Владетелят на думите Любомир Левчев обича да изненадва своите почитатели

...
Владетелят на думите Любомир Левчев обича да изненадва своите почитатели
Коментари Харесай

Владетелят на думите

Владетелят на думите Любомир Левчев обича да изненадва своите фенове с лирически сбирки, съдържащи освен истински произведения, само че и разнообразни подборки от определени стихотворения. И постоянно тези самобитни антологии имат строго промислена идея. Един път поетът събира в книга своите иронично-сериозни, тъжно-смешни или мистично-загадъчни прищявки, които закачливо надничат от всяка истинска негова колекция. Друг път ни сервира изтънчено томче с вълнуваща любовна поезия - даже в най-драматичните стихосбирки на поета ще открием най-малко едно любовно стихотворение. Трети път - като обожател на орфизма и питагорейската символика на числата, ще ни предложи " 77 стихотворения ", с цел да може отдадените да се насладят на многозначните и многопластовите послания от тази книга...

И не щеш ли в този момент Любомир Левчев ни предлага нов том определени произведения, който ще предизвика любознателните читатели. Става дума за особена антология, събрала стихове с посвещения на някои от най-знаковите български и международни поети, художници и интелектуалци. Книгата неслучайно носи емблематичното заглавие " Носачи на мълнии ".

И фактически, в случай че разлистим страниците й, ще се убедим, че личностите на които са отдадени творбите, са самобитни носачи на духовни мълнии, тъй като те са освен посланици на гения, положителното и хармонията, само че и на цялостното им креативно дело, както и живота им, са свързани със светкавиците на разсъдъка и гения, които противостоят на посредствеността, конформизма и безродието.

Поетът декларира, че самият той е " рана, понесена от моя век ". Често пъти в книгите му се явява обликът на мълнията. В стихотворението " Пасо добле ", отдадено на доня Изабел - сестрата на Лорка, той ни сервира превъзходна метафора:

И мълниите като бандерили

във шията на мрака се забиват.

Мълчание и зов,

луна и гръмотевица в един и същи момент

ще осветяват

танца, който ни остава

с онази елементарна двойна стъпка -

гибел и популярност,

гибел и популярност.

Бихме могли да разделим стихотворенията в тази антология главно на три групи. Първата обгръща посвещения, в които Любомир Левчев е кодирал обществените и духовните послания на епохата, в която творят и живеят обектите на неговите посвещения. Тук би трябвало да откроим " Песен за безсънието " (На Пеньо Пенев), " Когато внезапно токът спре " (На Енчо Пиронков), " Хора, равни на небе " (На Светлин Русев), " Покриви " (На Богомил Райнов), " Вечерен гладиатор " (На Андрей Вознесенски), " Хей, човечество - върни се при индивида " (На Кеворк Кеворкян), " Дълг " (На Добри Жотев), " Градината преди Рая " (Пак на Радой Ралин), " Картата на света в една чакалня " (На Цветан Марангозов), " Каменопад " (На Блага Димитрова)...

Творбите са заредени с взривна прочувствена мощ. Ако се четат деликатно, ще забележим какъв брой многопластови и многопосочни са внушенията им.

Поетът усеща съответните пулсации на историята. Той вижда, че времето се прибира назад в себе си, че има " някакво разбягване на всичко ". Той възприема себе си като " берач на диви думи " и се безпокои, че бруталното време, в което живеят обектите на неговите посвещения, краде дори тишината.

Втората група съдържа посвещения, в които ще усетим какъв брой майсторски Любомир Левчев е доловил черти от душевността на обекта на своите посвещения. Независимо дали става дума за артисти като Стефан Данаилов ( " Без сълзи " ), поети като Константин Павлов ( " Езическо проклинание " ), Нино Николов ( " Мелодия за флейта " ), Иван Радоев ( " Точка " ), Божидар Божилов ( " Фар " ), художници като Мария Столарова ( " Каприз № 16 " ), Георги Трифонов ( " Пътека " ), Николай Майсторов ( " Сянка " ), белетристи като Дончо Цончев ( " Ключ " ) и Антон Дончев ( " Свикни с тази мисъл " ), литературни критици и изкуствоведи като Панко Анчев ( " Каприз № 20 " ) и Иван Маразов ( " Римски мост " )...

Според поета модерният свят е избягал от себе си, тъй като няма постоянна ценностна система, морални ориентири, заменен е даже източникът на света, сменена е посоката на времето.

Третата група произведения съставлява посвещения на близки на сърцето на поета родственици като дъщерята Марта, сина Владко и внуците Яна и Боян, както и на задгранични създатели като Чарлз Чу ( " Вселената е неизвестен създател " ) или Робърт Блай ( " Видение край Салмън Ривър " ). Тук пък ще ни впечатли съчетанието на предметния лирически рисунък с нереалните послания, разчитащи на многочислени исторически митологически и културни намеци.

Новата книга на Любомир Левчев " Носачи на мълнии " обгръща стихотворения, писани в продължение на повече от шест десетилетия. Така събрани тези произведения съставляват в действителност самобитна духовна биография на времето. И в други свои лирически сбирки поетът постоянно е заострял своето зрение за съответните послания на епохата. Но тук оставаме изумени от концентрацията на значими знаци, от благосъстоянието на метафорично алегоричния рисунък, от яркостта на емоционално-цветовата гама на внушенията.

След " Самосън " и " Островът ", илюстрирани от огромните модерни художници Милко Божков и Николай Майсторов, без подозрение " Носачи на мълнии " ще бъде освен една от най-знаковите книги на владетеля на думите Любомир Левчев, само че и ще се трансформира в събитие в изпосталялата откъм ярки книги модерна книгоиздателска активност.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР