Включват “реч на омраза” в списъка с тежките престъпления на

...
Включват “реч на омраза” в списъка с тежките престъпления на
Коментари Харесай

Брюксел готви удар върху свободата на словото

Включват “реч на омраза” в листата с тежките закононарушения на Европейски Съюз

" Много скоро се чака Европейската комисия да подложи на гласоподаване включването на “слово на омраза” и “престъпления от омраза” в листата на тежките закононарушения на Европейски Съюз. Това ще сътвори съществени предпоставки за корист и ще окаже съществено въздействие върху свободата на словото, убежденията и вярата ".

За това предизвестяват 38 неправителствени организации, които са подкрепили петиция в отбрана на свободата на словото.

" Законите за „ тирада на ненавист “ се основават на субективни и неразбираеми термини, по които няма общоприета формулировка в интернационалните контракти за правата на индивида. Те се поясняват друго и се постановат изборно. Такива термини не могат да имат място в листата с тежки закононарушения на Европейски Съюз, като тероризъм и трафик на хора ", показват създателите на петицията.

" Позицията на всяка една страна-членка на Европейски Съюз е от решаващо значение. Понастоящем България поддържа тези политики, в лицето на правосъдния ни министър Надежда Йорданова. Подкрепете петицията по-долу, с цел да можем дружно да защитим свободата на словото ", приканват те.

Организациите разгласиха и отворено писмо до министърът на правораздаването, Президентът, Министерски съвет, Народното събрание, Министерство на външните работи и Омбудсмана, в което упорстват България да се опълчи на включването на “словото на омраза” и “престъпленията от омраза”, като “престъпления на ЕС”.

" Считаме, че субективни и отворени за интерпретация термини, по които няма ясни и общоприети от страните членки избрания, нямат място в листата с закононарушения на Европейски Съюз, като тероризъм и трафик на хора.

Загрижени сме, заради метода, по който тези термини се ползват, посредством съответното вътрешно законодателство, засягайки директно свободата на словото, вярата и убежденията. Въвеждането им ще докара до нова форма на подтисничество, дискриминация, неправда и разделяне на обществото, заради незаслужено и неравностойно отнасяне на едно и също закононарушение.

Терминът „ слово на омразата “ няма общоприета формулировка. Той не е употребен в нито един от главните интернационалните контракти за правата на индивида и не е ясно избран от Европейския съд по правата на индивида или различен интернационален съд ", се показва в писмото.

Онлайн петицията може да подкрепите
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР