ВКС ще реши след месец дали делото за смъртта на

...
ВКС ще реши след месец дали делото за смъртта на
Коментари Харесай

ВКС решава след месец дали делото за смъртта на Чората да бъде възобновено

ВКС ще реши след месец дали делото за гибелта на Ангел Димитров – Чората да бъде обновено, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Съдът изслуша причините на петимата наказани на 7 години затвор благоевградски служители на реда и на техните юристи за какво казусът още веднъж би трябвало да бъде преразгледан. Искането е на роднините на петимата наказани служители на реда и на основния прокурор Сотир Цацаров.

БГНЕС напомня, че през май 2019 година по 7 години затвор получиха петимата служители на реда, упрекнати за гибелта на Ангел Димитров – Чората. Това са Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски.

Ангел Димитров умря на 10 ноември 2005 година при полицейската интервенция “Респект ” в Благоевград. За гибелта на Чората Европейският съд по правата на индивида в Страсбург осъди България на 1 юли 2014 година. За гибелта му пред съда бяха изправени Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов.Софийският боен съд призна за отговорни и петимата за това, че са умъртвили Димитров съзнателно и с особена свирепост, като Мирослав Писов беше наказан на 19 години затвор, а останалите на по 18 години. Последва дълго блуждаене сред инстанциите. Апелативният съд първо върна делото, по-късно удостовери присъдите, само че решението му беше анулирано от Върховния касационен съд и най-после бяха понижени наказванията на подсъдимите на половина, а Върховен касационен съд дефинитивно ги оправда през 2011 г.Първоначалните заключения на лекарите бяха, че Чората е умрял от породена му тежка черепно-мозъчна контузия и скъсване на аортата, откакто е бил обичай и ритан от служителите на реда към 10 минути. След това обаче нова експертиза заключи, че Димитров се е задушил, до момента в който е бил притиснат на земята с белезници. Според движимостите лица мъжът се задушил съдбовно и поради хронични болести, стихотворец кокаин и по-къс врат.През 2014 година Европейският съд по правата на индивида в Страсбург одобри, че българските управляващи са нарушили правото на живот и възбраната за нечовешко и унизително отношение, както и правото на обективен развой, заради което страната беше наказана да заплати 50 000 евро обезщетение на околните и близо 35 000 евро разходи.Заради решението на съда в Страсбург, основният прокурор Сотир Цацаров изиска обновяване на делото, което Върховен касационен съд почете през 2016 година и уточни, че Военно-апелативният съд е бил задължен да назначи нова експертиза, която да преодолее разликите в предходните изводи на движимостите лица. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР