Включването на България в проекта за газопровод EASTMED между Израел,

...
Включването на България в проекта за газопровод EASTMED между Израел,
Коментари Харесай

Борисов, Нетаняху и Ципрас обсъждат доставките на израелски газ

Включването на България в плана за газопровод EASTMED сред Израел, Кипър и Гърция и по него да получава израелски газ. Това предложение насочи израелският министър председател Бенямин Нетаняху към българския Бойко Борисов. Той разгласи, че тематиката за доставките на природен газ ще бъде разисквана на следващия ден, на среща сред Нетаняху и Борисов с гръцкия министър председател Алексис Ципрас в „ Евксиноград ”.

Газопроводът под Източното Средиземноморие включва с изключение на Израел и Гърция, и Кипър и Италия.

„Част от доставяния по него газ може да стига и до България“, предложи нощес Нетаняху.

„ Утрешната среща е обвързвана с желанието ни Балканите да бъдат все по-проспериращи, по-бързо разрастващи се в сферите, в които Израел е водещ – високите технологии, съобщи министър председателят. Българите са извънредно мощни в естествените и математическите науки, програмирането ”, това съобщи израелският министър председател Бенямин Нетаняху след диалога на четири очи с българския министър-председател в „ Евксиноград ”.

„ Надявам се това, което си ми заречен, тъй като ти спазваш обещанията си – в недалечно бъдеще да развиваме и нашите военни фабрики за локално произвеждане на дронове, които ще бъдат бъдещето на военните дейности след време. Разбира се, че ще задълбочаваме и съдействието в киберсигурността, в общите тренировки на нашите военни “, обърна се Борисов към Нетаняху.

Борисов акцентира, че както Израел, по този начин и България е на основно място. „ Нашият район е подобен, че с общи старания, с другарство, приемливост би трябвало да си решаваме проблемите. За разлика от други сътрудници, постоянно съм считал, че Балканите имат голяма вероятност, тъй че Израел е добре пристигнал и на утрешната среща ще можем и по тази тематика да приказваме ”, сподели още министър председателят Борисов.

Утрешната среща е обвързвана с желанието ни Европейски Съюз и Балканите като част от него да бъдат все по-проспериращи, по-бързо разрастващи се в сферите, в които Израел е водещ – високите технологии, съобщи министър председателят. Българите са извънредно мощни в естествените и математическите науки, програмирането, добави той.

Премиерът Бойко Борисов за повторно ще е хазаин на Четиристранната среща на високо ниво сред България, Гърция, Румъния и Сърбия. Министър-председателите на България, Гърция и Румъния – Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич ще обсъдят развиването на взаимните инфраструктурни планове в подтекста на свързаността на Балканите.

Лидерите от формата ще проведат работен обяд, в който ще взе участие и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР