Владимир Путин е наредил окупираната от руската армия АЕЦ Запорожие

...
Владимир Путин е наредил окупираната от руската армия АЕЦ Запорожие
Коментари Харесай

Путин обяви АЕЦ Запорожие за руска собственост

Владимир Путин е наредил окупираната от съветската войска АЕЦ " Запорожие " да бъде национализирана от Русия. " На държавното управление се разпорежда да подсигурява, че обектите, които употребяват нуклеарна сила в Запорожската атомна електроцентрала, и другото имущество, належащо за нейното действие, ще станат благосъстоятелност на страната ", се споделя в указа на съветския президент.

Ръководителят на МААЕ пътува към Киев

АЕЦ " Запорожие " е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Русия де факто я управлява от март, когато съветските елементи окупираха огромни региони в Южна Украйна.

Междувременно ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаело Гроси разгласи, че пътува към Киев. Директорът на електроцентралата Игор Мурашов беше арестуван преди няколко дни от съветските войски. Според МААЕ, което разполага с специалисти в централата, той се е върнал при фамилията си.

" Необходимостта от зона за сигурност към електроцентралата е по-голяма от всеки път ", разгласи Гроси. По-рано МААЕ заяви, че тази седмица Гроси ще пътува първо до Киев, а по-късно до Москва, с цел да продължи консултациите за основаването на зона за сигурност към атомната електроцентрала. В последните няколко седмици регионът към АЕЦ " Запорожие " неколкократно бе обект на обстрел, за който Москва и Киев си насочат взаимни обвинявания. Всичко това основава съществени опасения от атомна злополука.

АЕЦ " Запорожие " евентуално ще проработи още веднъж

Въпреки изказванията на Русия ръководителят на украинската компания за нуклеарна сила " Енергоатом " Петро Котин разгласи, че той ще поеме ръководството на атомната електроцентрала.

" Енергоатом " изключи последните реактори на АЕЦ " Запорожие " на 11 септември, защото поради конфликтите в региона не може да бъде обезпечено безвредно електроснабдяване. Украинското държавно управление изясни, че това е ненадеждно спешно решение. Дори спрените реактори би трябвало да се охлаждат, защото горивните пръти не престават да отделят топлота и могат да се разтопят. Системите за сигурност също се нуждаят от електричество.

Котин разгласи, че се обмисля рестартиране на атомната електроцентрала. Според него при заледяване съществува риск системите за сигурност да се повредят. " Te се нуждаят от отопление, а единственото отопление може да пристигна от работещ реактор ", сподели той. Електроцентралата е и единствената опция за отопление на близкия град Енергодар, добавя Котин.

МААЕ също удостовери, че чиновниците на АЕЦ " Запорожие " се приготвя за рестартиране на един от шестте нуклеарни реактора в централата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР