не може да сътвори нищо сходно на срещата на върха Русия-Африка. Или може единствено да каже, че „ употребявайки глада като оръжие “ Русия превзема световния Юг.

Какво от това?

Всъщност Западът губи Африка от Русия поради личните си вътрешни несъгласия. По-точно поради несъгласията сред политическите ползи и ползите на световните корпорации.

За последните най-важна е облагата. Печалбите нарастват, в случай че цените на зърното се повишат. Цените порастват, в случай че пазарът счита, че има опасност от апетит.

Политологът Глеб Кузнецов цитира Оливие дьо Шутер, съпредседател на Международния панел за устойчиви хранителни системи и специфичен докладчик на Организация на обединените нации за крайната беднотия и човешките права:

" Хедж фондовете и финансовите спекуланти направиха неприлични облаги, като заложиха на глада и го утежниха. Това не може да бъде задоволително.

В началото на войната в Украйна финансовите вложители вложиха съществено в зърнени храни и артикули, с цел да се възползват от несигурността и растящите цени на храните и да ударят джакпота...

Тези хедж фондове нямат нищо общо с производството, пазаруването и продажбата на храна, те просто вършат пари, само че тяхното стадно държание може да задържи пазарите, да ускори съмненията на цените нагоре и да изкриви пазарните цени - и това подхранва неустойчивостта в цените на храните, които ядем. "

Всичко опира до цели. Западът не е в положение да ограничи апетитите на финансовите спекуланти и затова не може да ограничи цените на храните. Ако е по този начин, той не може да накара най-бедните страни да имат вяра, че той се бори с глада.

Междувременно Русия не приказва за " покупко-продажби ", а за доставка на съответни количества храни за Африка. При потребност е гратис. Ако продължава по този начин, ще може да се каже, че Русия печели борбата за Африка.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР