Владимир Путин и Равил Маганов Снимка: Дойче ВелеПоредицата от смъртни

...
Владимир Путин и Равил Маганов Снимка: Дойче ВелеПоредицата от смъртни
Коментари Харесай

Загадъчна смърт на руски олигарси – двама падат през прозорци, трети издъхва при сеанс с шамани

Владимир Путин и Равил Маганов Снимка: Дойче Веле
Поредицата от смъртни случаи при мистериозни условия през 2022 година измежду съветските милионери и хайлайф, някои от които свързани с петролната и газовата промишленост, повдига доста въпроси. Някои от тях бяха оповестени за самоубийства. Но дали това в действителност е по този начин?
Смъртта на Антов в Индия
На 25-и декември 65-годишният Павел Антов, член на районния парламент на Владимирска област от партията „ Единна Русия “ и създател на големата компания за месо и салами „ Владимирски стандарт “, падна от прозореца на хотел в индийския щат Одиша. Според известия в медиите е допустимо да става дума за самоубийство. Руските медии напомнят, че след избирането си за народен представител Антов оглавява класацията на „ Форбс “ за най-богатите държавни чиновници в Русия.

През юни 2022-а година Антов написа пост в обществените мрежи, в който разкритикува войната на Русия против Украйна и въздушните удари по Киев: „ Едно момиче беше извадено отдолу под руините, бащата на момичето наподобява е умрял. Опитват да измъкнат майката с кран – тя е заклещена под една плоча. В интерес на истината е доста мъчно да назовем това иначе с изключение на смут “. По-късно той промени обявата си, като написа, че това било „ злощастно неразбирателство “ и „ техническа неточност ”.

Според известия в съветските медии Антов е отпътувал за Индия, съпроводен от трима другари, с цел да отпразнува 65-ия си рожден ден. Два дни преди гибелта му един от приятелите на депутата е открит мъртъв в хотела, в който били отседнали.
Смъртни случаи в „ Лукойл “
На първи септември в Москва умря Равил Маганов, началник на съвета на шефовете на петролната компания „ Лукойл “. Той падна през прозореца на болничното заведение, в която се лекувал. Според една от версиите повода за гибелта е самоубийство. Руски медии оповестяват, че Маганов е бил диагностициран с меланхолия, макар че е бил в болничното заведение поради сърдечни проблеми.

А през май 2022-а година някогашният топ управител на „ Лукойл “, милиардерът Александър Суботин, бе открит мъртъв в Митищи. Руският следствен комитет заяви, че повода е остра сърдечна непълнота. Медиите пък оповестяват, че 43-годишният Суботин е умрял по време на сеанс с шамани.
Загадъчни смъртни случаи и в „ Газпром “
Няколко мистериозни смъртни случая, в това число самоубийства, има и измежду висшите ръководители на „ Газпром “ и близки до тях хора. В края на януари 2022-а година, още преди Русия да нахлуе в Украйна, се самоуби Леонид Шулман, 60-годишен топ управител в „ Газпром инвест “. Според известия в съветските медии окървавеното тяло с дълбоки прободни рани е лежало на пода в банята, а до него е открит нож. Полицията намира и записка, в която Шулман се оплаква от непоносима болежка. Съдържанието ѝ остава загадка.

На 25-и февруари Александър Тюляков, заместник-директор на Единния счетоводен център на „ Газпром “ (касата на компанията), бе открит обесен в жилището си в Санкт Петербург.

На пети юли в Ленинградска област бе открит мъртъв Юрий Воронов, общоприет шеф на транспортната и логистична компания „ Astra-Shipping “. Според известия в медиите компанията на Воронов е профилирана, наред с другото, в осъществяването на контракти на „ Газпром “ в Арктика. Воронов е открит в басейна на дома си с огнестрелна рана в главата.
Списъкът е дълъг
На 18-и април полицията откри телата на някогашния вицепрезидент на „ Газпромбанк “ и милионер Владислав Аваев, брачната половинка му и 13-годишната им щерка в апартамент в Москва. Приоритетната версия на следствието е, че Аваев е умъртвил околните си и по-късно е протегнал ръка на живота си.

Мнозина виждат паралели сред гибелта на Владислав Аваев и тази на Василий Мелников, милиардер и началник на „ МедСтом “ – огромна съветска компания, обвързвана с най-съвременните технологии в медицината, на 24-и март. Той, брачната половинка му Галина и двамата им дребни синове са открити мъртви с прободни рани в апартамент в Нижни Новгород. Според съветския „ Комерсант “ следователите преглеждат опцията Мелников да е умъртвил фамилията си и по-късно да се е самоубил, само че родственици и съседи не имат вяра на тази версия, като показват, че фамилията е било в положителни връзки.

На 19-и април в испанския Лорет де Мар полицията откри три натрупа – на съветския олигарх Сергей Протосеня, брачната половинка му и щерка му. Твърди се, че Протосеня е умъртвил жена си и щерка с нож, а след това се е обесил в градината на фамилната вила. Не е изключено обаче да става дума за тройно ликвидиране, а гибелта на главата на фамилията да е била оповестена за самоубийство. „ Баща ми не е палач “, споделя синът му Фьодор Протосеня пред английските медии.

В началото на март роденият в Украйна съветски петролен и газов магнат Михаил Уотфорд бе открит обесен в гаража на дома си в английския град Съри. Според съветското издание „ Фокус “ той е натрупал благосъстоянието си от добива на петрол и газ. В началото на 2000-те години той емигрира във Англия, трансформира поданството и името си и се заема с недвижими парцели.

Според израелското издание „ Курсор “ малко преди гибелта си Уотфорд признал пред другари, че се опасява от листата на Путин за отплата, „ в който е попаднал две години по-рано “.

Текстът на Томас Лачан и Наталия Позднякова е оповестен в „ Дойче Веле “. Заглавието е на „ ДЕБАТИ. БГ “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР