Владимир Путин каза, че вижда в Казахстан не просто съюзник,

...
Владимир Путин каза, че вижда в Казахстан не просто съюзник,
Коментари Харесай

Близък съюзник, хитър изменник: Скритите смисли на преговорите на Путин с Токаев

Владимир Путин сподели, че вижда в Казахстан не просто съдружник, а най-близкия си съдружник. В това има чиста истина и малко имперска ловкост. Самото посещаване е належащо, с цел да се подсигурява, че Казахстан няма да изчезне от орбитата на съветското политическо въздействие.

Хлябът е главата на всичко

В Казахстан Владимир Путин и Касим Жомарт-Токаев би трябвало да " изправят часовника на целия комплекс от връзки " - по този начин се изрази прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков.

На процедура диалогът явно би трябвало да бъде за това по какъв начин се развива икономическото съдействие в обстановка, в която Казахстан на публично равнище дава обещание на Запада да съблюдава глобите против Русия.

Съдейки по количествените индикатори, това в действителност не пречи на нещата: комерсиалният оборот сред Русия и Казахстан доближи рекордно равнище през 2022 година (28,2 милиарда долара).

Вярно е, че количеството би трябвало да се трансформира в качество и не става дума единствено за стоките, които Казахстан не желае публично да доставя на Русия. Въпросът е по какъв начин съветският президент вижда икономическото развиване в дълготраен проект.

Путин и Токаев се срещат освен персонално. Те вземат участие (чрез видеовръзка) в пленарната сесия на XIX Форум за междурегионално съдействие сред Русия и Казахстан.

Темата на този конгрес е „ Селското стопанство е в основата на мощната стопанска система “. И едно от най-важните обществени изказвания на съветския президент в Казахстан се отнася до селското стопанство: съгласно него,

Русия се гордее, че през последните години страната се трансформира от вносител в главен експортьор на храни.

Многополярността е по-важна

Други президентски изказвания внимателно засягат спорни въпроси. Тези въпроси, които избират да разискват без външни лица. Напоследък Казахстан беше хазаин на доста държавни глави.

Там гостува унгарският министър председател Виктор Орбан и Токаев гостоприемно го прогласи за споделих. Там посети френският президент Еманюел Макрон, чиято цел евентуално беше да покаже на Казахстан „ пътя към Запада “, по-близо до „ цивилизования свят “ и надалеч от Русия.

Посещението на Макрон породи опасения измежду някои коментатори, че Казахстан може в действителност да върви по неверен път. Настоящият разговор сред Токаев и Путин обаче има за цел да разсее тези страхове.

Касим-Жомарт Токаев сподели на среща с съветския водач, че „ няма фундаментални проблеми в връзките сред Казахстан и Русия “.

Владимир Путин отговори, че „ Русия и Казахстан ще съумеят да разрешат въпроси, които са значими за тях, макар всички компликации на актуалната обстановка “.

Той не спря дотук. Най-важното изказване на съветския президент през днешния ден звучи по този начин:

" Русия счита Казахстан не просто за съдружник, а за собствен непосредствен съдружник. "

В същото време Русия е подготвена да зачита националните ползи на своя съдружник и концепцията му за своето място в света.

" Приоритет постоянно би трябвало да бъде националното развиване, ползата на личния ни народ. И ние в Русия изхождаме от това. Вярваме, че нашите най-близки съдружници също са. В целия свят, имам поради освен Казахстан ".

Тези думи на Владимир Путин вписват договарянията с казахстанския водач в системата на интернационалните връзки, която Русия построява през днешния ден – в един многополюсен свят на пълноправен контакт сред силите.

Русия не е „ хегемон “, тя не принуждава никого да се трансформира. Но тя е изцяло подготвена да изиска съдружниците си да изпълнят отговорностите си.

В устата на Владимир Путин изказване по тази тематика звучеше по този начин: Русия и Казахстан ще укрепят своя суверенитет и ще изпълнят интернационалните отговорности, „ единият не пречи на другия “.

Какво следва от това?

Политическият наблюдаващ на Цариград Андрей Перла отбелязва, че актуалните договаряния в Астана са „ една от най-високите точки, най-яркото проявяване на известния казахски многовекторен метод “.

Цялата работа е в това по какъв начин Казахстан схваща своята самостоятелност – като нужда да балансира сред Русия, Китай и Запада.

Следователно, бидейки членове на ОДКБ и ЕАЕС, той по едно и също време ни твърди в другарство, а нашите врагове, че ще се съобрази с режима на наказания против Русия. Приема американски дипломати, предизвиква националистите и по-късно приветства съветския президент като най-ценен посетител.

Многовекторният метод ще завърши едвам откакто Казахстан разбере, че Русия е доста по-силна от Запада и е невероятно да се разчита на „ помощ “ от Запада, само че е допустимо да се разчита на съветска помощ.

Всяка източна ловкост стопира, когато се сблъска с същинска мощ. Ето по какъв начин работи политиката в Централна Азия. И освен там. Така че отговорът на въпроса по кое време Казахстан ще се държи като същински другар и съдружник е: когато спечелим войната.

" Но в този момент, когато преимуществото на Русия става явно за всички, Казахстан ще става все по-дружелюбен и примирителен ", счита специалистът.

Докато не бъде реализирана победа, Казахстан сигурно би трябвало да се смята за съдружник. Но подобен, който се нуждае от непрекъснат контрол. Все още не е допустимо да се направи друго умозаключение.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР